... ...

جرم زورگیری چیست؟ چه مجازاتی دارد؟

  • 26 دی 1400
  • بروزرسانی: ۲۹ فروردین ۱۴۰۱
  • بدون نظر
  • 7 دقیقه
  • 2805 بازدید

در این مقاله سعی خواهیم نمود تا با جرم زورگیری و روش های مجازات آن آشنایی یافته و این جرم را از منظر قانون مورد بررسی قرار دهیم. می توان انتظار داشت که کاهش ثبات اقتصادی در افزایش این جرم تاثیرگذار باشد. هم چنین مطالعه ی محتوای مربوط به تهدید با چاقو، اسلحه و آشنایی با مجازات آن نیز در این زمینه می تواند بسیار کمک کننده باشد.

جرم زورگیری

جرم زورگیری به چه معناست؟

در صورتی که فردی با ایجاد فشار و بهره گیری از رفتار خشونت آمیز، دیگری را وادار به دادن مال خود کند، زورگیری رخ می دهد. پس رکن اول آن ایجاد فشار بر دیگری برای رد مال خواهد بود. از این رو عدم رضایت و اجبار به ارائه مال به زورگیر بدون رضایت و میل درونی عنوان می شود. در تجربه های مشابه رخ داده در این زمینه می توان به استفاده از سلاح های سرد و گرم اشاره نمود که به سمت افراد نشانه می رود و تقاضای تحویل اسکناس یا وسایل قیمتی همراه را می نماید. در صورتی که قربانی همکاری ننماید، می توان انتظار آسیب شدید از سمت فرد زورگیر را پیش بینی نمود. شرط دیگر توسل به خشونت و اجبار عنوان می شود تا در ازای آن مالی ارائه شود یا کاری صورت پذیرد. برای آنکه مفاهیم سرقت به همراه اذیت و آزار با زورگیری تمایز داده شود توجه به این نکته ضروری است که در جرم زورگیری، اعمال رفتار خشونت آمیز و وادار نمودن قربانی به انجام کار یا ارایه دارایی خود، بدون رضایت و میل باطنی اتفاق می افتد.

مجازات زورگیری

برای جرم زورگیری ماده قانونی مشخصی ارائه نشده است و می توان آن را تحت ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی در نظر گرفت. در این قانون چنین عنوان می گردد که «هر کس عالماً عامداً به قصد متهم نمودن دیگری آلات و ادوات جرم یا اشیایی را که یافت شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او  می گردد بدون اطلاع آن شخص در منزل یا محل کسب یا جیب یا اشیایی که متعلق به او است بگذارد یا مخفی کند یا به نحوی متعلق به او قلمداد نماید  و در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب گردد، پس از صدور قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال  و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود».

مجازات زورگیری

آیا مجازات زورگیری با چاقو و یا اسلحه متفاوت است؟

براساس ماده ۶۱۷ که طی آن چنین اظهار می گردد «هر کس به وسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرت  نمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد  یا با کسی گلاویز شود در صورتی که از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد». البته این ماده دارای دو تبصره است. تبصره ۱ (الحاقی ۲۹/۰۹/۱۳۹۶) – حمل قمه، شمشیر، قداره و پنجه بوکس در صورتی که صرفاً به منظور درگیری فیزیکی و ضرب و جرح انجام شود جرم محسوب و مرتکب به حداقل مجازات مقرر در این ماده محکوم می گردد. واردات، تولید و عرضه سلاح های مذکور ممنوع است و مرتکب به جزای نقدی درجه شش محکوم و حسب مورد این سلاح ها به نفع دولت ضبط یا معدوم می شود. تبصره ۲ (الحاقی ۲۹/۰۹/۱۳۹۶) – تولید، عرضه یا حمل ادوات موضوع تبصره (۱) در موارد ورزشی، نمایشی، آموزشی و نیاز ضروری اشخاص برای استفاده شغلی یا دفاع شخصی پس از دریافت مجوز بلامانع است. نحوه و مرجع صدور مجوز به موجب آیین  نامه ای است که ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون با پیشنهاد وزرای دادگستری و کشور و با همکاری نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می رسد».

مطلب مرتبط:  وکیل توهین و تهدید در تهران به همراه نمونه دادخواست

لازم به توضیح است که در جرم زورگیری برای شخص زورگیر، استفاده از اسلحه چه به صورت سرد و یا نوع گرم آن، وقوع این جرم به عنوان محاربه شناخته شده و مجازات آن اعدام خواهد بود. در ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی چنین ذکر می شود که «محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آن ها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی شود». پس وقوع این جرم زمانی قابل مشاهده است که به ایجاد ناامنی منجر شود. اگر فرد به هر دلیلی نتواند به این مقصود دست یابد، به عنوان محارب شناخته نخواهد شد. یادآوری این نکته مجدداً ضروری است که چنانچه شخص به جرم زورگیری، سرقت یا راهزنی پرداخته و برای موفقیت بیشتر از سلاح استفاده نماید، به عنوان محارب شناخته می شود و مجازات اعدام در انتظار وی خواهد بود.

ارائه شکایت مرتبط با زورگیری

در صورتی که قربانی زورگیری بوده و به دنبال ثبت شکایت هستید، دریافت کمک از وکلای مجرب مجموعه ی تهران مدافع می تواند بسیار سودمند واقع شود. به راحتی می توان با این مجموعه تماس گرفته و به گفتگو با وکلای آن پرداخت. لازم به توضیح است که ارائه شکواییه به دو صورت مراجعه به دادسرا و ارائه دادخواست یا اعلام شفاهی جرم یا با مراجعه به دفتر خدمات قضایی و ثبت آن به صورت الکترونیکی روی می دهد. در تنظیم شکواییه توجه به موارد زیر از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود:

  • ثبت دقیق مشخصات فردی شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، تحصیلات، شغل، تاهل یا تجرد، مذهب، تابعیت، کد ملی/شماره شناسنامه، نشانی دقیق پستی، پست الکترونیکی، شماره همراه یا تلفن ثابت و کدپستی
  • ثبت دقیق موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم زورگیری
  • اعلام دقیق میزان خسارت و مطالبه ی قربانی
  • شهادت شهود یا فیلم ضبط شده دوربین های مداربسته در محل واقعه
  • ارائه مشخصات و اطلاعات هویتی فرد زورگیر در صورتی که در محل شناخته شود
مطلب مرتبط:  تصرف عدوانی چیست و آشنایی با انواع دعاوی آن

لازم به توضیح است که می توان شکواییه را در برگ های معمولی نیز یادداشت نمود اما باید اطلاعات گفته شده به صورت دقیق در آن ذکر گردد. پس از ارجاع پرونده به دادسرا، تحقیقات در این زمینه آغاز می شود. پس از پایان تحقیقات صورت گرفته، دادستان کیفرخواست را ارائه داده و پرونده را برای صدور حکم به دادگاه ارجاع می دهد.

زورگیری مجازی

امروزه با افزایش کاربرد شبکه های اجتماعی و استفاده بی سابقه مردم از این بستر، امکان وقوع مصادیق مجرمانه از جمله جرم زورگیری اینترنتی نیز مطرح می شود. در این روش مجرم با هک کردن و دسترسی غیرقانونی به محتوای وسایل الکترونیکی قربانی، سعی در اخاذی و دریافت پول در ازای عدم افشای اطلاعات شخص می نماید.

 برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت قتل عمدی و غیرعمدی به لینک مربوطه مراجعه کنید.

کلام آخر!

با افزایش مشاهده جرم زورگیری در سطح شهر، لزوم آشنایی با راه های قانونی مقابله با آن نیز بیش از پیش احساس می شود. البته بهره گیری از مشاوره وکلای مجرب هم چون مجموعه ی تهران مدافع نیز می تواند دغدغه های حقوقی در این زمینه را مرتفع نماید و به قربانی برای احقاق حق خود به صورت موثر یاری رساند.

زورگیری مجازی

سؤالات متداول:

  • مفهوم جرم زورگیری چیست؟

به استفاده از اعمال خشونت آمیز برای گرفتن دارایی های مالی از فردی بدون رضایت وی گفته می شود.

  • مجازات زورگیری چه خواهد بود؟

از دو تا شش ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق برای آن در نظر گرفته می شود. هم چنین در صورت ایجاد رعب و وحشت به عنوان محاربه شناخته شده و حکم اعدام خواهد داشت.

  • آیا مجازات جرم زورگیری با سلاح گرم یا سرد، تفاوتی دارد؟

خیر، هیچ فرقی بین استفاده از سلاح گرم یا سرد وجود ندارد و استفاده از هر کدام از آن ها محاربه محسوب می گردد.

  • عنصر روانی جرم زورگیری چیست؟

در صورتی که فرد قصد اخاذی یا زورگیری از دیگری را داشته باشد، عنصر روانی آن محقق می شود

5/5 - (3 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
فقط استان تهران و البرز - 02191001312