طلاق موضوعی چالش برانگیز و آشنا برای اکثر افراد جامعه است، که اصولاً در صورت انجام ازدواجی ناموفق به آن روی میآوریم. در بعضی موارد طلاق میتواند با رضایت و توافق طرفین باشد تا در نهایت بتوانند با کمترین چالش و با صلح از هم جدا شوند. یکی از انواع طلاقهای توافقی که وجود دارد و ما قصد داریم در ادامه این مقاله به آن بپردازیم تا آگاهی مخاطبان بالاتر رود و به حقوق خودشان آگاهتر شوند، طلاق توافقی اقلیتهای دینی است. پس اگر شما نیز جزو کسانی هستید که دانستن این مطلب برایتان مفید و کاربردیست با ما همراه باشید.
طلاق توافقی چیست؟ و این طلاق چه تفاوتی با طلاق معمولی دارد؟
طلاق توافقی به طلاقی گفته میشود که با رضایت کامل و تمایل زن و مرد که دو طرف رابطه هستند انجام میشود. در واقع این توافق میتواند در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت و ملاقات فرزند باشد. پس قطعاً این توافق باید بین زن و مرد اتفاق بیفتد تا از نظر دادگاه بتوان طلاق آنها را توافقی و قابل قبول نامید. اگر بخواهیم تفاوت اصلی طلاق توافقی با طلاق معمولی را برای شما بگوییم، باید بدانید که در طلاق معمولی به محض اینکه اقدام میکنید باید گرفتن مهریه، شروط ضمن عقد، تعداد فرزندان مشترک و صلاحیت رسیدگی به این موارد و حتی اولویت حق حضانت بررسی و اعلام شود؛ در صورتی که طلاق توافقی خیلی از این دشواریها را به همراه ندارد.
طلاق توافقی اقلیتهای دینی
هر مذهب و آیینی شرایط و قوانین خاصی برای طلاق توافقی پیروان خود وضع کرده است. اما به طورکلی همه زنان و مردان ایرانی حال با هر مذهب و دینی که هستند و حتی اگر جزو اقلیتهای دینی محسوب میشوند، برای طلاق خود نیازمند به رای دادگاه هستند. حتی اگر طلاق آنها، جزو طلاق توافقی اقلیتهای دینی باشد، در واقع فرقی ندارد که زوجین مسلمان شیعه، سنی یا مسیحی (ارمنی) ، زرتشتی و… باشند. حال در ادامه شرایطی که برای طلاق توافقی اقلیتهای دینی در ایران وجود دارد را بررسی خواهیم کرد.
شرایط طلاق برای اقلیتهای دینی چیست؟
در فرهنگ ایرانی برای زنان و مردان با هر مذهب و دینی که میخواهند باشند مراجعه به دادگاه برای درخواست طلاق الزامی است، حتی اگر طلاق شما توافقی باشد و جزو طلاق اقلیتهای دینی محسوب شود مراحل اصلی شرایط طلاق برای اقلیتهای دینی با حالتهای دیگر آن تفاوتی ندارد. اقلیتهای دینی که در ایران نیز وجود دارند میتواند شامل سنی، مسیحی، ارمنی، زرتشتی، یهودی، آشوری و… شود.
دادگاههای خانواده در ایران، ملزم به رسیدگی پروندههای طلاق اقلیتهای دینی یا طلاق توافقی اقلیتهای دینی هستند. اما این موضوع را باید بدانید که طبق قانون دادگاه برای رسیدگی به شرایط طلاق اقلیتهای دینی موظف است از مقررات و قوانین خاص دین و مذهب آنها تبعیت کند.
مثالی که در این مورد میتواند برای شما شرح داد تا این موضوع ملموستر و قابل درکتر شود بررسی شرایط طلاق برای یک اقلیت دینی شناخته شده مانند ارامنه است. خب باید بدانید که پروندههای طلاق اقلیتهای دینی مانند ارامنه که جزو طلاق توافقی اقلیتهای دینی محسوب میشود شاید تنها یک هفته طول بکشد. مثلا اگر مذهب شما گریگوری باشد قطعا جزو ارامنه گریگوری به حساب میآیید. در این صورت وقتی به دادگاه مراجعه کنید قطعا برای انجام کارهای طلاق شما حتی اگر توافقی باشد واضح است که در نهایت طبق مقررات خاص ارامنه گریگوری حکم طلاق صادر خواهد شد.
قوانین طلاق توافقی اقلیتهای دینی
پس از تصمیمگیری مراجع عالی دینی اقلیتهای مذهبی در مورد طلاق توافقی اقلیتهای دینی یا حتی ازدواج و سایر امور مشابه، هر یک از زوجین توانایی این را دارند با ارائه دادخواست تنفیذ و اجرای تصمیم صادرشده از سوی مفتی اعظم یا کشیش مورد نظر، تنفیذ و اجرای حکم را از دادگاه خانواده، درخواست کنند. طبق قوانین تصویب شده دادگاه خانواده برای بررسی این موارد بدون رعایت تشریفات دادرسی و خارج از نوبت به اجرای تصمیم مرجع عالی دینی اقلیتهای مذهبی اقدام خواهد کرد.
به طورکلی قانون حاکم در مسائل ازدواج و طلاق اقلیتهای دینی، قانونی است که عادات و قواعد مذهب شوهر پیرو آن است مگر اینکه طلاق آنها جزو طلاقهای توافقی اقلیتهای دینی محسوب شود که کاملا همه چیز برابر و مساوی پیش خواهد رفت.
مدارک طلاق توافقی اقلیتهای دینی
براساس قوانین ثبت شده مربوط به طلاق توافقی اقلیتهای دینی در ایران، زوجین ابتدا باید برای دریافت نظریه عالی و ضروری مقام دینی خود، به انجام توافقات و ثبت طلاق اقدام کنند. بعد از آن میتوانند با مراجعه به دادگاه خانواده، تنفیذ و اجرای حکم صادر شده را مطابق با دادخواستی به دادگاه خانواده ارائه دهند. همچنین در این مراحل شما میتوانید از خدمات وکیل پایه یک دادگستری نیز بهرهمند شوید. مدارک زیر جهت طلاق توافقی اقلیتهای دینی مورد نیاز خواهد بود:
- شناسنامه و کارت ملی زن و مرد
- سند ازداوج
- نظریه مرجع دینی زوجین
- دادخواست
- مادههای قانون اساسی قوانین طلاق توافقی اقلیتهای دینی
- مطابق اصول دوازدهم و سیزدهم قانون اساسی جهموری اسلامی ایران پیروان مذاهب اسلامی غیرشیعه و اقلیتهای دینی زرتشتی، کلیمی و مسیحی در احوال شخصیه که شامل نکاح، طلاق و اهلیت تابع آیین و احکام مذهب و دین خود هستند.
- طبق تبصره ۴ ماده ۲ نظام نامه مربوط به انتخاب سران دفاتر ازدواج و طلاق افراد واجد صلاحیت به سردفتری ازدواج و طلاق مختص پیروان دین یا مذهب خود منصوب میشوند. این دفاتر تحت نظارت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قرار دارند و طبق بخشنامه نظارت بر اجرای نظام نامه مربوط به دفاتر ثبت ازدواج اداره میشود.
جمع بندی
امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله در رابطه با طلاق توافقی اقلیتهای دینی برای خانمها و آقایانی که در این زمینه به حق و حقوق خودشان آگاهی کافی و لازم را ندارند مفید واقع شده باشد و بتواند در ادامه، مسیر روشنتری را به شما نشان دهد.
سوالات متداول:
- آیا در نظام حکومتی ایران همه افراد از یک نژاد و قومیت هستند؟
خیر، در هیچ کشوری همه افراد و اتباع آن از یک نژاد و قومیت نیستند، که حتما به یک زبان صحبت کنند و پیرو یک آیین و مذهب باشند. قطعا اقلیتهایی وجود دارند که رعایت حقوق آنها و تبعیض قائل نشدن نسب به آنها از جمله مهمترین امور است که امروزه بسیار مورد توجه و بحث نهادهای حقوقی است.
- در طلاق توافقی اقلیتهای دینی چه مراحلی باید طی شود؟ آیا اجباریست حتما در این پروسه زوجین وکیل داشته باشند؟
مراحل آن همانطور که گفته شد از لحاظ شکلی و نه ماهوی غیر از دادخواست طلاق توافقی شبیه به سایر انواع طلاق است به جز اینکه باید حتما باید توسط مرجع دینی اقلیت مورد نظر تایید شده باشد. برای گرفتن وکیل نیز همه چیز بستگی به خودتان دارد ولی بهتر است هر کاری را به متخصص و کارشناس آن بسپارید.
- اگر زوجین مراحل طلاق توافقی را در دادگاه طی کنند و حکم صادر شود آیا لزومی دارد در مورد تعداد سکههای مهریه از طرف خانم و موافقت از طرف آقا به دفتر ثبت اسناد نیز مراجعه شود؟
در این مورد باید گفت حکم دادگاه کفایت میکند و با حضور در دفتر طلاق و اجرای حکم مهریه بذل شده است.
- آیا برای انجام طلاق توافقی اقلیتهای دینی قبل از اقدام، گرفتن مشاوره حقوقی تلفنی لازم است؟
قطعا مشورت کردن درباره این امور با کسانی که اطلاعات کامل و درستی دارند برای شما نتیجه مثبتی خواهد داشت اما به شرط اینکه از مشاوران باتجربه و کاربلد بگیرید. اما به طورکلی دریافت مشاوره یک امر سلیقهای است و هیچ اجباری در آن نیست.
زمانی که زوجه سند ابراع زمه را امضا کرده و تمام حق و حقوق خود را بخشیده است و درخواست طلاق داده چقدر زمان لازمه ک دادگاه رای رو صادر کنه
سلام در صورت وجود وکالت طلاق نهایتا بیست روز در غیر این صورت پرونده نیاز به رسیدگی دارد پیشنهاد میکنم جهت مشاوره حقوقی رایگان با ما تماس بگیرید