... ...

مشاوره حقوقی چک توسط مجرب ترین وکلای پایه یک دادگستری

  • 27 بهمن 1399
  • بروزرسانی: ۲ آبان ۱۴۰۲
  • بدون نظر
  • 11 دقیقه
  • 6419 بازدید

استفاده از چک و سایر اسناد مخصوص نقل و انتقال پول در دنیای امروز که سرعت مبادلات و معاملات به صورت روز افزون در حال افزایش است، رواج بسیار زیادی یافته و همین موضوع، آشنایی با نکات حقوقی مربوط به صدور چک و استفاده و وصول آن را ضروری می سازد که به واسطه کسب مشاوره حقوقی چک از وکیل متخصص در حقوق تجارت امکان پذیر می شود. در این مقاله از گروه وکلای تهران مدافع تلاش شده است تا مهمترین نکات حقوقی مربوط به چک و همچنین نحوه استفاده از مشاوره حقوقی چک برای شما عزیزان توضیح داده شود. برای کسب آشنایی لازم نسبت به امور حقوقی چک در این مقاله با ما همراه باشید.

خصوصیات چک

چک چیست؟

چک نوعی وسیله پرداخت است که برای نقل و انتقال پول در میان تجار استفاده می شود. با این حال، استفاده از چک در عصر حاضر بسیار گسترش پیدا کرده و منحصر به معاملات میان تجار نمی شود. بر اساس قانون تجارت ایران، چک از جمله اسنادی است که تابع قواعد و مقررات ذکر شده در این قانون دانسته شده اما از لحاظ سند تجاری محسوب نمی شود. ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک را به این صورت تعریف کرده است: چک نوشته ‌ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال‌ علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می ‌نماید.

چک با توجه به کاربردهای مختلفی که می تواند داشته باشد انواعی دارد که در ادامه به ذکر و توضیح هر یک از آن ها می پردازیم.

چک چه انواعی دارد؟

چک بر اساس اینکه چه کاربردی دارد و توسط چه کسی صادر می شود و همچنین عوامل دیگر، انوع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی های خود را دارند. مهمترین انواع چک بر اساس ماده ۱ قانون صدور چک عبارت از موارد زیر هستند:

  • چک عادی: چکی است که اشخاص عهده بانک ‌ها به حساب جاری خود صادر می ‌کنند و دارنده آن تضمینی جز اعتبار صادرکننده آن ندارد. بنابراین این چک بدون هیچ گونه تضمینی از سوی صادر کننده و یا بانک صادر می شود و در صورتی که موجودی حساب صادر کننده برای وصول این نوع از چک کافی نباشد، بانک گواهی عدم پرداخت صادر می کند.
  • چک تایید شده: چکی است که اشخاص عهده بانک ‌ها به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محال علیه پرداخت وجه آن تایید می ‌شود. این چک از لحاظ تضمین پرداخت یک گام بالاتر از چک عادی قرار می گیرد.
  • چک تضمین‌ شده: چکی است که توسط بانک به عهده همان بانک به درخواست مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می‌ شود. این چک از اعتبار و تضمین پرداخت بسیار بالاتری نسبت به دو نوع قبلی برخوردار است. به این نوع چک، چک رمز دار یا چک بین بانکی گفته می شود، زیرا صادر کننده و محال علیه این چک بانک واحدی است و یکی از شعب همان بانکی که اقدام به صدور این چک نموده است وجه آن را تامین می کند.
  • چک مسافرتی: چکی است که توسط بانک صادر و وجه آن در هر یک از شعب آن بانک توسط نمایندگان و کارگزاران آن پرداخت می‌ گردد. این چک در واقع همان چک تضمین شده محسوب می شود با این تفاوت که در چک مسافرتی هر یک از نمایندگان یا کارگزان بانک هم می توانند وجه آن را پرداخت کنند. این چک امروزه در نظام بانکی ایران رواج چندانی ندارد.

برای آنکه متوجه شوید در هر موقعیت بهتر است کدام چک را صادر کنید و یا در صورتی که دارنده هر یک از این چک ها هستید و می خواهید آن را وصول کنید، بهتر است از مشاوره حقوقی چک از سوی وکیل متخصص در امور مربوط چک استفاده کنید.

چک صیادی چیست؟

چک صیادی عبارتی است که این روزها در امور بانکی رواج زیادی پیدا کرده و احتمالا شما هم آن را شنیده اید. بسیاری از افراد با معنای دقیق این چک و مزایا و کاربرد آن آشنایی چندانی ندارند. در این قسمت با معنای دقیق چک صیادی و مزایایی که در نظام بانکی دارد آشنا می شوید. برای کسب اطلاعات دقیق تر و متناسب با شرایط خود توصیه می کنیم از خدمات مشاوره حقوقی چک گروه وکلای تهران مدافع استفاده کنید.

مطلب مرتبط:  بهترین دفتر وکالت در تهران برای رفع مشکلات حقوقی

چک صیادی در واقع به هر نوع چکی گفته می شود که در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) که مستقیما زیر نظر بانک مرکزی فعالیت می کند به ثبت برسد و یک شناسه منحصر به فرد ۱۶ رقمی که به آن شناسه یکتا گفته می شود، دریافت کند. با استفاده از این شناسه منحصر به فرد می توان وضعیت اعتبار چک را به راحتی استعلام کرد و از اعتبار آن اطمینان حاصل نمود. علاوه بر این، ثبت چک در این سامانه همراه با کلیه مشخصات و سوابق بانکی صادرکننده است که باعث می شود دارندگان چک این امکان را داشته باشند که سوابق بانکی صادر کننده چک را هم از جهت اعتبار کافی و عدم سوء پیشینه در برگشت خوردن چک بررسی کنند. با توجه به تمامی این امکان ها و این نکته که صدور چک مستقیما زیر نظر بانک مرکزی و در قالب یک فرایند یکپارچه صورت می گیرد، امکان صدور چک بلامحل و برگشت خوردن چک بسیار پایین می آید و دارندگان چک های مختلف با اطمینان بیشتری می توانند از این چک ها استفاده کنند. در حال حاضر، بر اساس قانون جدید صدور چک ثبت چک توسط صادر کنندگان چک در سامانه صیاد اجباری شده است و همه صادر کنندگان باید اطلاعات چک صادر شده را در این سامانه بارگذاری نمایند.

برای اطلاع از نحوه ثبت چک در سامانه صیاد به عنوان صادر کننده چک و همچنین استعلام چک صیادی در این سامانه به عنوان دارنده می توانید با استفاده از مشاوره حقوقی چک با وکلای متخصص ما اطلاعات دقیق و لازم را به دست آورید.

 مدت زمان مراجعه به بانک برای وصول چک

صدور چک بلامحل چیست و چه مجازاتی دارد؟

یکی دیگر از عبارات رایج در حوزه چک و امور بانکی مربوط به آن صدور چک بلامحل است که منجر به برگشت خوردن چک می شود. منظور از این عبارت این است که میزان اعتبار صادر کننده چک نزد بانک محال علیه در هنگام مراجعه دارنده برای وصول آن، کمتر از مبلغ درج شده در چک باشد و در نتیجه تمام یا بخشی از مبلغ چک وصول نشود. در این صورت اصطلاحا گفته می شود که چک برگشت خورده است. زمانی که این اتفاق رخ می دهد، بانک محال علیه اقدام به صدور و ارائه یک گواهی مخصوص تحت عنوان گواهی عدم پرداخت به دارنده می کند که نام او و دلیل عدم پرداخت بر روی آن نوشته شده است. دریافت این گواهی در پیگیری سایر مراحل در مراجع قانونی برای وصول مبلغ چک و خسارت های ناشی از عدم پرداخت آن اهمیت بسیار زیادی دارد. برای پیگیری وصول چک در مراجع مختلف یعنی اداره ثبت، دادگاه حقوقی و دادگاه کیفری به ارائه این گواهی به عنوان یکی از اسناد و مدارک لازم نیاز خواهید داشت. در نتیجه بهتر است پیش از گونه اقدام از جمله مراجعه به بانک برای وصول چک، از وکیل متخصص در این زمینه مشاوره حقوقی چک دریافت کنید و بر اساس آگاهی کامل اقدامات حقوقی لازم را انجام دهید.

همچنین، در صورتی که دارنده چک بلامحل یا برگشت خورده از طریق دادگاه کیفری وصول چک را پیگیری کند یعنی با طرح شکوائیه در دادگاه کیفری از صادر کننده چک به دلیل ارتکاب جرم صدور چک بلامحل یا چک پرداخت نشدنی شکایت کند، صادر کننده در صورت اثبات جرم در دادسرا و دادگاه کیفری و بر اساس ماده ۷ قانون صدور چک به مجازات های زیر محکوم می شود:

  • چنانچه مبلغ مندرج در متن چک کمتر از ده میلیون ریال باشد به حبس تا حداکثر سه ماه محکوم خواهد شد.
  • چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال باشد از سه ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.
  • چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از پنجاه میلیون ریال بیشتر باشد به حبس از شش ماه تا یک سال و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم خواهد شد و در صورتی که صادر کننده چک اقدام به صدور چک‌های بلامحل نموده باشد مجموع مبالغ مندرج در متون چک‌ها ملاک عمل خواهد بود.
مطلب مرتبط:  قانون جدید چک برگشتی در ۱۴۰۴ و آشنایی با صفر تا صد آن

برای طرح شکایت کیفری توصیه می کنیم بر اساس مشاوره حقوقی چک که وکیل حقوق تجارت به شما ارائه می دهد عمل کنید زیرا همه چک ها قابلیت شکایت کیفری ندارند و تشخیص این مساله تنها در تخصص وکیل متخصص و مجربی است که در این زمینه تسلط و مهارت کافی داشته باشد.

گروه وکلای تهران مدافع مقالات بسیاری را در ارتباط با چک برگشتی و نحوه شکایت از آن تهیه کرده اند که می توانید آن ها را مطالعه کنید:

تنظیم نمونه دادخواست چک برگشتی توسط وکیل متخصص چک

برای شکایت چک برگشتی به کجا مراجعه کنیم؟

آشنایی با وکیل چک برگشتی و معرفی مراحل وصول آن

استفاده از مشاوره حقوقی چک چه ضرورتی دارد؟

در سراسر دنیا امور تجاری از جمله صدور چک و استفاده از آن با توجه به حجم گسترده مبادلاتی که صورتی می گیرد، تبدیل به امری بسیار مهم شده است که در صورت عدم رعایت برخی نکات و مقررات می تواند خسارات مالی بسیار زیادی به بار آورد که سرمایه و انرژی بسیار زیادی برای جبران این خسارت لازم است. در نتیجه، هم افرادی که به طور معمول در امور جاری خود از انواع چک استفاده می کنند و هم افرادی که به صورت موردی از این سند استفاده می کنند و آشنایی زیادی با نحوه استفاده از آن ندارند نیاز به کسب مشاوره حقوقی چک دارند تا از خسارات و مشکلات حقوقی ای که ممکن است در آینده به دلیل عدم آگاهی از مقررات تجاری به وجود بیاید جلوگیری کنند. استفاده از مشاوره حقوقی چک چه در هنگام صدور چک و چه مراحل بعدی مانند وصول چک توسط دارنده و یا وصول آن در مراجع قضایی به دلیل برگشت خوردن آن کمک زیادی به کاهش هزینه ها و زمان مصرف شده توسط افراد می کند. در نتیجه با استفاده از مشاوره حقوقی چک می توانید با اطمینان بیشتری معاملات و مبادلات خود را انجام دهید و نگران مشکلات حقوقی که ممکن است به دلیل عدم تسلط به قانون به وجود بیاید نباشید.

مشاوره حقوقی چک

مشاوره حقوقی چک در گروه وکلای تهران مدافع

همانطور که گفته شد، استفاده از چک به یک امر رایج در میان عموم مردم تبدیل شده است و بسیاری از مبادلات با استفاده از این وسیله پرداخت و مبادله صورت می پذیرد. بسیاری از افراد علی رغم استفاده از چک آشنایی چندانی با امور حقوقی مربوط به آن ندارند. به همین دلیل استفاده از مشاوره حقوقی چک در چنین مواقعی به خصوص زمانی که به عنوان صادر کننده با مشکلاتی نظیر کمبود اعتبار مواجه شده اید و یا به عنوان دارند چک، نتوانسته اید چک خود را وصول کنید، یک ضرورت مبرم و انکار نشدنی است. در گروه وکلای تهران مدافع با توجه به نیاز و شرایط خاص هر مراجع خدمات حقوقی خاصی در نظر گرفته شده و ارائه می شود که می تواند از صفر تا صد نیاز شما به مشاوره حقوقی چک را با کمترین هزینه ممکن پوشش دهد. برای استفاده از این خدمات حقوقی و از جمله مشاوره حقوقی چک به صورت رایگان کافی است با ما تماس بگیرید تا متخصصان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.

سوالات متداول

چک صیادی چیست؟

بر اساس قانون جدید چک، کلیه چک ها باید در سامانه ای تحت عنوان سامانه صیاد به ثبت برسند که به این چک ها چک صیادی گفته می شود.

گواهی عدم پرداخت چیست؟

به گواهی ای که بانک محال علیه در صورت عدم وصول تمام یا بخشی از مبلغ چک به نام دارنده صادر می کند گواهی عدم پرداخت گفته می شود. ارائه این گواهی برای پیگیری وصول چک در مراجع قانونی لازم است.

آیا می توان از صادر کننده چک بلامحل شکایت کرد؟

در صورتی که چک صادر شده دارای شرایط چک کیفری باشد می توان از صادر کننده آن به دلیل برگشت خوردن چک شکایت کرد. برای اطمینان از امکان شکایت کیفری باید از وکیل متخصص مشاوره حقوقی چک دریافت کنید.

هزینه مشاوره حقوقی چک چقدر است؟

هزینه مشاوره حقوقی چک بر اساس اینکه مشاوره حقوقی چک به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی باشد و همچنین وکیل یا مشاور حقوقی چه میزان تحصیلات و تجربه کاری داشته باشد متغیر است.

5/5 - (4 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312