... ...

الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه ساختمان و آشنایی با شیوه های آن

  • 24 شهریور 1399
  • بروزرسانی: ۳۰ خرداد ۱۴۰۲
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • 6646 بازدید

یکی از مواردی که ممکن است بین مالکین ساختمان اختلاف ایجاد کند، تقسیم نامه ساختمان است. هنگامی که یک ساختمانی به صورت شراکتی خریده می‌شود لازم است که شرکا اقدام به تقسیم آن نمایند. الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه مسئله بسیار مهمی است که حتما باید با نحوه ثبت و دیگر موارد قانونی آن آشنا باشید. به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد در این قسمت به بررسی نکات قانونی تقسیم نامه می‌پردازیم.

الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه ساختمان

منظور از تقسیم نامه ساختمان چیست؟

در واقع تقسیم نامه یک سند و یا نوشته‌ای می‌باشد که بیان می‌کند یک مالی که بین مالکین به صورت مشاع و یا شریکی است، به چه صورت تقسیم می‌شود. به عبارت دیگر اگر تقسیم ساختمان بین شرکا صورت بگیرد هریک از آنها می‌توانند بدون نیاز به اجازه یکدیگر در مال خود تصرف داشته باشند. برای تقسیم نامه فقط وجود نوشته عادی کافی نیست و نیاز است که هریک از شرکا به صورت رسمی اقدام به نوشتن تقسیم نامه نمایند. الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه یکی از مواردی است که در مال شریکی مورد توجه قرار می‌گیرد.

برای ثبت یک تقسیم نامه به صورت رسمی شرایطی وجود دارد از جمله آن که ابتدا باید تمامی افرادی که به عنوان شریک محسوب می‌شوند بر تقسیم کردن ملک رضایت داشته باشند و در اینصورت قانون با توجه به توافق و رضایت آنها ملک را تقسیم می‌کند. همچنین اگر یکی از شرکا درخواست تنظیم تقسیم نامه را بدهد نیز به درخواست او توجه می‌شود.

شیوه الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه

برای تقسیم نامه ساختمان نیاز است که حتما آن را به صورت رسمی به ثبت برسانید به این خاطر که تقسیم نامه به صورت دستی اعتبار چندانی ندارد. معمولا قبل از اینکه مالکین به صورت رسمی یک تقسیم نامه را تنظیم کنند بین خودشان به صورت عادی اقدام به تنظیم یک سند دستی می‌نمایند. در این صورت لازم است که پس از تنظیم آن به صورت دستی، به دفتر خانه ثبت اسناد و املاک مراجعه نمایید. البته باید توجه کرد که تمامی شرکا باید حضور داشته باشند.

برای ثبت یک تقسیم نامه لازم است که ابتدا پایانکار ساختمان و صورت مجلس تفکیکی ساختمان وجود داشته باشد تا تقسیم نامه ثبت شود. مالکین می‌توانند از دفتر اسناد، صورت مجلس تفکیکی را دریافت کنند. توجه داشته باشید که اگر به صورت مشارکت در ساخت با فردی شریک شدید هم شاید پس از ساخت ساختمان نیاز به تقسیم نامه باشد برای اطلاع از این موضوع وکیل مشارکت در ساخت می‎‌تواند به شما مشاوره لازم را بدهد.

مطلب مرتبط:  برای شکایت چک برگشتی به کجا مراجعه کنیم؟

در صورتی که یک یا برخی از مالکین حاضر نشد برای ثبت رسمی تقسیم ساختمان در دفاتر اسناد رسمی حاضر شود، می‌توان در دادگاه دادخواستی علیه او ثبت کرد. به عبارتی لازم است که به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و سپس یک دادخواست الزام به ثبت تقسیم نامه رسمی ساختمان را تنظیم کنید و آن را به ثبت برسانید.

پس از اینکه در دادگاه تمامی مدارک و شواهد نشان دهنده این بود که باید تقسیم نامه توسط خوانده دعوا امضا شود، دادگاه الزام این افراد را برای امضای سند تقسیم نامه ملک می‌خواهد و در صورتی که بازهم یکی از مالکین ویا به عبارتی خوانده دعوا از امضا خودداری کرد، ظرف مدت ده روز نماینده دادگاه به جای خوانده دعوا سند رسمی را امضا می‌کند.

شرایط دادخواست الزام به ثبت تقسیم نامه

مدارک مورد نیاز

برای الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه نیاز است که مدارکی را همراه داشته باشید که این مدارک شامل موارد ذیل است:

  • اولا که اگر مالک و یا مالکین که به عنوان خواهان دعوا محسوب می‌شوند لازم است که مدارک شناسایی و اطلاعات هویتی خودشان را داشته باشند.
  • در صورتی که یک تقسیم نامه دستی تنظیم کرده‌اید لازم است که آن را به عنوان مدارک و سند در اختیار داشته باشید.
  • ارائه مدارک مربوط به ساختمان
  • مدارک مربوط به شراکت ساختمان

توجه داشته باشید که اگر یک تقسیم نام به صورت دستی تنظیم کرده‌اید لازم است که تمامی اطلاعات ساختمان مانند مساحت ساختمان، تعداد واحد، بالکن، انباری، آب و برق و.. را باید حتما در آن ذکر کنید. علاوه بر آن این اطلاعات در سند رسمی هم باید آورده شود.

مهمترین نکاتی که باید در تقسیم نامه در نظر داشته باشید

اگر قصد دارید که ملکی را که به صورت مشاعی است تقسیم کنید باید ابتدا به این نکته مهم توجه داشته باشید که این تقسیم به گونه باشد که به حقوق سایر افراد آسیبی وارد نکند. همچنین اگر یک متن دستی برای تقسیم نامه تنظیم کرده‌اید و حال قصد دارید که به صورت رسمی تقسیم نامه را به ثبت برسانید دقت کنید که تقسیم نامه دستی و صورت مجلس تفکیکی نباید با یکدیگر تعارض داشته باشد.

مطلب مرتبط:  نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی چک و بررسی لایحه دفاعیه چک

قبل از این که ملک تقسیم شود و سند تقسیم نامه رسمی به ثبت نرسیده باشد ساختمان برای تمامی مالکین به صورت مشاع است و امکان تغییر ساختمان و یا ساخت و ساز در قسمتی از آن بدون اجازه مالکین دیگر غیرقانونی است. به همین منظور ابتدا باید الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه صورت بگیرد و حتما این سند تنظیم شود تا امکان تصرف در سهم خودشان به وجود آید.

وکیل تقسیم نامه

الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه ساختمان با گروه وکلای تهران مدافع  

برای تنظیم یک تقسیم نامه ساختمان به صورت دستی نیاز است که تمامی قواعد و مقررات مربوطه را رعایت کنید. همچنین اگر یکی از شرکا حاضر به تنظیم سند رسمی نیست نیاز است که حتما دعوای الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه انجام شود که برای این منظور بهتر است ابتدا با وکیل ملکی مشورت نمایید و سپس اقدام به تنظیم دادخواست کنید.

گروه وکلای تهران مدافع با سالها تجربه در مورد دعاوی ملکی و تنظیم اسناد ملکی می‎‌تواند کمک فراوانی به شما نمایید. همچنین این گروه خدمات مشاوره رایگان دارد که می‌توانید از آن بهره ببرید.

جمع بندی

در ساختمان‌هایی که به صورت مشاعی است نیاز است که حتما یک تقسیم نامه به صورت رسمی تنظیم شود که سهم دقیق هر شریک مشخص شود. اگر هریک از شرکا راضی به تنظیم سند تقسیم نامه ساختمان نمی‌شوند می‌توان از دادگاه الزام آنها را خواست که در اینصورت پس از گذشت ده روز از صدور رای دادگاه اگر شرکا بازهم از امضای سند رسمی خودداری کردند، نماینده دادگاه اقدام به امضای ملک می‌کند.

سوالات پایانی

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای ثبت تقسیم نامه کدام دادگاه است؟

برای این دست از دعاوی دادگاهی که ملک و ساختمان در آن واقع شده است، صالح است و به پرونده رسیدگی می‌کند.

چه زمانی امکان اقدام برای دریافت تقسیم نامه وجود دارد؟

هر یک از شرکا در هر زمانی که صلاح بدانند می‌توانند تقاضای تنظیم یک تقسیم نامه را داشته باشند مگر در مواردی که بر طبق قانون از انجام این کار منع شده باشند.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312