... ...

تقسیم ارث مادر و شرایط تقسیم آن

  • 24 شهریور 1399
  • بروزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰
  • ۴ نظر
  • 6 دقیقه
  • 7018 بازدید

تقسیم ارث مادر در حالت های مختلف، پیچیدگی های خاص خودش را دارد. به طوری که اگر والدین متوفی هنوز در قید حیات باشند یا فرزندانی نیز وجود داشته باشند؛ شرایط تقسیم ارث کاملاً متفاوت می شود. در اینجا قصد داریم نحوه تقسیم ارث مادر و نحوه ارث فرزندان از مادر را مورد بررسی قرار دهیم. با بررسی این اطلاعات می توانید از نحوه صحیح تقسیم کردن ارث زن مطلع شوید.

تقسیم ارث مادر

تقسیم ارث مادر به چه صورت است؟

در صورتی که زن در یک خانواده فوت کند؛ نحوه تقسیم ارث متناسب با شرایط، متفاوت است و میزان ارث فرزندان از مادر در حالت های متفاوتی قرار می گیرد. در بررسی وضعیت ارث مادر، وجود یا عدم وجود فرزندان، وجود یا عدم وجود والدین او و زوج حائز اهمیت است. بنابراین باید نحوه تقسیم ارث مادر را تحت هر یک از شرایط نام برده،  مورد بررسی قرار دهیم تا به نحوه صحیح تقسیم ارث برسیم. در صورت فوت زن معمولاً یکی از چهار حالت زیر به وجود می آید:

نحوه تقسیم ارث مادر

  • نحوه تقسیم ارث زن در صورت وجود فرزند یا فرزندان

تقسیم ارث مادر در این حالت، به این معناست که زن فوت شده و والدین او نیز فوت کرده اند. بنابراین وارث های او فقط فرزند یا فرزندانش هستند. این حالت از تقسیم ارث زن، جزء متداول ترین حالت هایی است که اتفاق می افتد. در این حالت با موارد زیر روبرو خواهیم بود:

  • اگر تنها یک فرزند وجود داشته باشد؛ نحوه ارث فرزندان از مادر به این صورت است که: چه فرزند دختر باشد و چه پسر؛ تمامی ترکه به فرزند خواهد رسید.
  • اگر فرزندان متعدد وجود دارد؛ اما همگی یا دختر هستند یا پسر؛ ترکه باید به صورت مساوی بین آن ها تقسیم شود.
  • اگر فرزندان متعدد وجود دارد و تعدادی از آن ها دختر و تعدادی پسر هستند؛ باید فرزندان پسر دو برابر فرزندان دختر ارث ببرند.
  • نحوه تقسیم ارث زن در صورت وجود همسر او یا زوج

تقسیم ارث مادر در این حالت به این معناست که زن فوت کرده است و زوج یا شوهر او در قید حیات است. در این حالت با موارد زیر روبرو خواهیم بود:

  • اگر زن فوت شده، دارای فرزند باشد؛ در هنگام تقسیم ارث او ، زوج از یک چهارم ترکه بهره مند می شود و نحوه ارث فرزندان از مادر به صورت سه چهارم باقی مانده بین ورثه تقسیم می شود.
  • اگر زن فوت شده، فرزندی نداشته باشد؛ زوج از یک دوم ترکه بهره مند می شود و یک دوم باقی مانده بین بقیه ورثه تقسیم می شود.
  • نحوه تقسیم ارث زن در صورت وجود والدین متوفی

تقسیم ارث مادر در این حالت به این معناست که زن فوت کرده است اما والدین او هنوز در قید حیات هستند. این حالت معمولاً کمتر از حالت های دیگر اتفاق می افتد. در این حالت با موارد زیر روبرو خواهیم بود:

  • اگر تنها وارثی که پس از مرگ زن وجود دارد؛ والدین او باشند؛ تمام ترکه به او به ارث می رسد.
  • اگر والدین هر دو در قید حیات هستند؛ پدر از دو سوم ترکه بهره منده می شود و مادر نیز یک سوم ترکه را به ارث می برد.
مطلب مرتبط:  وکیل ارث به همراه مشاوره رایگان تخصصی ارث

نحوه تقسیم ارث زن در صورت وجود والدین و فرزندان

نحوه تقسیم ارث زن در صورت وجود والدین و فرزندان

تقسیم ارث مادر در این حالت به این معناست که زن فوت کرده است و فرزندان و والدین او در قید حیات هستند. در این حالت با موارد زیر روبرو خواهیم بود:

  • اگر وارثان شامل والدین متوفی و فرزندان پسر و دختر باشند؛ در تقسیم ارث مادر، والدین متوفی هر کدام به میزان یک ششم ترکه را به ارث می برند و مابقی آن بین فرزندان تقسیم می شود. نحوه ارث فرزندان از مادر، در صورتی که فرزندان دختر و پسر باشند؛ پسران دو برابر دختران سهم می برند. اما اگر فرزندان، همگی پسر باشند؛ به صورت مساوی سهم الارث خواهند داشت.
  • اگر وارثان شامل والدین متوفی و فرزند دختر او باشند؛ در تقسیم ارث مادر، یک دوم ترکه به دختر خواهد رسید، یک ششم ترکه به مادر متوفی و یک ششم دیگر به پدر متوفی می رسد. یک ششم باقی مانده نیز بین وارث مطابق با سهم آن ها تقسیم می شود.
  • اگر وارثان شامل چند فرزند دختر و والدین متوفی باشند؛ نحوه ارث فرزندان از مادر به این صورت است: در ابتدا باید دو سوم ترکه بین دختران متوفی به شکل مساوی تقسیم شود. پس از آن، بین والدین متوفی نیز باید یک ششم ترکه به طور مساوی تقسیم شود. مابقی تقسیم ترکه نیز مطابق با سهم وارثین بین آن ها تقسیم می شود.

تمامی این موارد در قوانین ۹۰۶، ۹۰۷، ۹۰۸، ۹۰۹ تا ۹۱۳ قانون مدنی به طور دقیق آورده شده است. بنابراین برای کسب اطلاعات جزئی تر می توانید به اصل ماده در قانون مدنی مراجعه و آن ها را مورد مطالعه قرار دهید.

مطلب مرتبط:  نحوه ی بستن جلوی چک و آشنایی با قوانین، مراحل و مدارک مورد نیاز آن

ارث فرزندان از مادر

در این مقاله سعی شد نحوه صحیح تقسیم ارث مادر، مورد بررسی قرار بگیرد. در صورتی که در این زمینه ابهاماتی دارید؛ برای طرح سؤالات خود و اطلاع دقیق تر از میزان ارث فرزندان از مادر و نحوه تقسیم کردن ارث مادر می توانید با مجموعه تهران مدافع تماس حاصل فرمایید. با وکیل ارث در این مجموعه صحبت کنید و راهنمایی های لازم را در این خصوص دریافت نمایید. برای دریافت اطلاعات حقوقی دیگر در زمینه تقسیم ارث پدر، تفاوت ارث زن و شوهر و نحوه اثبات نسب پدری با سایت تهران مدافع همراه باشید.

سؤالات متداول:

  • در صورت فوت زن، شوهر چه مقدار از همسرش ارث می برد؟

در صورتی که وجود فرزند یا فرزندان، یک چهارم از ترکه به شوهر می رسد و در صورتی عدم وجود فرزند، یک دوم ترکه به شوهر می رسد.

  • در صورتی که زن قبل از فوتش برخی از اموال خود را به نام شخص دیگری کرده باشد؛ فرزندان می توانند از این مال ارث ببرند؟

خیر، در صورتی که فردی قبل از فوتش از اموال خود به نام دیگری کرده باشد؛ امکان ارث بردن از آن وجود ندارد.

  • نحوه تقسیم ارث از زن بین فرزندان دختر و پسر چگونه است؟

فرزندان پسر دو برابر میزان سهم فرزندان دختر، ارث خواهند برد.

  • آیا دختر می تواند از مادر ناتنی خود سهم الارث داشته باشد؟

دختر از همسر دوم پدرش یا مادر ناتنی خود، ارث نخواهد برد.

4.3/5 - (6 امتیاز)
سوالات شما
۴ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. محمود

    سلام
    مدت ۹ماه دریک کارگاه طلا سازی که برای دوستم بود مشغول کار شدم وی گفت که۳ماه اول بصورت کاراموز هستی وحقوقی نمیگیری غیر از هزینه رفت وبرگشت
    بعدازان که میخواهم به تو درصد بدهم فکر حقوق نباش
    وبعد۳ماه گفت میخواهم حقوق به توبدهم ماهی ۶ میلیون
    تاالان که دارم برایتان مینویسم۵یا۶ میلیون به صورت یک تومان ودوتومان به من داد تا اینکه چند روز پیش یکدفعه گفت تو ازمن دزدی کردی فیلمش هست برو بیرون دیگه نمیخوام کار کنی گفتم باید ثابت کنی گفت بخاطر زن وبچه ات گذشت کردم گفتم خقوقم رابده گفت بروانهایی را که دزددیدی بفروش حالا شما چه راه حلی پیشنهاد میکنید ودرضمن من یک صوت طلای اوراندزدیده ام

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      اگر قراردادی بینتان است با توجه به ان و اگر نیست باید بتوانید از راهی مثل استشهادیه رابطه کارگری خودرا با وی اثبات کنید تا بتوانید حق و حقوق خود را دریافت کنید
      از طریق اداره کار پیگیر شوید

  2. رنجبران

    قانون چگونه مشخص میکند که ۲۰۰ متر زمین من کجای مساحت ۵۰۰۰ متری زمین اصلی قرار دارد؟در قولنامه قید شده ۲۰۰ متر از قطعه زمین ۵۰۰۰ متری واقع در فلان جا…

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام در سهم مشاعی شما در کل متراژ شریک هستید مگر اینکه توافقی وجود داشته باشد

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312