در این مقاله راجع به موضوع دادخواست الزام به تمکین خواهیم گفت. عقد نکاح مثل هر عقد و قرارداد دیگری حقوق و تکالیفی را برای طرفین ایجاد می نماید و هر یک از طرفین باید در زندگی کارهایی را انجام دهد. عدم انجام این امور می تواند حقوقی را برای طرف مقابل ایجاد نماید که قابل مطالبه از مراجع قضایی می باشد.
تمکین یکی از همین موارد است که به محض انعقاد عقد نکاح برای زن تکلیف و برای مرد حقی ایجاد می نماید. تمیکن در یک کلام به معنای اطاعت از شوهر است. چنانچه زن این تکلیف را ادا نکند مرد می تواند به وسیله طرح دادخواست الزام به تمکین زن را به انجام این وظایف قانونی خود الزام نماید. در ابتدا باید معنای تمکین را بدانیم و سپس حقوق و تکالیف ناشی از بحث تمکین را برای زن شوهر بررسی کنیم. در نهایت نحوه طرح دادخواست الزام به تمکین را در این مقاله بررسی خواهیم نمود.
در رابطه با حقوق و تکالیف ناشی از ازدواج و اموری مثل طلاق توافقی، مطالبه مهریه، اجرت المثل ایام زوجیت، حضانت فرزندان و… می توانید با گروه وکلای تهران مدافع تماس بگیرید و از وکیل خانواده متخصص مشاوره حقوقی رایگان دریافت نمایید.
تمکین یعنی چه؟
تمکین در لغت به معنای سلطه و اختیار دادن به دیگری است. در تعریف حقوقی به طور خلاصه می توان تمکین را به معنای اطلاعت زن از شوهر معنا کرد. تمکین را طبق قانون مدنی و فقه امامیه می توان به دو صورت معنا کرد.
تمکین عام: تمکین عام به معنای اطاعت زن از شوهر می باشد. طبق ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی که متاثر از فقه شیعه تدوین شده است ریاست و مدیریت خانواده با مرد است. این ماده مقرر می دارد : « در روابط زوجین ریاست خانواده از خصائص شوهر است. » از این رو اطاعت از شوهر را جزو تکالیف زن و جزو حقوق شوهر به حساب آورده اند. در این تعریف از تمکین زن موظف است از شوهر در موارد مختلف مثل تعیین محل سکونت، اشتغال زن، ادامه تحصیل، خروج از کشور و… اطاعت نماید و چنانچه این تکلیف را به درستی انجام ندهد مرد می تواند به عنوان حق خود الزام به تمکین زن را از دادگاه بخواهد.
تمکین خاص: تمکین خاص به روابط زناشویی ارتباط دارد. در واقع می توان گفت که زن موظف است امکان برقراری روابط جنسی با شوهر خود را فراهم کند و هر زمان که شوهر نیاز به برقراری رابطه زناشویی با همسر خود داشته باشد، زن بدون داشتن عذر موجه از برقراری رابطه امتناع ننماید. چنانچه مرد بتواند عدم تمکین خاص زن را نزد دادگاه به اثبات برساند می تواند حکم به ازدواج مجدد گرفته و زن نیز از نفقه محروم خواهد شد.
عدم تمکین به چه معناست؟
همان طور که پیش تر اشاره شد.زن موظف به اطاعت از مرد در امور مربوط به زندگی مشترک و همچنین برقراری رابطه جنسی با شوهر است. چنانچه زن از انجام هریک از این وظایف امتناع نماید مرد می تواند به دادگاه خانواده مراجعه نماید و الزام زن را به انجام وظایف قانونی خود مطالبه نماید. عدم تمکین در واقع به معنای عدم اطاعت زن از شوهر و یا عدم برقراری رابطه جنسی با اوست.
چنانچه مرد بتواند عدم تمکین زن را در دادگاه به اثبات برساند می تواند از پرداخت نفقه به زن خودداری کند. همچنین چنانچه زن بدون داشتن عذر موجه مثل اعتیاد شوهر به مواد مخدر، بیماری های مقاربتی و جنسی واگیردار، عدم امنیت در زندگی مشترک، ضرب و جرح توسط شوهر و… تمکین ننماید مرد می تواند بدون اجازه همسر اول ازدواج مجدد نماید و یا بدون پرداخت برخی حقوق قانون مثل شرط تنصیف دارایی زن را طلاق دهد. باید دقت داشت که عدم تمکین هیچ تاثیری بر مهریه زن ندارد و در هر صورت مهریه دینی است که باید پرداخت شود.
الزام به تمکین چگونه انجام می شود؟
چنانچه زن اقدام به عدم تمکین از زوج نماید بهترین راه برای الزام به تمکین زن این است که ابتدا با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اظهارنامه ای خطاب به زن با موضوع لزوم تمکین و بازگشت زن به خانه تنظیم شود.
چنانچه مرد پاسخی به این اظهارنامه دریافت نکند می تواند با استناد به همین اظهارنامه و مدارک دیگری مثل اقرار زن، شهادت شهود، استشهاد محلی و… به دادگاه مراجعه نموده و از دادگاه خانواده محل سکونت زن، الزام به تمکین وی را مطالبه نماید.
برای این امر شوهر باید با در دست داشتن مدارکی زیر به نزدیک ترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست الزام به تمکین را مطرح نماید:
- مدارک شناسایی اعم از شناسنامه و کارت ملی
- عقدنامه یا سند مصدق ازدواج که از دفتر ازدواج اخذ شده است.
- اظهارنامه فوق الذکر
- استشهادیه یا هر مدرک دیگری که نشان دهنده عدم تمکین یا ترک منزل شوهر باشد.
البته باید در نظر داشت که مرد موظف است مقدمات تمکین زن را برای او فراهم نماید. مثلا شوهر موظف است که مسکن مناسب برای زندگی خانوادگی که زن در آن از امنیت و آرامش کافی برخوردار باشد را فراهم نماید و الا دادخواست الزام به تمکین وی بلا اثر خواهد بود.
نمونه اظهارنامه الزام به تمکین
همانطور که اشاره شد بهترین راه برای الزام به تمکین زوجه این است که ابتدا اظهارنامه ای خطاب به زوجه تنظیم شود و لزوم تمکین از شوهر به وی گوشزد شود. بهتر است برای تنظیم متن اظهارنامه الزام به تمکین از مشاوره حقوقی خانواده در تهران مدافع استفاده نمایید. می توانید با شماره « ۰۲۱۹۱۰۰۱۳۱۲ » تماس بگیرید و مشاوره حقوقی رایگان دریافت نمایید.
در ادامه نمونه ای از متن اظهارنامه خطاب به همسر جهت الزام به تمکین ذکر می شود:
مشخصات اظهارکننده: مشخصات کامل ( نام، نام خانوادگی، کد ملی و…) و آدرس محل زندگی شوهر
مشخصات و اقامتگاه مخاطب: مشخصات کامل زوجه ( نام، نام خانوادگی، کد ملی و…) و آدرس محل زندگی زوجه ( زن)
موضوع اظهارنامه: تقاضای بازگشت به منزل و تمکین از سوی زوجه
خلاصه اظهارات:
مخاطب گرامی؛
با سلام،
احتراما جناب عالی به استناد عقدنامه شماره ….. که در تاریخ …….. در دفترخانه شماره ……. شهرستان …… تنظیم شده است زوجه دائم شرعی و قانونی بنده هستید. اما از تاریخ ….. تا ….. بدون علت موجه قانونی و یا کسب رضایت از بنده منزل را ترک کرده و علی رغم مراجعات و تماس های مکرر بنده از حضور در منزل و ادامه زندگی مشترک با اینجانب خودداری نموده اید. از آنجا که معتقدم اختلافات خانوادگی تنها با گفت و گو و تعامل زوجین حل و فصل می گردد و قهر و ترک منزل تنها بر آتش اختلافات می افزاید، از شما خواهشمندم هرچه زودتر به منزل و اقامتگاه قانونی خود بازگردید و بیش از این موجب آزار و تکدر خاطر خود و اطرافیان نشوید.
همچنین چنانچه حداکثر تا یک هفته از تاریخ ارسال و مشاهده این اظهارنامه تصمیم قطعی خود را مبنی بر حضور در منزل و ادامه زندگی اعلام ننموده و یا در منزل حاضر نشوید طبق قانون مدنی ” ناشزه ” محسوب گردیده و از دریافت نفقه محروم خواهید شد.
نمونه دادخواست الزام به تمکین
برای طرح دادخواست الزام به تمکین باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید و دادخواست را با شرایطی که پیش تر ذکر شد به همراه مدارک مربوطه تحویل دهید:
خواهان: مشخصات کامل و آدرس اقامتگاه زوج ( شوهر )
خوانده: مشخصات و آدرس دقیق اقامتگاه زوجه ( زن)
وکیل یا نماینده قانونی : مشخصات وکیل پایه یک دادگستری یا نماینده قانونی ( در صورت وجود )
تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای الزام به تمکین خوانده ( زوجه )
دلایل و منضمات دادخواست: فتوکپی برابر اصل عقدنامه ،اظهارنامه لزوم تمکین، اشتهادیه محلی، تحقیق و معاینه محلی و…
ریاست محترم دادگاه عمومی …..
سلام علیکم،
احتراما به استحضار می رساند:
- طبق سند رسمی ازدواج شماره …… در تاریخ ………. این جانب ……. ( خواهان) با خانم ………. ( خوانده ) ازدواج نموده ام.
- اکنون بعد از گذشت …… سال از زندگی مشترک زوجه ( خوانده) بدون هیچ علت موجهی و بدون اینکه کوچکترین آزاری از سوی من به ایشان وارد شده باشد یا ترک انفاق نموده باشم، زندگی مشترک را ترک کرده و به در منزل پدرش ساکن شده است و علی رغم دریافت اظهارنامه مبنی بر لزوم تمکین از بنده، همچنان از حضور در منزل و ادامه زندگی خودداری می نماید.
- لذا با توجه به مراتب فوق الذکر، تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی برا الزام خوانده به تمکین را از مقام عالی دارد.
با تشکر و تجدید احترام
نام و نام خانوادگی( خواهان)
سؤالات متداول
- اگر مردی به دلیل ازدواج مجدد زن خود را از خانه بیرون کند و بعد از مدتی دادخواست عدم تمکین دهد و خواستار برگشت او باشد و اظهار کند که از همسر جدید خود جدا شده است، آیا اگر زن برنگردد حکم عدم تمکین برای او صادر میشود؟
بله، به توصیه وکلا، صرف نظر از این که آقا از همسر جدید خود جدا شده است یا خیر، زن بهتر است دادخواست عدم تمکین را پاسخ گفته و به منزل برگردد تا برایش مشکلی پیش نیاید.
- آیا اگر مرد عدم تمکین و گواهی نشوز زوجه رو گرفته باشد میتواند درخواست ازدواج مجدد را بدهد؟
برطبق قانون سال ۵۳ یکی از شرایط ازدواج مجدد عدم تمکین زن است، پس بنابراین با استناد به دادنامه عدم تمکین باید دادخواست تجویز ازدواج مجدد را به طرفیت همسر اول داد.
- ارتباط بین تمکین و مهره چیست؟
تمکین و مهریه درواقع هیچ ارتباطی با هم ندارند. در صورت عدم تمکین است که زن ناشزه محسوب میشود و این وضعیت ناشزگی تا زمانی که از همسرش تمکین ننماید ادامه دارد و موجب عدم تعلق نفقه به وی خواهد شد.
- آیا تمکین خاص زوجه را میتوان ثابت کرد؟
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت که تمکین خاص که رابطه ای خصوصی و محرمانه بوده قابل اثبات با شهادت شهود نیست مگر به اقرار زوجه و چنانچه زوجه منکر شود تنها راه باقیمانده جهت حل نهایی اختلافات طلاق و به ویژه طلاق توافقی است.
سلام
آیا در حال حاضر مبلغ رسمی نفقه چقدر است.
با سلام
تعیین مبلغ نفقه با کارشناس است و به هیچ وجه قابل پیش بینی نیست.
اما در صورتی که درگیر پرونده نفقه هستید میتوانید با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت نمایید