رانندگی در حالت مستی یک رفتار بسیار خطرناک است که می تواند منجر به مرگ سرنشینان خودرو و یا ایراد صدمات و خسارات جانی جبران ناپذیر به آن ها شود. به همین سبب است که قانون گذار برای جلوگیری از ارتکاب این رفتار، آن را جرم انگاری کرده و برای آن مجازات خاصی در نظر گرفته است. سوال بسیاری از افراد این است که مجازات رانندگی در حالت مستی دقیقا چیست و در چه صورتی اجرا می شود؟ آیا گرفتن تست الکل توسط پلیس مجاز است یا خیر؟ برای گرفتن پاسخ این سوالات کافی است مقاله زیر از گروه وکلای تهران مدافع را مطالعه کنید و در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر در رابطه با مجازات رانندگی در حالت مستی از مشاوره حقوقی با وکلای پایه یک گروه وکلای تهران مدافع بهره مند شوید.
رانندگی در حالت مستی چیست؟
رانندگی در حالت مستی به این معناست که کسی در پی مصرف مشروبات الکلی دچار مستی بشود و در همین حین با یک وسیله نقلیه موتوری رانندگی کند. رانندگی در حالت مستی ابعاد مختلفی داشته و در نتیجه از زوایای گوناگون می تواند مورد مجازات قرار بگیرد. این عمل هم یک تخلف رانندگی محسوب شده و هم یک جرم با مجازات کیفری است که به تناسب نتیجه ای که به بار می آورد می تواند مشمول مجازات های مختلفی باشد که در ادامه هر یک از آن بررسی می شوند.
مجازات رانندگی در حالت مستی
همانطور که گفته شد، رانندگی با وسایل نقلیه موتوری در حین مستی هم تخلف رانندگی محسوب شده و هم در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ به عنوان یک جرم مستقل در نظر گرفته شده است. در این قسمت مجازات این عمل هم از منظر جرم کیفری و هم از منظر تخلف به تفصیل توضیح داده می شود.
مجازات رانندگی در حالت مستی به عنوان جرم
رانندگی کردن در شرایط مستی علاوه بر اینکه مجازات شرب خمر را در پی دارد که ۸۰ ضربه شلاق حدی است، به تناسب نتیجه حاصل از آن که می تواند فوت یا صدمه جانی و مالی به دیگران باشد، مجازات مستقل حاصل از این جرایم را تشدید می کند. این جرایم در فصل بیست و نهم قانون مجازات اسلامی (کتاب تعزیرات) تحت عنوان جرایم ناشی از تخلفات رانندگی آمده است که به تناسب نتیجه ای که ایجاد می کنند مجازات های خاصی برای آن ها در نظر گرفته شده است. برای مثال در ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، در صورتی که در اثر بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده قتل غیر عمدی رخ دهد، فرد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود. برای آشنایی بیشتر با قتل غیر عمد می توانید مقاله مشاوره حقوقی قتل غیر عمد را مطالعه کنید.
در مواد بعدی برای انواع دیگر خسارت مانند مرض جسمی، صدمه بدنی، از بین رفتن منافع اعضای بدن و … نیز مجازات های معینی در نظر گرفته شده است. در صورتی که فرد راننده در حالی که مست بوده است رانندگی کرده و در نتیجه یکی از این نتایج و صدمات را به بار آورد، مجازات او که در این مواد ذکر شده است بر اساس ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی، به میزان بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در این مواد تشدید خواهد شد و علاوه بر این، دادگاه می تواند مرتکب را به مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید. بنابراین رانندگی در حین مستی به صورت مسقل جرم انگاری نشده است بلکه به عنوان یک عامل تشدید کننده سایر جرایم ناشی از تخلفات رانندگی در نظر گرفته می شود.
مجازات رانندگی در حالت مستی به عنوان تخلف رانندگی
رانندگی همراه با مستی علاوه بر اینکه منجر به تشدید مجازات سایر جرایم رانندگی می شود، به صورت مستقل یک تخلف در حوزه راهنمایی و رانندگی است که مجازات مخصوص به خود را دارد. در صورتی که پلیس راهور متوجه ارتکاب این تخلف توسط رانندگان وسایل نقلیه موتوری بشود، می تواند راننده مرتکب تخلف را به مجازات این تخلف که حداقل ۴۰۰ هزار تومان جریمه نقدی و ۶ ماه ضبط گواهینامه است محکوم نماید. مست بودن راننده وسیله نقلیه موتوری به واسطه تست الکل مشخص می شود که در ادامه توضیحاتی در ارتباط با آن ارائه می دهیم.
تست الکل چیست و در چه مواردی انجام می شود؟
تست الکل یکی از ابزارهای شایعی است که می تواند به راحتی وجود الکل در خون یک شخص و در نتیجه مست بودن او را ثابت کند. این تست انواع مختلفی دارد اما درمورد رانندگان از طریق تنفس آن ها انجام می شود. سوالی که بسیاری از افراد دارند این است که چه زمانی پلیس اقدام به گرفتن تست الکل از افراد می کند و مثبت شدن این تست چه تبعاتی برای فرد دارد؟ پلیس راهور در صورت مشکوک شدن به رانندگان وسیله نقلیه از جهت استفاده از مشروبات الکی و در نتیجه مست بودن، می تواند از آن تست الکل تنفسی بگیرد که با دستگاه های مخصوصی انجام می شود. اگر این تست مثبت باشد ارتکاب تخلف رانندگی در حین مستی را اثبات می کند اما نمی تواند لزوما جرم شرب خمر را که مستوجب ۸۰ ضربه شلاق حدی است در دادگاه به اثبات برساند و مجازات آن را در چی داشته باشد. بنابراین تست الکل توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صرفا تخلف رانندگی را به اثبات می رساند.
جبران خسارات تصادفات رانندگی ناشی از مستی از طریق بیمه
بر اساس بیمه اجباری شخص ثالث، کلیه دارندگان وسایل نقلیه ملزم به بیمه وسیله نقلیه خود نسبت به صدمات و خسارات وارده به شخص ثالث هستند. مست بودن راننده وسیله نقلیه تاثیری در مسئولیت بیمه برای پرداخت خسارات مالی و بدنی خسارت دیده ندارد و شرکت بیمه گر حتی در صورت مست بودن راننده هم ملزم به پرداخت این خسارت به شخص زیان دیده در اثر حادثه است. طبق بند ب ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری شخص ثالث، بیمه اجباری در صورت رانندگی در حالت مستی یا استعمال مواد مخدر یا روانگردان موثر در وقوع حادثه که به تایید نیروی انتظامی یا پزشکی قانونی یا دادگاه رسیده باشد، ملکف است بدون هیچ شرط و اخذ تضمین، خسارت زیاندیده را پرداخت کند و پس از آن میتواند به قائممقامی زیاندیده از طریق مراجع قانونی برای بازیافت تمام یا بخشی از وجوه پرداختشده به شخصی که موجب خسارت شده است مراجعه کند.
برای آشنایی با تفاوت قتل عمدی و غیرعمدی به مطلب مربوطه مراجعه کنید.
وکیل جرایم رانندگی در گروه وکلای تهران مدافع
در صورتی که درگیر تصادفی منجر به فوت یا ایراد هر صدمه جانی و بدنی دیگر شده اید که ناشی از رانندگی راننده خودروی مقصر در حالت مستی بوده است، می توانید برای شکایت از راننده به موجب ارتکاب جرم ناشی از تخلف رانندگی و کسب نتیجه بهتر در روند دادرسی و دریافت خسارت از بیمه از دانش و مهارت یک وکیل جرایم رانندگی استفاده کنید. وکیل جرایم رانندگی به وکیل پایه یکی گفته می شود که دارای تخصص و تجربه کافی در دادرسی جرایم رانندگی است و در نتیجه علاوه بر قانون با رویه قضایی دادگاه های کیفری نسبت به این جرایم کاملا آشنایی دارد. گروه وکلای تهران مدافع با بهره مندی از حضور بهترین وکلای پایه یک در تهران هر گونه خدمات حقوقی مورد نیاز شما را در ارتباط با مجازات رانندگی در حالت مستی با بهترین کیفیت به شما ارائه می دهند.
سوالات متداول
مجازات رانندگی در حالت مستی چیست؟
مجازات رانندگی در حالت مستی بسته به اینکه منجر به چه نتایجی شود موارد مختلفی خواهد داشت. به طور کلی مجازات رانندگی در حالت مستی می تواند شامل مجازات شرب خمر، تشدید مجازات جرایم ناشی از تخلفات رانندگی به میزان بیش از دو سوم حداکثر مجازات و مجازات تخلف رانندگی باشد که حداقل ۴۰۰ هزار تومان و ۶ ماه ضیط گواهی نامه رانندگی است.
آیا خسارات ناشی از رانندگی همراه با مستی توسط بیمه پرداخت می شود؟
بله، بر اساس قانون بیمه اجباری شخص ثالث، حتی اگر تصادف بر اثر مستی راننده به وجود آمده باشد، شرکت بیمه گر موظف به پرداخت خسارات مالی و بدنی ناشی از آن به خسارت دیده است.
تست الکل چیست و چه تبعاتی دارد؟
تست الکل تستی برای سنجیدن میزان الکل در خون افراد است که نوع تنفسی آن توسط پلیس راهور و در مواردی که شک به رانندگی در حین مستی وجود دارد انجام می شود. تست الکل تنها تخلف رانندگی و راهنمایی را به اثبات می رساند و نمی تواند نوع دیگری از مجازات رانندگی در حالت مستی را اثبات کند.
وکیل جرایم رانندگی کیست؟
به وکیلی که دارای تخصص و تجربه ویژه در دعاوی ناشی از جرایم رانندگی است و می تواند حکم مجازات رانندگی در حالت مستی را از دادگاه بگیرد، وکیل جرایم رانندگی گفته می شود که گروه وکلای تهران مدافع می تواند بهترین و مجرب ترین آن را به شما معرفی کنند.
اگر شخصی در حالت مستی تصادف کند چند سال طول نیشکد جرم پاک بشود
سلام اگر شخصی در حالت مستی تصادف کند چند سال طول میکشد جرم پاک بشود
با سلام
ابتدا باید مشخص شود که در اثر تصادف چه اتفاقی رخ داده است.
آیا تصادف منجر به فوت شده، آیا تصادف منجر به نقص عضو شده، یا صرف یک تصادف ساده بوده است.
متاسفانه توضیحات شما ناکافی است و باید با توجه به احکام صادره به سوال شما پاسخ داد.
جهت ارائه توضیحات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس بگیرید.