... ...

برای شکایت چک برگشتی به کجا مراجعه کنیم؟

  • 6 مهر 1399
  • بروزرسانی: ۵ تیر ۱۴۰۲
  • ۲ نظر
  • 6 دقیقه
  • 6793 بازدید

چک برگه ای از یک دسته چک چند برگی میباشد که به منزله ی پول نقد بوده و شخص صادرکننده با پشتوانه ی مالی که در بانک دارد با صدور این کاغذ به شخص دریافت کننده تضمین میدهد که طلب او آماده ی دریافت از بانک است.

حال درصورتیکه مبلغ چک صادرشده از سوی شخص با پولی که وی در حساب بانکی خود دارد همخوانی نداشته باشد و پشتوانه ی مالی او در بانک کفاف نقد کردن چک را نداشته باشد، اصلاحا چک بلامحل یا “چک برگشتی” نامیده میشود.

شکایت چک برگشتی

بدین ترتیب دارنده ی چک بعد از مراجعه به بانک و عدم دریافت تمام مبلغ یا حتی بخشی از مبلغ چک، میتواند اقدام به شکایت حقوقی یا کیفری کند. برای شکایت از چک برگشتی باتوجه به اینکه چک مدنظر از چه نوعی باشد راه های متفاوتی وجود دارد. قدم اول در شکایت از چک برگشتی، مشخص کردن حقوقی یا کیفری بودن چک است. باید توجه داشت که آگاهی صادر کننده از بلامحل بودن چک و یا عدم آگاهی او تاثیری در جرم انگاری آن نداشته و درهرصورت شخص مجرم شناخته می‌شود.

انواع شکایت از چک برگشتی

الف- شکایت ثبتی

به طور لی هر سندی که لازم الاجرا باشد، امکان شکایت و پیگیری ثبتی آن وجود دارد. به همین دلیل از آنجایی که چک نیز یک سند لازم الاجرا میباشد از این قاعده مستثنی نیست و با مراجعه به اداره ثبت اسناد میتوان فرایند شکایت ثبتی از چک را آغاز کرد.

برای شکایت ثبتی مراحلی باید طی شود از جمله:

  • دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک صادرکننده ی چک
  • به همراه داشتن مدارک لازم برای مراجعه به اداره ثبت
  • پرداخت هزینه صدور اجرائیه به اداره ثبت
  • ابلاغ اجرائیه به شخص بدهکار

همانطور که ذکر شد، مرحله ی اول، دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک میباشد. بنابراین یکی از شروط اصلی و اساسی شکایت به شیوه ثبتی، صدور چک از سوی یکی از بانک های مورد قبول و قانونی کشور میباشد و اگر چک از سوی موسسات اعتباری یا قرض الحسنه صادر شده باشد، تحت شکایت ثبتی قرار نمیگیرد.

در مرحله ی دوم، مدارکی از جمله اصل و فتوکپی چک برگشتی، گواهی عدم پرداخت بانک، مدارک هویتی دارنده ی چک و فرم تکمیل شده ی صدور اجرائیه که از اداره ثبت دریافت میشود به این اداره نقدیم گردد. پس از آن، مبلغ صدور اجرائیه که معادل ۵% مبلغ چک میباشد به اداره ثبت باید پرداخت شود و درصورت کافی و معتبر بودن مدارک، اجرائیه صادر میشود.

مطلب مرتبط:  لایحه دفاع خیانت در امانت چک

در مرحله ی بعد ابلاغیه از سوی اداره ثبت شخص صادرکننده فرستاده میشود و وی ۱۰ روز مهلت دارد تا مبلغ درج شده بر روی چک را فراهم نموده و یا اموال خود را جهت مصادره اعلام کند. همچنین وی در مدت زمان ذکر شده مهلت دارد تا تقاضای اعسار دهد.

ب- شکایت حقوقی

درصورتیکه چک فاقد وصف حقوقی باشد، میتواند تحت شکایت حقوقی قرار گرفته و شخص دارنده چک میتواند با پر کردن فرم دادخواست و ارائه ی آن به دادگاه، فرایند شکایت حقوقی خود را شروع کند. پیش از بررسی مراحل شکایت حقوقی، ابتدا باید بدانیم چه چک هایی تحت عنوان چک حقوقی قرار میگیرند.

در ادامه به شکایت خواهیم پرداخت که در آن اگر چک تحت عنوان شکایت کیفری قرار بگیرد، شخص دارنده ۶ ماه مهلت دارد تا چک برگشتی را پیگیری کند. حال اگر این ۶ ماه بگذرد و دارنده در مهلت مقرر شکایت کیفری خود را ثبت نکند، چک وجه کیفری خود را ازدست داده و تبدیل به چک حقوقی میشود.

مجازات مربوط به چک برگشتی و قوانین مرتبط با آن

علاوه بر مورد فوق چک های ذیل تحت عنوان چک حقوقی قرار میگیرند

  • چک صادر شده جهت ضمانت و انجام تعهد
  • چک مشروط
  • چک سفید امضا
  • چک مدت دار
  • چک بدون تاریخ

پس از مشخص شدن نوع چک و تائید حقوقی بودن آن، مراحلی برای وصول آن باید طی شود. این مراحل عبارت است از:

۱- پر کردن فرم دادخواست با طلاعاتی مانند مشخصات هویتی خواهان و خوانده، موضوع دعوی و مبلغ چک و همچنین ذکر دلایل خواهان مبنی بر ثبت شکایت و تقدیم آن به دفتر دادگاه؛

۲- تعیین نوبت رسیدگی از سوی دادگاه

۳- صدور رای به نفع خواهان ( در صورت درخواست تجدید نظر از سوی خوانده، رای در دادگاه تجدیدنظر مجددا صادر میشود)؛

۴- صدور اجرائیه از سوی دفتر اجرائیه پس از دریافت حکم؛

۵- مهلت ۱۰ روزه ی محکوم برای پرداخت مطالبات؛

اگر محکوم طی مهلت مقرر مطالبات خواهان را نپردازد، دستور توقیف اموال او صادر میشود و درصورتیکه وی اموالی نداشته باشد، به درخواست خواهان، حکم جلب او صادر خواهد شد.

پ- شکایت کیفری

همانطور که در مطالب گذشته ذکر شد، چک از وجوه مختلف میتواند تحت انواع شکایات قرار بگیرد. یکی از پرکاربرد ترین شکایات، شکایت کیفری از چک برگشتی میباشد. به صورت کلی طبق قانون، صدور چک بلامحل جرم بوده و شخص صادرکننده به عنوان مجرم میتواند تحت شکایت کیفری قرار بگیرد.

مطلب مرتبط:  الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه ساختمان و آشنایی با شیوه های آن

پیش از بررسی فرایند شکایت کیفری باید دانست که سه نوع چک تحت شکایت کیفری قرار نمی گیرند:

الف- چک سفید امضا

ب- تمامی چک هایی که تحت عنوان چک حقوقی قرار میگیرند ( دربخش شکایت حقوقی به آن ها اشاره شده است)

پ- چک های نامشروع

ت- چک کیفری که دارنده ی چک از مهلت ۶ ماهه جهت برگشت زدن و همچنین ارائه دادخواست به دادسرا استفاده نکرده و دیر اقدام کند ( این نوع از چک پس از گذشت مهلت ۶ ماهه دیگر هرگز قابلیت شکایت کیفری ندارد).

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد لایحه دفاع خیانت در امانت چک می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.

برای شکایت از چک برگشتی به کجا مراجعه کنیم؟

بدین ترتیب پس از مراجعه ی دارنده ی چک به بانک و عدم کفایت موجودی صادرکننده، شخص ۶ ماه از تاریخ صدور چک مهلت دارد تا چک را برگشت بزند و پس از برگشت زدن نیز ۶ ماه مهلت دارد تا به دادسرای محل بانکی که گواهی عدم پرداخت نسبت به چک صادر کرده مراجعه کند و فرایند ثبت شکایت کیفری خود را آغاز کند. بنابراین نکته ای که درخصوص شکایت کیفری بسیار حائز اهمیت میباشد، همین مهلت های ۶ ماهه است.

برای اطلاعات بیشتر در مورد مدت اعتبار چک برگشتی به لینک مربوطه مراجعه کنید.

پس از مراجعه به دادسرا و ثبت شکایت، شخص به عنوان کسی که چک بلامحل صادر کرده مجرم شناخته میشود و تحت پیگیرد کیفری و قانونی قرار میگیرد. اگر شکایت دارنده تنها منوط به مجرم بودن شخص از جهت صدور چک بلامحل باشد، دادسرا این فرایند را پیگیری میکند. اما اگر شخص غیر از جلب مجرم خواستار دریافت مبلغ درج شده بر روی چک باشد، باید دادخواست جداگانه ای به دفتر دادگاه تحویل دهد و در نوبت های مشخص به خواسته ی خواهان رسیدگی میشود.

جهت ارتباط با وکیل چک برگشتی میتوانید با گروه وکلای تهران مدافع تماس حاصل فرمایید.

پرسش‌های رایج:

مراجع صالح برای ثبت انواع شکایت کجاست؟

مرجع صالح برای شکایت ثبتی، اداره ثبت اسناد، برای شکایت حقوقی، دفتر حقوقی دادگاه محل بانک صادرکننده ی گواهی عدم پرداخت و برای شکایت کیفری دادسرای حوزه ی محل بانک صادرکننده میباشد.

آیا چکی که ثبت نشده قابلیت شکایت کیفری دارد؟

خیر. مطابق با قانون جدید صدور چک، چکی که ثبت نشده است قابلیت برگشت زدن و همچنین قابلیت هیچ نوع شکایتی را ندارد.

3.3/5 - (3 امتیاز)
سوالات شما
۲ دیدگاه
  1. ناصر

    با سلام بنده ۴سال پیش در بنگاه با پدرم ملکی را معامله کردم وبا توجه به مشکلات ۴۰ساله ملک که در استان دیگری واقع بود با توافق پدرم ملک را نصف قیمت خریدم و مادر و خواهرم به عنوان شاهد مبایعه‌نامه را امضا کردند بعد از یکسال با رفع کمی از مشکلات موفق شدم ملک را سند بزنم وپدرم بعد از ۲سال از نوشتن مبایعه‌نامه فوت کردند برادرم بعد از فوت پدر درخواست ۱محجوریت۲صوری بودن۳جعل امضا را در دادگاه های مختلف کردند که در هر۳دادکاه رای به نفع بنده شد حالا ادعا کرده است با توجه به کهولت سن پدرمان، ایشان فریب خورده است و تقاضای خیار غبن فاحش کرده است به نظر شما آیا به نتیجه ای می‌رسد بعد از ۴سال از نوشتن مبایعنامه؟؟؟؟؟در ضمن در مبایعه‌نامه تمام خیارات از جمله خیار غبن اسقاط شده است

    1. پدارم جهان فتحی کارشناس ارشد حقوق بین الملل کارشناس ارشد حقوق بین الملل

      با سلام

      با وجود اسقاط خیار غبن، از آنجایی که خرید به نصف قیمت و تفاوت پنجاه درصدی افحش است و نه فاحش؛ و را توجه به اینکه اسقاط خیار افحش نیاز به تصریح در متن دارد، در صورتی که چنین صراحتی در متن قرارداد وجود نداشته باشد، احتمال پیروزی برادرتان در پرونده مطروحه وجود دارد.

      در این رابطه مطالعه رای وحدت رویه شماره ۸۲۱ توصیه می‌شود:

      مطابق مواد ۴۱۶ و بعد قانون مدنی ، در موارد غبن «فاحش»، با لحاظ دیگر شرایط مقرر، مغبون حق فسخ (خیار) دارد .چنانچه برابر ماده ۴۴۸ همین قانون، سقوط این حق شرط شده باشد ، به اقتضای رفتار متعارف اشخاص ، شرط یادشده منصرف از مراتب اعلای غبن است که عرفاً «افحش» دانسته می شود . برخی فتاوی معتبر فقهی نیز بر همین اساس صادر شده است. بنا به مراتب، رای شعبه سوم دیوان عالی کشور که با این نظر انطباق دارد. به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص داده می شود. این رأی طبق ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی ، در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور ، دادگاه ها و سایر مراجع ، اعم از قضایی و غیر آن لازم الاتباع است ./ هیات عمومی دیوان عالی کشور

Comments are closed.

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
وکیل اداره کار - 09106868967 02191001312