تنهای با آشنایی بسیار جزئی از موارد جرم انگاری شده در قانون مجازات اسلامی، می توان دریافت که در برابر بسیاری از آسیب های وارده ی جبران پذیر و غیرقابل جبران، مانند ضرب و جرح اعضای بدن شاکی و یا قتل وی، شیوه ای از جبران خسارت به نام “دیه” وجود دارد.
در جرایم مذکور در قانون مجازات اسلامی، یکی از مواردی که در صورت آسیب، برای آن دیه تعیین شده است، انواع آسیب های وارده به دندان می باشد. این آسیب ها شامل شکستگی، اعمالی که موجب سیاه شدن دائمی دندان شده ، ترک خوردن و ضربات این چنینی می شود که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در خصوص نحوه ی محاسبه و میزان دیه دندان ها، علی الاصول نمی توان مقدار معینی برای آن تعیین کرد و بسته به نوع دندان (دندان های جلو یا عقب) و شدت آسیب وارده، مقدار دیه متفاوت خواهد بود. در ادامه با ذکر مواد مربوط به دیه دندان در قانون مجازات اسلامی، انواع آسیب های وارده را به صورت جزئی شرح خواهیم داد.
دیه دندان در قانون مجازات اسلامی
مبحث هفتم قانون مجازات اسلامی، از در مواد ۶۱۶ الی ۶۲۵ اختصاصا به مبحث دیه دندان پرداخته شده است. بدین شرح که:
ماده ۶۱۶: از بین بردن تمام دندان های دائم بیست وهشتگانه دیه کامل دارد که به ترتیب زیر توزیع میشود:
الف- دندان های جلو که عبارتند از: پیش، چهارتایی و نیش که از هر کدام دو عدد در بالا و دو عدد در پایین میروید و جمعاً دوازده عدد است، هر کدام یک بیستم دیه کامل دارد.
ب- دندان های عقب که در چهار سمت پایانی از بالا و پایین در هر کدام یک ضاحک و سه ضرس قرار دارد و جمعاً شانزده عدد است، هر کدام یک چهلم دیه کامل دارد.
ماده ۶۱۷: دندان های اضافی به هر نام که باشد و به هر نحو که روییده باشد اگر در کندن آنها نقصی حاصل شود، ارش ثابت میگردد و اگر هیچگونه نقصی حاصل نشود ارش نیز ندارد.
تبصره ۱- هرگاه در کندن دندان زائد نقصی حاصل نشود لکن جراحتی به وجود آید، برای جراحت مزبور، ارش ثابت است.
تبصره ۲- هرگاه در مورد اینکه دندان کنده شده اصلی است یا زائد، تردید وجود داشته باشد و با رجوع به کارشناس، زائد یا اصلی بودن آن مشخص نشود، اقل الامرین از دیه دندان اصلی و ارش دندان زائد پرداخت میشود.
ماده ۶۱۸: هرگاه دندان های اصلی دائمی از بیست وهشت عدد کمتر باشد به همان نسبت از دیه کامل کاهش مییابد خواه خلقتاً کمتر باشد یا در اثر عارضه ای کم شده باشد.
ماده ۶۱۹: در میزان دیه تفاوتی میان دندان هایی که رنگ های گوناگون دارند، وجود ندارد و اگر دندانی در اثر جنایت، سیاه شود و نیفتد دیه آن دوسوم دیه همان دندان است و دیه دندانی که قبلاً سیاه شده است، یک سوم دیه همان دندان است.
تبصره – در تغییر رنگ دندان، بدون آنکه سیاه شود یا منفعت آن از بین برود، ارش ثابت است و اگر پس از آن شخصی دندان مزبور را بکند، باید دیه کامل همان دندان را بدهد.
ماده ۶۲۰: ایجاد ترک یا لق کردن دندان هرگاه در حکم از بین بردن آن باشد، موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.
ماده ۶۲۱: کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است، موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.
ماده ۶۲۲: شکستن آن مقدار از دندان که نمایان است با بقای ریشه، دیه همان دندان را دارد و اگر کسی بعد از شکستن مقدار مزبور ریشه را بکند، خواه مرتکب کسی باشد که مقدار نمایان دندان را شکسته است یا دیگری، ارش تعیین میشود.
تبصره ۱- شکستن مقداری از قسمت نمایان دندان به همان نسبت دیه دارد.
تبصره ۲- هرگاه قسمتی از دندان کنده شده در اثر جنایت یا عارضه ای قبلاً از بین رفته باشد به همان نسبت از دیه دندان کاهش مییابد.
ماده ۶۲۳: در کندن دندان شیری یک صدم دیه کامل ثابت است مگر اینکه کندن آن موجب گردد دندان دائمی نروید که در این صورت باید دیه کامل دندان دائمی پرداخت شود.
تبصره- شکستن، معیوب کردن و شکافتن دندان شیری موجب ارش است.
ماده ۶۲۴: با کنده شدن دندان دائمی دیه همان دندان ثابت میشود، اگرچه دوباره در محل آن، دندان دیگری بروید و مانند سابق شود و چنانچه شخصی دندان روییده شده را دوباره بکند، باید دیه کامل همان دندان را بپردازد.
ماده ۶۲۵: هرگاه به جای دندان کنده شده دندان دیگری یا همان دندان قرار گیرد و مانند دندان اصلی دارای حس و حیات شود، کندن آن، دیه همان دندان را دارد لکن اگر دارای حس و حیات نباشد، کندن آن موجب ضمان مالی است.
با توجه به آنچه در مواد بالا ذکر شده است، میتوان گفت برای فردی بالغ که بین ۲۸ تا ۳۲ دندان کامل دارد، «دیه کامل دندان» به ۲۸ دندان دایمی فرد تعلق خواهد گرفت. برای محاسبه دیه کامل ۲۸ دندان، به روش زیر عمل میشود:
با در نظر گرفتن تقسیم بندی دندان به دندان های جلو و عقب که در ماده ۶۱۶ به آن اشاره شده است، با احتساب دندان های پیشین و نیش در قسمت دندان های جلویی به تعداد ۱۲ عدد و هم چنین دندان های عقب به تعداد ۱۶ عدد، ورود آسیب به هر یک از دندان های جلو حدود یک بیستم دیه کل دندان ها و آسیب به هریک از دندان های عقب، مستلزم پرداخت یک چهلم دیه کامل دندان ها هستند.
دیه انواع آسیب به دندان ها
همانطور که در بخش های ابتدایی این گفتار به آن اشاره شد، آسیب های وارده به دندان ممکن است به اشکال مختلفی باشد از جمله شکستن، ترک برداشتن، لق شدن و سیاه شدن. در ادامه با توجه به مواد مذکور در قانون مجازات اسلامی، دیه هریک از آسیب های وارده را بررسی خواهیم کرد.
۱- دیه دندان شکسته یا لق شده: در خصوص شکستگی یا لق شدگی، از آنجایی که این عمل با شدت متفاوتی ممکن است اتفاق بیفتد، میزان دیه نیز در آن ثابت نیست. بنابراین باتوجه به میزان شکستگی و تشخیص اینکه شکستگی کامل رخ داده یا دندان تنها ترک برداشته است، مبلغ دیه می تواند کم یا زیاد شود. اما آنچه قطعی و به عنوان اصل پذیرفته شده، این است که ضربه چه باعث شکستگی و یا باعث ترک خورد و لق شدن شود، اگر دندان کارایی خود را از دست داده باشد، دیه یک دندان کامل (با توجه به جلو یا عقب بودن آن) تعلق میگیرد.
در خصوص این موضوع همچنین در ماده ۶۲۰ اشاره شده است که اگر آسیب در حدی باشد که نقصی در نمای ظاهری دندان ایجاد شود، دیه کامل یک دندان سالم تعلق خواهد گرفت (اگرچه در صورتی که دندان از قبل آسیب دیده باشد، میزان آسیب وارده از مبلغ دیه کسر خواهد شد).
– دیه دندان سیاه شده: گاهی به علت نفوذ مواد شیمیایی یا ایجاد شرایطی که رنگ دندان به صورت دایمی تغییر پیدا کرده و سیاه میشود. در این شرایط مبحثی تحت عنوان دیه دندان سیاه شده در قانون مجازات اسلامی مطرح شده است. بدین ترتیب اگر بر اثر آسیب عمدی و یا تجویز داروی مناسب توسط دکتر معالج، دندان ها به صورت دایمی سیاه شوند، دیه تعلق خواهد گرفت.
در خصوص این موضوع، ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی اذعان میدارد که اگر در اثر ایراد ضربات دندان سیاه شود اما شکسته، لق و یا کنده نشود، میزان دیه، دو سوم دندان شکسته خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مبحث «دیه دندان» با موسسه حقوقی تهران مدافع تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول:
۱- آیا دیه تعلق گرفته به دندان های عقب و جلو با هم متفاوت است؟
بله. با توجه به نوع دندان های جلو وعقب که شامل دندان های نیش یا پیشین میشوند، میزان دیه متفاوت خواهد بود. بدین ترتیب که ۱۲ دندان جلویی به ارزش یک بیستم دیه کامل دندان ها و ۱۶ دندان عقب به ارزش یک چهام دیه کامل دندان ها هستند.
۲- حدود مبلغ دیه ازبین رفتن دندان ها چه مقدار است؟
با توجه به جدول نرخ دیه دندان ارایه شده در سال ۱۴۰۲، مبلغ دیه کامل دندان ها حدود ۶۰۰ میلیون تومان، دیه هر دندان جلویی حدود ۳۰ میلیون تومان و دیه هر دندان عقب حدود ۱۵ میلیون تومان است.
سلام اگر از این مورد آسیبی وارد شده باشد بله
مقدار دیه برای تراش غیر اصولی هر دندان و برداشتن لثه چقدر است
سلام
خانم محترم دیه را پزشکی قانونی باید تشخیص دهد
سلام من دندان جلو بالا در دعوا شکسته وریشه ان باقی مانده دندان کنارش به صورت کلمپوزیت بود که ادو هم کامل از لثه جدا شده دیه ارش رو نوشته ارش× یعنی چی وتایپ+
سلام
در مواردی که در شرع برای آن مقداری تعیین نشده،ارش تعیین خواهد شد
سلام دخترم ۹ سالشه بر اثر تصادف با موتور اولین دندان فک فوقانی اش به میزان ۵۰درصد شکسته وسه دندان دیگر فک بالا وپایین سیاه شده میزان دیه این چهار دندان را چند محاسبه میکنند.تا بتوانیم آنرا درست کنیم؟؟
سلام
سوال شما در تخصص پزشکی قانونی میباشد
سلام
در اثر تصادف ۳ عدد از دندان هایم عصب کشی شد و یکی ساقط شد و مجدداً در جای خود فیکس شده دیه آنها به چه صورت محاسبه میشود و آیا دندان عصب کشی شده حکم دندان سیاه شده دارد
سلام
محاسبه دیه امری تخصصی است که با توجه به نظر پزشکی قانونی و نظر نهایی قاضی تعیین میشود
اما این را در نظر داشته باشید ترمیم هر عضو اسیب دیده باعث عدم تعلق دیه نخواهد شد
با سلام و احترام
یه سوالی از خدمتتون داشتم ، یکی از دندون های عقبم به دلیل خطای پزشک حین کار ، بعد از عصب کشی عفونت کرد. به پزشک متخصص مراجعه کردم بعد از درمان مجدد ، عفونت رفع نشد و نظر متخصصین به کشیدن دندون هستش . میخواستم ببینم به چه صورت میتونم از پزشک شکایت کنم و آیا در صورت اثبات قصور پزشک هزینه جبران همون یک چهلم دیه کامل هستش؟
آیا این شکایت تبعاتی برای پزشک هم دارد ؟
سپاس از توجه شما
سلام
شما میتوانید شکایت خودرا از پزشک،از طریق دادسرای انتظامی پزشکی مطرح کنید و بعد از اثبات قصور ان،خسارات خودرا از دادگاه عمومی بخواهید
سلام و عرض ادب..درمورد جواب پزشک قانونی ممنون میشم نظر بدید
با توجه به برسی گرافی قبل از اقدام درمانی دندانهای اول.سوم.پنجم.وهفتم فک فوقانی سمت چپ و دندانهای اول .دوم پنجم.وهفتم فک فوقانی در سمت راست و دندان پنجم فک تحتانی در سمت چپ سالم بوده وعدم مهارت کافی دندانپزشک معالج موجب عصب کشی دندانهای اول سوم.پنجم.فک فوقانی در سمت چپ ودندان اولفک فوقانی درسمت راست گردیده است که دندانهای مذکور درحال حاضر سیاه محسوب گردیده و از طرفی دیگر پس از عصب کشی دندان پنجم فک تحتانی درسمت چپ دندان فوق نیاز به کشیدن داشته و سقوط کرده
تلقی می گردد.از طرفی دیگر دندانهای دوم .پنجم.وهفتم فک فوقانی در سمت راست و هفتم فک فوقانی در سمت راست در طی پروسه درمان بعلت تراش دچار آسیب گردیده که آرش متعلق به آسیب دندانهای مذکور در کل به میزان ۲ درصد میباشد…
من میخواستم ببینم برای این همه آسیب…۲ درصد کافیه
سلام
محاسبه مبلغ و مقدار دیه صرفا و تنها توسط قاضی پرونده انجام میشود و کاری بسیار دقیق و حساس است،اما شما فرصت اعتراض دارید
با سلام و عرض ادب، بنده برای ترمیم دندان هفت که قسمت کوچکی از تاجش شکسته بود و درد هم نداشت به دندانپزشک مراجعه کردم، ایشون تشخیص اشتباه دادن و گفتن که این دندون عقله و باید کشیده بشه و دندون هفت منو بجای دندان عقل کشیدن. آیا امکان شکایت و گرفتن خسارت دارم؟
سلام
شما باید شکایت خودرا به دادسرای انتظامی پزشکی ببرید و پس از احراز تخلف ،از طریق دادگاه عمومی برای مطالبه خسارت اقدام کنید
ممنونم از راهنماییتون، منظورتان از دادسرای انتظامی طرح شکایت از طریق نظام پرشکی است؟
سلام
بله دادسرای انتظامی پزشکی مربوط به نظام پزشکی میباشد
باعرض سلام و ادب،تقریبا ۱۲ روز پیش بنده به دندانپزشک مراجعه کردم بعد از مشاهد گرافی تشخیص به جراحی و کشیدن دندان عقل بنده دادن که دارای زاویه کج هست ،که در حین عمل پس از شکستن نصف دندان مورد نظر پزشک و پارگی صورتم از داخل بخیه زده و گفتن امکان ادامه جراحی وجود ندارد، بعد از ۳ روز با درد و عفونت فراوان مراجعه کردم که آنتی بیوتیک تجویز کردن،درحال حاظر زبان،فک و لثه ام درد و تورم دارد،آیا امکان شکایت از این پزشک رو دارم
با سلام
در صورتی که از تقصیر یا خطای پزشک اطمینان دارید، میتوانید نسبت به طرح دعوی اقدام نمایید.
به شما پیشنهاد میشود قبل از طرح دعوی، با یک پزشک دیگر مشورت نمایید؛ در صورتی که آن پزشک، عمل همکارش را خطا تشخیص داد، با مشورت یک مشاور حقوقی، نسبت به طرح دعوی اقدام نمایید.
جهت دریافت مشاوره حقوقی رایگان با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس بگیرید.
سلام وقتتون بخیر بنده دو ماه پیش توی غذای سلف دانشگاهمون سنگ بود که دندون عقبم شیکست قرار شد هزینه درمانمو بدن ولی بعدش دبه دراوردن که پول عصب کشی رو نمیدیم دندونت قبلن پوسیده بوده میخاستم بدونم مگه پوسیده بودن دندون از قبل تاثیر داره مگه؟ و اینکه اگه بخام شکایت کنم بجایی میرسه؟
با سلام
در صورتی که مدارکی جهت اثبات تقصیر پیمانکار سلف وجود دارد، یعنی بتوانید ثابت نمایید که شکستگی دندان شما به خاطر سنگی که در غذا بوده اتفاق افتاده، میتوانید شکایت نمایید.
اثبات این امر میتواند با مواردی از قبیل شهادت شهود، پیامکها رد و بدل شده، گزارش حراست و… باشد
بسیار ممنون استاد🙏🙏🙏
پس پوسیدگی قبلی نمیتونه کل قضیه رو زیر سوال ببره؟
با سلام
اگرچه دیه دندان سالم با دندان معیوب متفاوت است، اما با توجه به اینکه در صورت شکایت شما، برای پیمانکار سلف در پروژههای بعدی مشکل به وجود خواهد آمد، قطعا نفع خود را در راضی کردن شما خواهند دید.
اما فرایند مذاکره، بسیار پیچیده و تخصصی است، به شما پیشنهاد میشو. برای این منظور از مشورت رایگان یک مساور حقوقی یا وکیل دادگستری بهرهمند شوید.
برای این منظور میتوانید با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس بگیرید
بسیار ممنون استاد اگه کار به شکایت کشید حتمن تماس میگیرم🙏🙏🙏
امیدواریم که مشکل شما با صلح و سازش حل بشود
با سلام
توضیح شما ناواضح است. اما اگر منظور شما این است که ۵ درصد دیه برای شما تعیین شده است، مبلغ آن در ماههای عادی ۳۰ ملیون تومان و در ماههای حرام ۴۵ ملیون تومان است.
بر اساس شریعت اسلام ماهای حرام به قرار زیر هستند:
۱- رجب
۲- ذیالقعده
۳- ذیالحجه
۴- محرم
در باور عامه اینگونه شایع است که ماههای صفر و رمضان نیز در زمره ماههای حرام هستند؛ در حالی که این باور خطاست و ماههای حرام همان ۴ موردی است گه گفته شد.
باور غلط دیگر که بین مردم عامه شیوع دارد، این است که: دیه در ماههای حرام دوبرابر میشود. در حالی که در چهار ماه گفته شده، فقط یک سوم به میزان دیه اضافه میشود و به اصطلاح دیه تغلیظ میشود.
با سلام
برای محاسبه میزان دیه باید درصدهای ذکر شده در برگه پزشکی قانونی و یا رای ذکر شود.
با سلام
جهت بررسی کامل و ارایه پاسخ جامع، میتوانیدتصویر برگه پزشکی قانونی را به شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ ارسال نمایید.
اگر دندان جلویی ودندان نیش قبلا دارای پوسیدگی وکرم خوردگی باشد و هنگام ضرب و شتم مورد شکستگی گردد،به صورتی که فقط ریشه دندان بماند،مشمول دیه میشود؟
با سلام
بر اساس ماده ۶۲۲ قانون مجازات: شکستن آن مقدار از دندان که نمایان است با بقای ریشه، دیه همان دندان را دارد
ضمن اینکه بر اساس ماده ماده ۶۱۹ : در میزان دیه تفاوتی میان دندانهایی که رنگهای گوناگون دارند، وجود ندارد