... ...

حکم کتک زدن زن و مجازات قانون برای ضرب و شتم همسر چیست؟

  • 15 مهر 1399
  • بروزرسانی: ۱۳ تیر ۱۴۰۲
  • ۸ نظر
  • 6 دقیقه
  • 7177 بازدید

اعمال زور علیه زنان و کتک زدن آن‌ها در دعواهای خانوادگی مسئله‌ای است که همیشه مورد بحث بوده و به دلیل توان جسمی پایین‌تر زنان گاهی اوقات مورد ظلم و خشونت‌های بدنی واقع شده‌اند. کشور ما ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و به دلیل پیشینه‌ی مردسالارانه‌ی حاکم بر فرهنگ و اجتماع ما ضرب و شتم همسر بسیار زیاد اتفاق می‌افتد و علت مراجعه به دادگاه‌های خانواده و مطرح نمودن دادخواست طلاق بسیاری از زوجین می‌باشد. در بعضی موارد حتی منجر به ورود آسیب جدی و یا حتی مرگ زوجه می‌شود. قانون‌گذار ما هم در قانون مدنی هم در قانون مجازات اسلامی موادی را درباره‌ی این موضوع مطرح کرده است و در ادامه‌ی مقاله ما به بررسی قوانین موجود در خصوص حکم کتک زدن زن می‌پردازیم.

حکم کتک زدن زن

آیا زوجه می‌تواند به دلیل ضرب و شتم تقاضای طلاق نماید؟

پاسخ به این سوال را می‌توانیم در مواد ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی پیدا کنیم که در این مواد قانونی دلایل درخواست طلاق از جانب زوجه مطرح شده است و در ماده‌ی ۱۱۳۰ قانون‌گذار بیان می‌دارد که در مواقعی که دوام زوجیت باعث عسر و حرج زن باشد، او می‌تواند با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق کند. در صورتی که زوجه بتواند عسر و حرج را ثابت نماید زوج اجبار به طلاق دادن زوجه می‌شود و در صورتی که اجبار ممکن نباشد زوجه به اجازه‌ی حاکم شرع طلاق داده می‌شود. در تبصره‌ی همین ماده‌ی قانونی نیز یکی از دلایلی که موجب عسر و حرج زن می‌شود و از مصادیقی که باعث مشقت و سختی زندگی زوجه است را کتک زدن و ضرب و شتم زوجه توسط زوج مطرح نموده است و علاوه بر این هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد را هم از مصادیق عسر و حرج می‌داند. حال باید ببینیم حکم کتک زدن زن چیست.

پس کتک زدن و یا ضرب و شتم زن می‌تواند از دلایلی باشد که به وسیله‌ی آن بتوان درخواست طلاق نمود لیکن باید بدانیم که صرف یک بار ضرب و شتم معمولاً توسط دادگاه‌ها دلیل کافی برای صادر نمودن حکم طلاق شمرده نمی‌شود و قضات معتقدند این عمل باید به صورت مستمر وجود داشته باشد. در این مورد داشتن گواهی پزشکی قانونی یا مراجعه به دادگاه و تقاضای دیه نیز می‌تواند از امارات مناسب جهت اثبات استمرار ضرب و شتم باشد.

البته بهتر است بدانید که رویه قضایی محاکم در خصوص استمرار داشتن ضرب و شتم متفاوت می‌باشد و برخی قضات معتقدند حتی صرف وجود خوف و ترس ضرر و زیان بدنی دلیل کافی برای عدم تمکین زوجه می‌باشد و بعضی از قضات دیگر اعتقاد دارند صرف اثبات یک بار ضرب و شتم بین زوج و زوجه که باعث به وجود آمدن خسارت بدنی جزئی شود  و یا حتی استمرار آن دلیلی برای ترس از تمکین نمی‌باشد و زوجه باید تمکین نماید.

مطلب مرتبط:  هزینه طلاق توافقی در سال 1403 با وکیل و یا بدون وکیل چقدر است؟

در قانون مجازات اسلامی ایران نیز مواد متعددی در خصوص حکم کتک زدن زن مطرح شده است از جمله مواد ۵۶۷، ۷۱۵ و… که شامل دیه، حبس یا شلاق تعزیری می‌باشد. در مواقعی که زن مورد ضرب و شتم قرار گرفته است و زوج به صورت عمدی یا غیرعمدی با وارد کردن ضربه‌ و کتک زدن زوجه باعث ایجاد آسیب و خسارت بدنی از جمله تورم، ایجاد زخم، شکستگی و یا صدمه جدی و قطع عضو شده است، زوجه باید هر چه سریع‌تر به پزشکی قانونی مراجعه نماید و درخواست صدور گواهی نماید و برای اثبات ادعای خود گواهی پزشکی قانونی را به دادگاه ارائه دهد و سپس درخواست پرداخت دیه و یا قصاص زوج را مطابق با مقررات قانون مجازات اسلامی و قانون مدنی نماید، زیرا گواهی پزشکی قانونی دلیل محکمی برای اثبات وجود ضرب و جرح می‌باشد و ممکن است بعد از مدتی از گذشتن اتفاق آثار آن از بین برود و قابل اثبات نباشد. در ادامه به ارائه‌ی راهکارهای بیشتر برای اثبات ادعای ضرب و شتم و ادله ی کافی برای جاری شدن حکم کتک زدن زن توسط زوجه می‌پردازیم.

طلاق زن با استناد به کتک خوردن از شوهر

چگونگی اثبات ادعای ضرب و شتم توسط زوجه

در اکثر مواقع هنگامی که زوجه شکایت مطرح می‌کند زوج در جلسه‌ی دادگاه منکر کتک زدن همسر و ایجاد خسارات بدنی بر وی می‌شود در اینجا لازم است بدانید برای اثبات ادعای خویش راه‌های متعددی است که می‌توانید از آنها استفاده کنید:

۱- اگر شما مورد خشونت همسرتان قرار گرفته‌اید بهتر است با پلیس تماس حاصل فرمایید و یا به کلانتری محل مراجعه نمایید و شکایت خود را مطرح کنید و با دریافت صورتجلسه تنظیم شده در دادسرا یا کلانتری یک مدرک برای اثبات ادعای خود به دست آورید.

۲- همانطور که بیان شد مراجعه به پزشکی قانونی در سریع‌ترین زمان ممکن و معاینه شدن و در نتیجه صدور گواهی توسط پزشکی قانونی می‌تواند کمک بسیار زیادی در جهت اثبات ادعای شما بکند و بتوانید تقاضای طلاق و دریافت دیه را به راحتی به سرانجام برسانید.

مطلب مرتبط:  سامانه نوبت دهی طلاق و ثبت نام برای طلاق و شرکت در جلسات مشاوره

۳- در صورتی که در هنگام دعوا شاهدی حضور داشته و ضرب و شتم زوجه را رویت کرده باشد مثل فرزندان و یا صدای درگیری و نزاع به حدی بلند بوده که همسایگان متوجه وجود دعوی شده باشند زوجه می‌تواند از شهادت این شاهدان برای اثبات ادعای خویش استفاده کند.

۴- گاهی اوقات زوج خود اقرار می‌نماید که به دلیل مصرف مواد روانگردان، مواد مخدر یا مصرف مواد الکلی تعادل روانی خود را از دست داده و مرتکب این جنایت علیه زوجه‌ شده است و همسر خود را کتک زده است که می‌تواند از محکمه‌پسندترین دلایل برای اثبات ادعای زوجه باشد و اقرار به تنهایی برای اخذ دیه و خسارات و حکم کتک زدن زن کفایت می‌کند و نیازی به دلایل دیگر نیست.

۵- در صورت عدم وجود دلایل کافی قاضی از زوجین می‌خواهد که سوگند یاد کنند که ادعایشان حقیقت است و هر آنچه می‌گویند عین واقعیت بوده است که در اینجا به دلیل وجود مجازات برای سوگند دروغین و ترس و عذاب وجدان طرفین از دروغ گفتن و عواقب آن ممکن است اعتراف نمایند و قاضی به یقین برسد.

۶- مورد دیگری که جهت اثبات ادعای زوجه می‌تواند موثر باشد وجود مستنداتی است از جمله ضبط صدا، فیلم‌ یا پیام‌ها و… که برای قاضی امارات و قرائن کافی حاصل شود که علم و یقین لازم را برای صدور حکم به دست آورد. در این خصوص نظریه کارشناسی، تحقیقات محلی، استشهاد همسایگان، معاینه محل و اقداماتی از این قبیل می‌تواند موثر باشد.

علاوه بر این موارد، مواردی دیگری نیز وجود دارد که برای اثبات ادعای زوجه می‌تواند به کار گرفته شود و ما مهم‌ترین آنها را در این مقاله مطرح کردیم، شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با گروه وکلای تهران مدافع تماس حاصل فرمایید و از راهنمایی کارشناسان حقوقی و کلای خبره‌ی ما بهره‌مند شوید.

حکم کتک زدن زن در قانون

پرسش‌های رایج:

آیا ضرب و شتم همسر از جرائم قابل گذشت است؟

به دلیل اینکه این جرم تنها واجد جنبه‌ی خصوصی است و جنبه‌ی عمومی ندارد با گذشت زوجه از شکایت خود و رضایت دادنش از زوج رفع اتهام می‌گردد و دیگر مستوجب مجازات نخواهد بود.

آیا عدم شهادت شاهدان می‌تواند باعث رفع اتهام از زوج گردد؟

عدم شهادت شاهدان باعث رفع اتهام از زوج نمی‌گردد و زوجه می‌تواند ادعای خود را از سایر طرق ممکن از جمله مراجعه به دادسرا و پزشکی قانونی اثبات نماید.

4.1/5 - (15 امتیاز)
سوالات شما
۸ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. ساناز پارسی

    سلام بینه من و نامزدم که هنوز. عقدی صورت نگرفته دعوای بدی صورت گرفت که من مجبور. شدم با پلیس تماس بگیرم بعد از. اینکه با زدن مشت به صورتم یه طرفه صورتم کاملا کبود و متورم هست ایشون رو بازداشت کردن صبح بعد. من از. پزشک قانونی نامه به دادسرا ارایه کردم قاضی اونجا تاکید بر رابطه داشت که بیان کردم صیغه محرمیت لفظی خوانده شده و در آخر. ازمون شاهد. خ استن . سوال آیا به دلیله عدمه وجوده سیغه نامه و صرفا به دلیله نامحرم بودم ممکنه این مسئله بدون بررسی بیشتر رد بشه؟

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      ضرب و جرح ارتباطی به صیغه محرمیت ندارد و آن مسئله جداگانه پیگیری خواهد شد

  2. ج ج

    اخه فلان تو این قانون شما مردک خروجیشو از من میگیره مثل سگ کتک زده بعد حکم دیه داره

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      ما قانون نویس نیستیم دوست عزیز و صرفا راهنمایی و دادن مشاوره را انجام میدهیم

  3. امید مومنی

    با سلام و خسته نباشید از همسر سابقم‌ب جرم زنای محصنه شکایت نمودم ک در دادگاه کیفری یک جرم ایشان محرز وثابت شد البته حاصل زنای وی با فردی خائن تولد طفلی نامشروع است که فعلا ده ساله ودر حضانت مادر ودر منزل پدر عرفی اش است زانی وزانیه در عقد حرام یکدیگر هستند اما نام طفل ب‌دلیل عدم آگاهی بنده ونیز پنهان کاری زن سابقم در شناسنامه بنده است و طفل تا ۵ سالگی در منزل من بود وهنگام طلاق با این یقیین ک طفل متعلق ب خودم هست به مانند دو فرزند دیگرم نفقه وی را تقبل نمودم حال چندی پیش به جرم تحصیل مال از طریق نامشروع وغیر قانونی از همسر سابقم شکایت نمودم وتمام مدارک ب اضافه لیست پرداخت‌ها ک در اجرای احکام مدنی هست را در پرونده قرار دادم بازپرس ابتدا عمل وی را جرم تشخیص داد اما بین دادستانی وبازپرس اختلاف شد وپرونده ب کیفری دو فرستاده‌شد اما متاسفانه آن دادرس رای ب برائت ومنع تعقیب داد وحکم را قطعی نمود سوالم این است طفل از نطفه کسی دیگه منعقد شده و نفقه وی به عهده پدر عرفی اش ونیز اخد شناسنامه با وی است در حالیکه وی وهمسر سابقم ده ساله ک نفقه آن طفل را که هیچ نسبتی با بنده نداره واز زنا ب دنیا آمده را از من میگیرن فقط به این دلیل ک نامش در شناسنامه من است دادرس گفت که جرم جنبه حقوقی داره ایا حکم ایشان صحیح است ؟ وان‌دو جنایتکار جرمی مرتکب نشده اند ایا جرم به این آشکاری جنبه کیفری نداره؟آیا میتونم از آقای زانی نیز به طور جداگانه ب جرم تحصیل مال نامشروع شکایت کنم؟متذکر میشوم اثبات زنای ایشان با شرایط غیر احصان محرز وهر کدام ب صد ضربه شلاق حدی محکوم شدند در صورتی که ما شرایط کامل احصان داشتیم لیکن قاضی آن شعبه حقم را پایمال نمود فرجامخواهی در دیوان پذیرفته وحکم بدوی نقض شده است ببخشید طولانی شد همون سوالای تحصیل مال نامشروع را بی زحمت پاسخ دهید با سپاس

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام وقت بخیر
      اگر طفل متولد از زنا اثبات شده باشد،زمانی جرم تحصیل مال از طریق نامشروع رخ میدهد که زانی و زانیه شمارا فریب داده باشند و نققه او را بگیرند،به نظر میرسد این مورد یک قصور از جانب شما یا دادگاه بوده باشد که در این حالات فقط میتوانید مطالبه وجه خودرا از دادگاه حقوقی داشته باشید
      اگر تمایل به سپردن کار به وکیل داشتید میتوانید با شماره ۰۹۳۶۹۳۵۷۱۰۴ تماس بگیرید تا وقت ملاقات حضوری برایتان گزاشته شود

  4. فنایی

    سلام من مالک سه دنگ اپارتمان بودم که به پدرم صلح کردم و سه دنگ دیگر متعلق به همسرم هست که برای مهربه توقیف هست. اگر پدرم به دادگاه درخواست فروش بدن با توجه به اینکه سه دنگ توقیف هست درخواست رد میشه؟ ایا امکان دادن درخواست از دفتر خدمات قضایی در شهری که ملک در ان نیست وجود دارد؟

    1. پدارم جهان فتحی کارشناس ارشد حقوق بین الملل کارشناس ارشد حقوق بین الملل

      با سلام.

      در مورد قسمت نخست پرسش شما دو دیگاه حقوقی وجود دارد:

      ۱- دیدگاه اول:
      با توجه به صراحت ماده ۵۶ قانون اجرای احکام مدنی چنین چیزی امکان پذیر نیست.
      اما پدر شما در هر زمان که اراده نماید می‎‌تواند سه دانگ سهم خود را به هر کسی که خواست به هر نحوی که تمایل داشته باشد، منتقل نماید. اما اگر بخواهد تقاضای فروش ملک غیرقابل افراز را از طریق دادخواست مطرح نماید، همانطور که گفته شد، این دادخواست رد خواهد شد.

      ماده ۵۶ قانون اجرای احکام مدنی
      هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.

      ۲- دیدگاه دوم:

      با توجه به فلسفه وضع مواد ۵۶ و ۵۷ قانون اجرای احکام مدنی، فروش مال به ضرر محکوم له یعنی همسرتان نیست و از طرفی توقیف بخشی از ملک، نافی اعمال حق پدرتان نیست. النهایه پس از فروش ملک، مبلغ سه دانگ توقیف شده تا اتخاذ تصمیم نهایی دادگاه مربوط به زوجه، در صندوق دادگستری می ماند تا بعد از رای دادگاه وجه مزبور را به ذینفع بدهند.

      ‌ماده ۵۷ قانون اجرای احکام مدنی
      هر گونه قرارداد یا تعهدی که نسبت به مال توقیف شده بعد از توقیف به ضرر محکوم‌له منعقد شود نافذ نخواهد بود مگر اینکه محکوم‌له کتباً رضایت دهد.

      از نظر اینجانب، دیدگاه اول صحیح‌تر به نظر می‌رسد، اما این امکان وجود دارد که قاضی بر خلاف عقیده بنده و بسیاری از همکاران بنده عمل کرده و با توجه به عقیده خود و جمعی از همکاران ما، رای صادر نماید.

      در رابطه با بخش دوم پرسش شما، پاسخ مثبت است و شما می‌توانید از هر دفتر خدمات قضایی در هر کجای کشور اقدام به طرح دعوی یا ارسال اظهارنامه نمایید.

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312