برای تنظیم یک دادخواست تخلیه سرقفلی در ابتدای امر باید بدانیم به چه جهتی می خواهیم طرح دعوا کنیم و اصول و قواعد طرح دادخواست تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی را مد نظر قرار بدهیم.
دادخواست تخلیه سرقفلی شبیه به دادخواست های دیگر حقوقی می باشد با همان قالب خواهان و خوانده و خواسته مطرح میشود و در زیر نمونه ای از دادخواست تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی را می گذاریم.
دادخواست تخلیه سرقفلی از دادخواستهای بسیار مهمی است که عموماً بسیاری از افراد جامعه و حتی بعضاً وکلا به این موضوع مسلط نیستند و گاهی با یک مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل متخصص سرقفلی می تواند در موضوع خاص شما راهگشا باشد.
باید بدانید مشاوره حقوقی شما با وکیل متخصص امور سرقفلی به صورت رایگان بوده و می توانید به راحتی با شماره های موجود در سایت تماس گرفته و با ما ارتباط برقرار کنید.
لازم به ذکر است نمونه دادخواست تخلیه سرقفلی که در زیر برای شما می گذاریم یک مورد خاص برای همان موضوع است و امکان دارد با بررسی موضوع شما نیاز به ارائه و طرح یک دادخواست تخلیه سرقفلی جدید با جهتی متفاوت باشد، بنابراین نمونه دادخواست تخلیه سرقفلی زیر فقط برای استفاده از قالب نمونه دادخواست تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی ارائه می شود و اگر قصد طرح دعوای تخلیه محل سرقفلی به جهت تخلیه و نوسازی را دارید بهتر است که حتماً با یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه سرقفلی مشاوره کنید.چ
نمونه دادخواست تخلیه سرقفلی
خواسته یا موضوع:
صدور حکم به تخلیه عین مستاجره واقع در پلاک ثبتی فلان به جهت تخریب و نوسازی به تجویز با جلب نظر کارشناس نسبت به حق و کسب و پیشه مستاجرین به انضمام کلیه خسارات دادرسی و حق الوکاله وکیل
دلایل و منضمات :
رونوشت مصدق سند مالکیت پروانه ساختمانی نسخه ثانیه دادخواست وکالتنامه
شرح خواسته:
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی
سلام و عرض ادب
احتراماً به استحضار می رساند موکل به موجب سند مالکیت شماره فلان مالکیت ملک به پلاک ثبتی فلان واقع در قطعه سوم به فلان در ید مالکانه دارد.
قسمتی از ملک به صورت یک باب مغازه در ید استیجاری خواندگان بوده است با توجه به اینکه ملک فرسوده بوده و نیاز به تخریب و نوسازی دارد موکل نیز از شهرداری پروانه ساختمانی به شماره فلان برای تخریب و نوسازی دریافت نموده است.
لذا مستند به بند یک ماده ۱۵ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۵۶ درخواست رسیدگی و صدور حکم تخلیه عین مستاجره با جلب نظر کارشناس نسبت به پرداخت حق کسب و پیشه مستاجرین به انضمام کلیه خسارات قانونی مورد استدعاست.
تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی
از آنجا که روابط موجر و مستاجر در قانون سال ۱۳۵۶ اینگونه مقرر شده است که در آن مدت اجاره از اهمیت چندانی برخوردار نیست و اتمام مدت اجاره باعث قطع رابطه استیجاری می شود .
قانونگذار در ماده ۱۵ این قانون در سه مورد با شرایطی به مالک اجازه داده است با پرداخت حق سرقفلی تاجر نسبت به فسخ قرارداد و تخلیه اقدام کند که عبارتند از:
- تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید
- تخلیه به منظور احتیاج شخص موجر برای کسب یا پیشه یا تجارت
- زمانی که محل کسب یا پیشه یا تجارت مناسب برای سکنا هم باشد و مالک برای سکونت خود با اولاد یا پدر یا مادر یا همسر خود درخواست تخلیه کند.
اساساً طرح عملی دعوای تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی از اختیارات مالک است.
قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ که با ایجاد رابطه مستمر بدون محدودیت زمانی این حق را از مالک گرفته که بتواند حقوق مالکانه خودش را اجرا کند، این اجازه را به مالک میدهد که با طرح دعوای تخلیه ملک خودش رو تحویل بگیرد و حقوق قانونی مستاجر را پرداخت کند.
شرایط طرح دعوای تخلیه به منظور تخریب و نوسازی
دعوای تخلیه به منظور تخریب و نوسازی به جهت زمانی کوتاه ترین و از حیث اثباتی راحت ترین راه برای مالکی هست که در صدد تخلیه ملک خود می باشد.
برابر ماده ۱۱۵ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ تنها شرکتی که بر طرح چنین دعوای لازم است ارائه گواهی شهرداری و پروانه ساختمانی می باشد که غالباً گرفتن چنین گواهی کار دشواری نمی باشد.
تنها شرطی که برای طرح دعوا به سبب تجدید بنا وجود دارد اخذ پروانه ساخت یا گواهی تجدید بنا از سوی مالک است که برای طرح دعوا پیوست یکی از این دو به دادخواست الزامی است.
اگرچه برای تخلیه بعد از صدور حکم هم پرداخت حق کسب و پیشه و تجارت مستاجر مثل دیگر موارد ماده ۱۵ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ لازم است.
معنا و مفهوم تجدید بنا و تخریب و نوسازی در تخلیه محل سرقفلی
منظور از تجدید بنا آن است که کل اعیانی تخریب و بنای جدیدی را بر اصول مهندسی و معماری ساخته شود و گواهی این کار از شهرداری گرفته شود در واقع گواهی که از شهرداری گرفته میشود باید به همین منظور باشد .
بنابراین تعمیرات، هرچند خیلی اساسی و کلی تجدید بنا محسوب نمیشود و اخذ پروانه تعمیرات از شهرداری برای طرح دعوای تخلیه به منظور تجدید بنا کفایت نمی کند.
چهار اقدامی که باعث اسقاط حق کسب و پیشه و تجارت و سرقفلی می شوند:
- انتقال به غیر : در صورتی که با وجود عدم حق انتقال مالک سرقفلی اقدام به انتقال سرقفلی نماید مالک ملک میتواند با پرداخت نصف حق سرقفلی به مالک سرقفلی یاخریدار محل را تخلیه نماید.
- تغییر شغل : تغییر شغل نیز از اقداماتی است که باعث از بین رفتن سرقفلی میشود.
- تعدی و تفریط : تعدی به معنای تجاوز از حدود اذن مالک یا اقدامی غیر متعارف علیه مال دیگری است و تفریط به معنای عدم انجام تعهدات قراردادی با این توضیح در صورتی که صاحب سرقفلی نسبت به محل سرقفلی تعدی و تفریط نماید حق سرقفلی وی از بین خواهد رفت و مالک ملک می تواند بدون پرداخت مبلغی ملک خود را تخلیه نماید.
- عدم پرداخت اجاره بها : یکی دیگر از اسباب تخلیه محل سرقفلی عدم پرداخت اجاره بها می باشد صاحب سرقفلی مکلف است در مدت ۱۰ روز از هر ماه نسبت به پرداخت اجاره بهای مالک اقدام نماید قانون هیچ بهانه ای را برای عدم پرداخت اجاره بها از طرف صاحب سرقفلی نمی پذیرد و در صورت عدم پرداخت اجاره بها از طرف مالک سرقفلی مالک میتواند با ارسال اظهارنامه نسبت به درخواست اجاره بها اقدام نماید.
هر گاه بعد از دوبار ارسال اظهارنامه مالک سرقفلی برای بار سوم اجاره بها را به موقع پرداخت نماید مالک ملک می تواند نسبت به درخواست اجاره بها و تخلیه ملک از طریق دادگاه یا اداره ثبت اقدام نماید.
سوالات متداول:
شرایط انتقال سرقفلی در صورتی که سند سرقفلی عادی باشد چیست؟
وقتی سند سرقفلی عادی است و حق انتقال در آن ذکر شده صاحب سرقفلی میتواند سرقفلی ملک را منتقل نماید مشروط به اینکه انتقال جدید با سند رسمی باشد به عبارت دیگر حتی با وجود حق انتقال مالک سرقفلی نمیتواند با سند عادی سرقفلی را منتقل کند.
اگر شخصی بدون داشتن حق انتقال به غیر سرقفلی را منتقل نماید چه خواهد شد؟
انتقال غیرقانونی سرقفلی یکی از مواردی است که حق سرقفلی ساقط میشود ، اشخاصی که بدون داشتن این حق انتقال ، سرقفلی ملک را انتقال می دهند مرتکب تخلف شده اند و با طرح دعوا از طرف مالک سقوط نصف حق کسب و پیشه و تجارت آنها حتمی است اضافه میشود که نصف دیگر حق کسب و پیشه به قیمت روز به مستاجر متخلف پرداخت خواهد شد.
اعطای نمایندگی یا وکالت برای استفاده از محل سرقفلی چه حکمی دارد؟
دادن وکالت یا نمایندگی به فرد دیگری برای استفاده از محل سرقفلی در حکم انتقال سرقفلی است و در صورت عدم وجود حق انتقال ممکن است سقوط نصف حق کسب و پیشه و تجارت یعنی حق سرقفلی را در پی داشته باشد.
در صورتی که مستاجر حق انتقال سرقفلی را نداشته باشد و مالک نیز به انتقال رضایت ندهد تکلیف مالک سرقفلی چیست؟
در صورتی که در سرقفلی حق انتقال به غیر وجود نداشته باشد و مالک نیز راضی به انتقال سرقفلی نباشد و خود نیز از خرید سرقفلی خودداری نماید برابر قانون مالک سرقفلی می تواند برای اخذ مجوز انتقال به دادگاه رجوع کند.
اگر به مالک دسترسی نداشته باشیم و حق انتقال به غیر در سرقفلی را نیز نداشته باشیم تکلیف چیست؟
وقتی به مالک دسترسی نداریم مالک سرقفلی میتواند با مجهول المکان اعلام کردن مالک از طریق دادگاه نسبت به اخذ مجوز انتقال سرقفلی به طرفیت مالک ملک اقدام نماید.