... ...

اعاده دادرسی مجدد چیست و مسیر قانونی آن چگونه است؟

  • 26 شهریور 1399
  • بروزرسانی: ۳۰ خرداد ۱۴۰۲
  • ۱۲ نظر
  • 6 دقیقه
  • 7171 بازدید

گاهی اوقات به دلیل این که ممکن است در رای اشتباهی رخ داده است دوباره دادرسی تکرار شود که به این عمل اعاده دادرسی می‌گویند. البته باید به این نکته توجه داشت که عمل اعاده دادرسی همیشه ممکن نیست که رخ بدهد و شرایطی دارد که ما در این مقاله به بررسی تمامی شرایط اعاده دادرسی می‌پردازیم.

اعاده دادرسی مجدد

منظور از اعاده دادرسی مجدد چیست؟

در صورتی که نسبت به حکمی که در دادگاه صادر شده باشد، تقاضای رسیدگی مجدد را داشته باشید، به آن اعاده دادرسی مجدد می‌گویند. معمولا انجام روند دادرسی مجدد نیازمند جهاتی است که به آن جهات دادرسی مجدد می‌گویند.

توجه داشته باشید که معمولا امکان رسیدگی مجدد به پرونده وجود ندارد و دعوا با همان یکبار رسبدگی  تمام می‌شود گاهی اوقات و معمولا به این دلیل که رسیدگی اولیه اشتباه بوده است یکی از طرفین درخواست می‌کند که به دعوا دوباره رسیدگی شود. در این حالت باید تمامی دلایلی را که نیاز به اعاده مجدد دادرسی است را به عنوان دلیل اصلی ذکر کنید. همانطور که بیان شد لازم است که برای دادرسی و اعاده مجدد آن جهاتی وجود داشته باشد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

شرایط و جهات مربوط به دادرسی و اعاده مجدد آن

برای این که یک فرد و یا وکیل او بتواند در دادگاه تقاضای بررسی مجدد در رسیدگی و حکم را بدهد و به عبارتی درخواست اعاده دادرسی مجدد  بدون رد آن توسط دادگاه، مورد پذیرش قرار بگیرد لازم است که دلایل و جهات ذیل وجود داشته باشد:

  • اولا که حکم و رایی که صادر شده است اصلا مورد ادعای خواهان نبوده است. برای مثال خواهان تقاضا کرده است که در مورد مالکیت یک ملکی تعیین تکلیف شود و دادگاه درباره تخلیه ملک رای صادر کرده است.
  • اگر تضاد و تناقضی در حکم صادر شده وجود داشته باشد و نشان دهنده این باشد که از قوانین و مقررات متفاوت و متناقضی استفاده شده است.
  • اگر در همان دادگاه مشابه همین حکم صادر شده باشد و نشان دهنده اشتباه بودن این رای باشد.
  • در صورتی که مدارک و دلایلی که حکم بر اساس آن صادر شده است اشتباه و تقلبی بوده است برای مثال اگر حکم به دلیل وجود یک سند رسمی صادر شده است و بعدا معلوم شود که این سند رسمی تقلبی بوده است می‌توان درخواست اعاده مجددرسیدگی را داد.
  • دیگر دلایل و مدارکی که نشان دهنده این باشد که حکمی که توسط دادگاه صادر شده است اشتباه می‌باشد. برای مثال اگر فرد مدعی به دروغ سوگند خورده است و یا اینکه شاهدین به دروغ شهادت داده اند و..

برای انجام آشنایی با مراحل دادرسی مجدد و شرایط و مراحل آن توجه شما را به مطالب ذیل جلب می‌کنم.

مهلت درخواست بازرسی مجدد حقوقی تا چه زمانی است؟

آشنایی با مراحل درخواست دادرسی مجدد

اگر حکم از دادگاه صادر شده باشد و نسبت به حکمی که صادر شده است قصد دارید تقاضای رسیدگی مجدد را بدهید نیاز است که ابتدا دادخواستی را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانید و در آن درخواست اعاده دادرسی مجدد را بدهید. پس از اینکه دادخواست شما برای دادگاه ارسال شد نیاز است که دادگاه نسبت به آن اظهار نظر نمایید که دو حالت دارد:

  • یا با تقاضای شما موافقت می‌شود و با توجه به دلایلی که ارائه کرده‌اید دادگاه دوباره به پرونده وارد می‌شود و پس از بررسی تمامی مدارک یا حکم جدیدی صادر می‌کند و یا حکم قبلی را تایید می‌نماید.
  • اگر دادگاه دادخواست شما را بررسی کند و آن را رد کند که پرونده دوباره مختومه اعلام می‌شود. در اینصورت قرار رد دادخواست توسط دادگاه صادر می‌شود.

تفاوت اعاده مجدد از لحاظ عام و خاص بودن

در صورتی که در دعاوی کیفری دادرسی مجدد انجام می‌شود به صورت عام انجام می‌شود و نیاز است که احکام کیفری به صورت قطعی صادر شده باشند اما در دعاوی کیفری وحقوقی اعاده به صورت خاص است که توسط رئیس قوه قضائیه انجام می‌شود در حالی که اگر دعوا به صورت کیفری و عام باشد مرجع رسیدگی کننده دیوان عالی کشور است و تنها مصادیق خاصی دارد.

بنابراین با توضیحاتی که داده شد مشخص می‌شود که اعاده مجدد هم نسبت به امور کیفری و هم امور حقوقی انجام می‌شود و مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی است.

مدارکی که برای درخواست اعاده دادرسی مجدد نیاز است

نیاز است فردی که درخواست اعاده مجدد می‌دهد تمامی مشخصات خودش را در دادخواست بنویسد و علاوه بر آن باید مشخصات طرف مقابل هم نوشته شود. علاوه بر آن باید حکم صادر شده از دادگاه را هم باید همراه داشته باشید. دادخواستی که نوشته می‌شود باید حاوی مشخصات دادگاه صادر کننده حکم هم باشد.

توجه کنید دلیل را که بر اساس آن تقاضای دادرسی مجدد می‌دهید را هم حتما باید بنویسید. حتما نیاز نیست که یک دلیل بنویسید بلکه تمامی دلایل و جهاتی را که بر اساس آنها تقاضای اعاده مجدد می‌دهید را می‌توانید در دادخواست خود ذکر کنید.

به منظور جلوگیری از بی نظمی در جامعه، برای اعاده مجدد دادرسی و رسیدگی مهلتی تعیین شده است که می‌بایست تمامی افراد طبق مهلت تعیین شده دادخواست خودشان را برای اعاده مجدد ثبت کنند. اگر افراد در داخل ایران هستند به مدت بیست روز برای ثبت دادرسی مجدد مهلت دارند و برای افرادی که در خارج از کشور هستند مدتی دو ماهه در نظر گرفته شده است.

مشاوره حقوقی تهران مدافع

درخواست اعاده دادرسی مجدد با گروه وکلای تهران مدافع 

گاهی اوقات ممکن است که به خاطر ادله و مدارک اشتباه نیاز به اعاده مجدد در دادرسی باشد که برای این منظور باید تمامی دلایل و جهات رسیدگی مجدد را داشته باشد. گاهی اوقات نیاز است که از قوانین و مقررات متفاوت استفاده کنید تا بتوانید دلایل اثبات کننده‌ای را در دادخواست خود بنویسید تا با قرار رد دعوای قاضی مواجه نشوید.

برای این منظور نیاز است که از وکلای با تجربه تهران مدافع استفاده کنید که هم بتوانید از مشاوره رایگان بهره ببرید و هم بهترین راهنمایی‌های حقوقی و قانونی دریافت کنید تا با استفاده از راهنمایی وکلای تهران مدافع به نتیجه دلخواه و مطلوبتان برسید همچنین تهران مدافع بهترین وکیل غرب تهران در سعادت آباد با وکلای متخصص حقوقی و کیفری می‌باشد.

جمع بندی

اعاده مجدد دارسی به معنای رسیدگی مجدد در پرونده‌ای است که برای آن حکم قطعی صادر شده است و هم برای پرونده‌های کیفری و هم پرونده‌های حقوقی کاربرد دارد. برای این که بتوانید از اعاده مجدد استفاده کنید نیاز است که حتما جهات و دلایل قانع کننده‌ای داشته باشید که با رد دادخواست در دادگاه روبه رو نشوید.

سوالات پایانی

منظور از دادرسی مجدد به صورت اصلی چیست؟

در صورتی که شما به عنوان معترض نسبت به حکمی که در دادگاه صادر شده است درخواست اعاده مجدد داشته باشید باید به طور مستقل آن را درخواست نمایید که به آن دادرسی به صورت اصلی می‌گویند.

آیا با از بین رفتن مهلت امکان اعاده مجدد وجود ندارد؟

خیر. در صورتی که مهلت تمام شود امکان اعاده مجدد وجود ندارد مگر این که یک عذر موجه وجود داشته باشد. برای مثال فرد مرضی گرفته باشد که مانع از این شده باشد که درخواست دادرسی مجدد بدهد.

3.7/5 - (7 امتیاز)
سوالات شما
۱۲ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. محمد احمدی

    سلام
    شاکی با خودزنی و ۲ نفر شاهد غیر صالح بنده را محکوم کرد
    با وجود ۴ شاهد داده آنها را قبول نکرده و بنده محکوم به پرداخت دیه شده و در حال پرداخت هستم
    ۱ بار هم اعاده دادرسی کرده ولی پذیرفته نشد
    آیا می‌توان دوباره پرونده را به جریان در آورد یا خیر

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      اگر دلیل جدیدی کشف شود بله میتواند

  2. Isamodaresi

    باسلام دردوپرونده حقوقی که مربوط به دعوی تقسیم ترکه وابطال قولنامه بوده حکم هم دردادگاه بدوی وهم درتجدیدنظربه نفع ماصادرشده ونسبت به احکام صادرشده اعاده دادرسی هم شده که مجددآبه نفع مابوده بعدازآن شکایت کیفری دیگرمطرح کردندبرمبنای اکراه وتهدیدوتبانی برای بردن مال غیرماهم پدرمان املاک خودرابه نام مابدون اکراه وتهدیدانتقال داده حال درخواست کارشناسی ازقولنامه هاکردندکه تعدادآن۱۴عددتمام آنهاطبق نظرکارشناس اثرانگشت مربوط به فروشنده اماسفیدامضاءتشخیص داده شده حال بااین توضیحات آیاباوجوددادنامه های حقوقی که حکم برصحت معاملات صادرشده میتوانندباشکایت کیفری به احکام صادرتعرض بنمایند؟ممنون

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      با توجه به نظریه کارشناس که ان را سفید امضا تشخیص داده است،به نظر میرسد رای علیه شما صادر خواهد شد،
      پیشنهاد میشود مورد را به وکیل متخصص امر بسپارید
      با شماره ٠٩٣۶٩٣۵٧١٠۴ در ارتباط باشید،وقت بگیرید تا با ملاقات حضوری کارتان انجام شود

  3. عباس زاده

    سلام روزبخیر من با کارفرما مشکل پیداکردم واخراج شدم رای هیات تشخیص صادر شده ولی کل سال های کارکرد محاسبه نشده برای درخواست مجددچه لایحه ای بنویسم؟

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام نوشتن لایحه در قالب پرسش و پاسخ حقوقی امکان پذیر نیست برای تنظیم ان میتوانید با شماره دفتر و یا ٠٩٣۶٩٣۵٧١٠۴ تماس بگیرید

  4. جلال قائدامینی

    درود خسته نباشید
    میخوام اعاده دادرسی بنویسم واسه دادگاه اولی ک حکم صادر کرده در مورد توقیف ماشین مادرم هست زدن ضبط ب نفع دولت میشه راهنمایی کنید یابرام تنظیم کنید پی دی اف کنیدهزینشا واریزکنم واسطون

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام میتوانید با شماره ٠٩٣۶٩٣۵٧١٠۴ در ارتباط باشید

  5. جمالیه خشابی اسکویی

    باسلام وخدا قوت
    مشکل من باشهرداری میباشدپروانه ساخت وساز بدون قوانین شهر سازی پروانه داده چندین بار شکایت کردم حتی دو بار هم به دیوان شکایت کردم در همه مراحل بر خلاف من رای صادر شده درحالیکه خلاف شهرداری محرز می‌باشد الان میگن باید اعاده دادرسی بدهم
    خلاف شهرداری اینه که پروانه ای که صادر کرده بدون رضایت من بهسازنده پروانه داده کل دیوار حیاط خانه اینجانب کور شده چهار طبقه بالا رفته میخواستم بدانم اعاده دادرسی بدهم درست رای میدهند ممنون از لطفتان

    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      اعاده دادرسی برای زمانی است که شما مطمین هستین رای صادره بر خلاف قانون،شرع بین و دلایل ابرازی بوده است.اگر چنین اطمینانی دارید درخواست اعمال ماده ٧٩دیوان را ارائه دهید
      پیشنهاد میشود در اینجوری موارد با وکیل متخصص مشورت کنید
      با شماره ٠٩٣۶٩٣۵٧١٠۴ در ارتباط باشید

  6. مسعود رضایی

    با سلام و احترام
    من از شعبه ۲۶ تجدید نظر دیوان عدالت اداری تقاضای اعاده دادرسی نمودم ، خواستم ببینم چه مدتی طول می کشد که جواب دهند ؟
    ممنون از راهنمایی شما

    1. شادی اصغری کارشناس حقوقی

      با سلام
      نمی‌ توان زمان مشخصی را در نظر گرفت،بستگی به حجم پرونده ها در نوبت رسیدگی دارد.

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312