یکی از چالش هایی که کارگران با آن روبرو هستند، روابط آن ها با کارفرمایان و احقاق حقوق خود است. از آنجایی که امروزه برخی از کارفرمایان به دنبال آن هستند که با کلاه برداری از کارمندان و کارگران خود، سود بیشتری کسب کنند، بسیاری از کارگران و کارمندان درصدد شکایت از آن ها هستند؛ اما متأسفانه با روال انجام این کار و مراحل شکایت از کارفرما آشنایی نداشته و به همین سبب هم با مشکلات فراوانی روبرو شده و سؤالات زیادی در ذهن دارند.
بر همین اساس در این مقاله بر آن شدیم تا با ارائه اطلاعاتی در مورد نحوه شکایت کارگران از کارفرمایان و بررسی همه جانبه این مسئله، گامی در جهت راهنمایی این افراد برداریم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید و با روال قانونی انجام این کار، آشنا شوید.
در چه شرایطی می توان از کارفرما، شکایت کرد؟
از گذشته تا به امروز، افراد برای این که منبع درآمدی برای تأمین مایحتاج زندگی داشته باشند اقدام به مشغول شدن در کارهای مختلف کرده اند؛ اما امروزه برخلاف گذشته که افراد بدون داشتن کارفرما اقدام به شروع کار می کردند، مشاغل به صورتی تغییر یافته اند که کارگران و کارمندان، زیردست افرادی به عنوان کارفرما، کار می کنند.
این امر باعث شده تا افرادی که در زمینه ای خاص دارای تخصص و تبحر هستند بتوانند با شرکت ها و گروه های مختلفی همکاری کرده و از درآمد خوبی برخوردار باشند. البته در این میان، نباید از پیچیدگی هایی که این مسئله به وجود آورده است نیز غافل شد. یکی از این پیچیدگی ها، حق وحقوق کارفرما و کارگر و نحوه پرداخت و مطالبه آن ها هستند.
در صورتی که رابطه کارگر و کارفرمایی میان افراد برقرار باشد باید توافقاتی بین آن ها صورت گرفته و طبق این توافقات، همکاری ها شکل بگیرد. ازاین رو در اکثر موارد، میان افراد قراردادی تنظیم شده و روند کار با توجه به مفاد این قرارداد، پیش می رود. در صورتی که این چنین نشد می توان با طی کردن مراحل شکایت از کارفرما، حقوق پایمال شده را زنده کرد.
موارد شکایت از کارفرما
همان گونه که در بخش قبل نیز به آن اشاره شد، روابط بین کارگران، کارمندان و کارفرمایان دارای پیچیدگی های بسیاری است. به همین جهت نیز احتمال این که حقوق کارگران در موارد متعددی از بین برود وجود دارد. ازاین رو در موارد متعددی می توان از کارفرمایان شکایت کرد. از جمله این موارد می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- شکایت از کارفرما بابت حقوق معوقه
- شکایت از کارفرما بابت حوادث پیش آمده
- شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
- شکایت از کارفرما بابت حق بیمه
- شکایت از کارفرما بابت اخراج غیرقانونی
شکایت از کارفرما دارای چه مراحلی است؟
از آنجایی که وضعیت کسب وکارها در سال های اخیر به حدی نابسامان شده است که برخی از افراد خواهان کار در هر شرایطی هستند، شاهد افزایش موارد نارضایتی کارمندان و کارگران از کارفرمایان هستیم. ازاین رو این افراد در پی آن هستند تا از طریقی بتوانند حقوق ازدست رفته خود را پس بگیرند؛ اما به دلیل ناآگاهی، با روند این کار آشنایی ندارند. این در حالی است که با شکایت و کمک گرفتن از بهترین وکیل شکایت از کارفرما می توانند به راحتی و با طی کردن مراحل قانونی به این حقوق دست پیدا کنند. برای آشنایی با توقیف اموال کارفرما می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.
کارگرانی که با کمک گرفتن از یک وکیل خوب اقدام به شکایت از کارفرمای خود می کنند باید مراحل زیر را طی کنند تا بتوانند به نتیجه موردنظر خود دست پیدا کنند. مراحل شکایت کردن از کارفرما به شرح زیر است:
- اولین مرحله از شکایت مربوط به تنظیم دادخواست شکایت و ثبت آن در مراجع قانونی است. در این دادخواست باید دلیل شکایت کارگر از کارفرما به صورت واضح بیان شود تا در طول رسیدگی به این شکایت، صورت مسئله مشخص باشد.
- این دادخواست باید به صورت الکترونیکی ثبت شود. به همین جهت باید به سامانه اداره کار، مراجعه کرده و این شکایت را ثبت نمایید.
- بعد از ثبت شکایت، نوبت به بارگذاری اسناد و مدارک می رسد.
- در صورت انجام این مراحل، زمان رسیدگی به پرونده از سوی مراجع ذی صلاح و از طریق پیامک، ابلاغ خواهد شد.
- این ابلاغیه برای کارفرما نیز ارسال شده و وی برای حضور در دادگاه، فراخوانده می شود.
در صورتی که مراحل شکایت از کارفرما به صورت صحیح و زیر نظر وکیل اداره کار متخصص در امور کارگر و کارفرما همراه با مشاوره انجام شود کارگران خواهند توانست در مدت زمان کوتاهی به نتیجه موردنظر رسیده و حقوق خود را زنده نمایند.
مدارک موردنیاز برای شکایت از کارفرما
در صورتی که بخش قبل را با دقت مطالعه کرده باشید متوجه شده اید که برای ثبت و رسیدگی شکایت باید یک سری مدارک و اسناد را به دادگاه ارائه دهید. این مدارک با توجه به این که شکایت از کارفرما برای رسیدگی به چه موضوعی بوده و آیا شکایت از کارفرما بدون قرارداد است یا در این میان قراردادی نیز تنظیم شده است، می تواند متفاوت باشد؛ اما به صورت کلی در شکایت کارگر از کارفرما باید مدارک زیر به مراجع زی ربط ارائه شود:
- اسنادی که نشان دهد رابطه کارگری و کارفرمایی در جریان بوده است.
- مدارکی که اثبات کند کارفرما، حقوق کارگر را پرداخت نکرده است.
- اصل و کپی قرارداد در صورت تنظیم قرارداد میان کارگر و کارفرما.
- فیش هایی که نشان دهنده واریز مبلغی از حساب کارفرما به حساب کارگر است.
- فهرست پرداخت حق بیمه کارگر
نکات مهم در مورد شکایت از کارفرما
در مراحل شکایت چند نکته مهم وجود دارد که باید به آن ها توجه شود. از جمله نکات مهم در شکایت کارگر از کارفرما می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورتی که کارگر از کارفرما، چند مطالبه دارد باید چند دادخواست مجزا تنظیم کند، زیرا به تمامی مطالبات شاکی در یک دادخواست رسیدگی نخواهد شد.
- شاکی باید در زمان مقرر در آدرس تعیین شده در ابلاغیه حضور داشته باشد.
- کارفرما بعد از دریافت ابلاغیه باید در سامانه اداره کار ثبت نام کند تا به گفته های وی نیز رسیدگی شود.
- در صورتی که کارفرما ادعا کند که قرارداد کار، جعلی است در مراجع دیگری به این موضوع رسیدگی شده و پس از تأیید نتیجه، به شکایت کارگر از کارفرما در مراجع اداره کار رسیدگی می شود.
چرا بهتر است برای شکایت از کارفرما، از خدمات وکیل استفاده شود؟
روند پیگیری شکایت دارای پیچیدگی های بسیاری است. ازاین رو بهتر از بهترین وکیل شکایت از کارفرما کمک بگیرید. برای این که از خدمات این وکلا استفاده کنید می توانید به مؤسسه تهران مدافع مراجعه کنید. این مرکز دارای وکلای خبره و درجه یک است. شما می توانید با دریافت مشاوره حقوقی وزارت کار با وکیل متخصص و آشنایی با وظایف آن، اقدامات لازم را در زمان مناسب انجام داده و به حقوق ازدست رفته خود دست پیدا کنید.
جمع بندی
در صورتی که این مطلب را با دقت مطالعه کرده باشید حتماً متوجه شده اید که اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی و رسیدگی به مسائل پرونده شکایت و طی کردن مراحل شکایت از کارفرما، دشوار است. ازاین رو توصیه می شود با کمک یک وکیل اداره کار باتجربه، در مدت زمان کم و با صرف هزینه مناسب در مؤسسه تهران مدافع، در پرونده شکایت از کارفرما پیروز شوید.
سؤالات متداول:
- موارد شکایت از کارفرما کدام اند؟
موارد شکایت از کارفرما شامل عدم پرداخت حقوق ماهانه، حق بیمه، سنوات، اخراج غیرقانونی و … است.
- چگونه می توان رابطه کارگری و کارفرمایی را اثبات کرد؟
با ارائه قرارداد کتبی مابین کارگر و کارفرما، فهرست پرداخت حق بیمه کارگر، لیست پرداختی ها از حساب کارفرما به حساب کارگر.
- آیا به ادعای جعل قرارداد کارگری و کارفرمایی در مراجع اداره کار رسیدگی می شود؟
خیر. به این مورد در مراجع ذی صلاح رسیدگی می شود.
- آیا کارگران باید تمامی مطالبات خود را در یک دادخواست به دادگاه ارائه کنند؟
خیر، باید برای هر کدام از مطالبات، دادخواست جداگانه ای تنظیم شود.