گاهی اوقات به هر دلیل امکان ادامه انجام معامله و پایبندی به قرارداد وجود ندارد. در چنین مواردی یکی از طرفین دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد را ممکن است نمایند. معمولا ماده فسخ برای زمانی است ادامه معامله و یا قرارداد باعث ضرر و زیان بیشتری به دو طرف دعوا میشود. در این مقاله در رابطه با فسخ و دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد نکات بیشتری را بیان میکنیم.
منظور از فسخ و تنفیذ در قراردادها چیست؟
قبل از بررسی تایید تنفیذ فسخ لازم است که ابتدا معنا و مفهوم فسخ توضیح داده شود. به عبارتی دیگر اگر یکی از طرفین قرارداد تصمیم بگیرد که قرارداد و یا معامله را منحل کند آن را فسخ کرده است. هنگامی که طرفین یک قرارداد ادامه معامله را ناعادلانه و به ضرر خویش میداند فسخ اتفاق میافتد و هر یک از طرفین میتوانند این عمل را انجام دهند.
معمولا در هر قراردادی یک ماده تحت عنوان ماده فسخ پیش بینی شده است و به موجب همین ماده یکی از طرفین اجازه فسخ دارد. کلمه تنفیذ هم به معنای تایید کردن است اما گاهی اوقات به معنای اجازه هم معنی میشود. دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد یکی از انواع دادخواستهایی است که در هنگام مشکلات به وجود آمده بین طرفین قرارداد در زمینه فسخ تهیه میشود که در ادامه بیشتر درباره آن توضیح داده شده است اما معمولا مشورت با وکیل قرارداد در تهران مدافع میتواند کمک بسیاری برای تنظیم یک دادخواست مناسب نمایید.
دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد به چه معناست؟
گاهی اوقات فسخ یک قرارداد با توافق هر دو طرف معامله انجام میشود که در این صورت بدون مداخله دادگاه انحلال قرارداد اتفاق میافتد. در برخی از مواقع یکی از طرف قرارداد فسخ را قبول نمیکند. اگر چنین اتفاقی بیافتد نیاز است که طرف دیگر درخواست انحلال را از دادگاه داشته باشد. برای مثال فرد الف یا ب را درنظر بگیرید که قراردادی بین آنها منعقد شده است.
پس از مدتی فرد الف ادامه قرارداد را به نفع خود نمیبیند و به همین دلیل از طرف ب درخواست فسخ را میکند. ممکن است فرد ب انحلال را قبول نکند. در این صورت فرد الف میتواند به دادگاه مراجعه کند و دادخواستی بدهد که فسخ قرارداد را تنفیذ کند. پس از آن دادگاه طی یک حکمی فسخ را اعلام میکند و فرد ب ناچار است که آن را اجرا کند. در این مرحله فرد الف باید قبل از این که به دادگاه مراجعه کند دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد را تنظیم کند.
توجه داشته باشید که فسخ در مبایعه نامه هم قابل انجام است به این خاطر که مبایعه نامه نوعی از قرارداد است اما باید با شرایط فسخ مبایعه نامه آشنایی داشته باشید که در یک مطلب جداگانه بیان شده است.
مراحل انجام فسخ یک قرارداد
برای این که انحلال یک قرارداد به درستی انجام شود باید مراحلی طی شود و به یک باره فسخ یک معامله جلوه خوبی ندارد. به عبارتی دیگر ابتدا بهتر است تشریفاتی انجام شود که در ادامه این تشریفات را بیان کرده ایم:
· معمولا در قراردادها مسائلی مانند دادن اخطار پیش بینی میشود
اگر به هر دلیلی یکی از طرفین قرارداد معامله را در موعد مقرر شده انجام نداد و یا این که تاخیری وجود داشت بهتر است که ابتدا به طرفی که نقض را انجام داده است یک اخطار داده شود. برای مثال طی یک اظهارنامه به طرف بیان شود که در مدت یک هفته تعهدات خود را انجام بده در غیر این صورت حق فسخ اعمال میشود.
· فسخ و ابلاع فسخ
اگر اخطاری که به طرف دیگر داده شده است موثر نبود بهتر است که فسخ را انجام دهید و انجام فسخ را طی یک اظهارنامه به طرف دیگر ابلاغ کنید. معمولا در این صورت با دو واکنش روبه رو میشوید. یا طرف دیگر آن را میپذیرد که در این صورت قرارداد منحل میشود و رابطه قراردادی هم تمام میشود.
اما اگر طرف دیگر فسخ را قبول نکند نیاز است که از طریق دادگاه و تنظیم دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد عمل نمایید که از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میتوانید اقدام کنید.
نکات تنظیم یک دادخواست مناسب
برای تنظیم یک دادخواست مناسب باید نکاتی را رعایت نمایید که این نکات شامل مواردی است که در ادامه بیان شده است:
- معمولا باید خواسته خود را که همان صدور یک حکم برای تنفیذ فسخ قرارداد است را بیان کنید. نه تنها درخواست صدور تنفیذ بلکه مبالغی که را که پرداخت کردهاید و خساراتی را که در طی این مدت به شما وارد شده است را نیز در خواسته مطرح کنید.
- در قسمت مربوط به دلایل توجه کنید که تمامی مدارکی را که دارید ذکر کنید و کپی آنها را هم ضمیمه قرارداد نمایید. این دلایل در واقع همان قرارداد اصلی، اظهارنامه و مدارک پرداخت وجهه و دیگر مدارک است.
- قسمت مربوط به شرح خواسته را با توضیحات کامل و صحیح پر نمایید و تمامی اطلاعات و واقعیتهای پرونده را حتما ذکر کنید.
دادخواست تنفیذ فسخ قرارداد با گروه وکلای تهران مدافع
برای انجام تنفیذ فسخ قرارداد از دادگاه نیاز است که یک دادخواست مناسب تهیه کنید و بهتر است که این کار توسط وکلای متخصص انجام شود. معمولا گروه وکلای تهران مدافع نه تنها یک دادخواست مناسب برای شما تنظیم مینمایید بلکه در این زمینه میتوانند به شما مشاوره حقوقی رایگان بدهند. برای مشاوره حقوقی به صورت تخصصی با ما تماس بگیرید.
سخن آخر
فسخ قرارداد یکی از موضوعات مهمی است که باید حتما در قرارداد پیش بینی شود. اگر یکی از طرفین ادامه قرارداد را به ضرر خویش دید میتواند آن معامله را برهم بزند که این کار با استفاده از حق فسخ انجام میشود. در صورتی که طرف دیگر معامله این حق فسخ را قبول نکند، باید طرف اول از دادگاه درخواست تنفیذ فسخ را داشته باشد.
سوالات پایانی
هزینه تنفیذ فسخ قرارداد چقدر است؟
این هزینه به فاکتورهای مهمی مانند هزینه دادرسی و هزینه ثبت در دفاتر الکترونیک خدمات قضایی بستگی دارد و یک رقم مشخصی نمیتوان بیان کرد.
اگر حق فسخ در معامله وجود نداشته باشد باز هم اختیار فسخ برای یکی از طرفین به وجود میآید؟
در قانون مواردی وجود دارد که به موجب آنها قانون از طرفین قرارداد حمایت میکند و با داشتن یک وکیل مناسب از تهران مدافع میتوانید از دادگاه تقاضای برهم زدن معامله را داشته باشید.