تاخیر یا عدم انجام تعهد یکی از مشکلات شایع در انواع قراردادها است که با توجه به شرایط قرارداد راه های مختلفی برای دریافت خسارت پیش روی شخص طرف قرارداد می گذارد. در چنین مواقعی می توان با مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد خسارت های وارد شده در اثر این امر را جبران نمود. برای مطالبه این خسارت نیازمند استفاده از وکیل و مشاور حقوقی متخصص در امور قراردادها از مرحله انعقاد قرارداد تا مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد هستید. در این مقاله از گروه وکلای تهران مدافع تلاش شده است تا شرایط و نحوه مطالبه این خسارت در قراردادها برای شما عزیزان به طور کامل بیان شود. برای آشنایی با نحوه مطالبه این خسارت با ما همراه باشید.
خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد چیست؟
زمانی که قراردادی میان طرفین منعقد می شود، دو طرف متعهد می شوند تا تعهد یا تعهدات مشخصی را در قبال طرف دیگر به اجرا برسانند. اجرای این تعهدات در زمان مناسب و توافق شده در قرارداد برای متعهد له یعنی کسی که تعهد به نفع او انجام شده است، اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین دلیل در صورتی که شخص متعهد در زمان مناسب و یا به طور کلی تعهد را اجرا نکند، ممکن است خسارت هایی به طرف مقابل قرارداد وارد شود که بر اساس قانون و شرایط قرارداد این خسارت ها باید از سوی متعهد قرارداد جبران شوند. بر اساس ماده ۲۲۱ قانون مدنی ایران دریافت این خسارت ها در صورتی که در قرارداد، عرف یا قانون پذیرفته شده باشد امکان پذیر است. این ماده چنین می گوید: اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر اینکه جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفاً به منزله تصریح باشد و یا بر حسب قانون موجب ضمان باشد.
به خسارتی که در اثر تاخیر در اجرای تعهد و یا عدم اجرای آن باید پرداخت شود، خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد گفته می شود که برای مطالبه آن توصیه می شود از وکیل متخصص امور قراردادها استفاده کنید.
تفاوت خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد چیست؟
این دو نوع خسارت علی رغم شباهت ظاهری با یکدیگر تفاوت هایی دارند. خسارت تاخیر انجام تعهد زمانی کاربرد دارد که میان اصل انجام تعهد و زمان اجرای آن تعدد مطلوب وجود دارد، یعنی متعهد له انجام تعهد را فقط در زمان مورد توافق نمی خواهد. در این صورت، متعهد له می تواند خسارت تاخیر انجام تعهد مطالبه کند اما خسارت عدم انجام تعهد زمانی قابل مطالبه است که میان اصل تعهد و زمان اجرای آن وحدت مطلوب وجود داشته باشد، یعنی متعهد له اجرای تعهد را فقط در همان زمان تعیین شده بخواهد. برای مثال اگر تعهد متعهد این باشد که شام عروسی را در تاریخ مشخصی آماده کند، در اینجا متعهد له تهیه شام را فقط در تاریخ تعیین شده می خواهد و نه پس از آن. در نتیجه در این حالت متعهد له می تواند خسارت عدم انجام تعهد را مطالبه کند. مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد به صورت هم زمان امکان پذیر نیست. با استفاده از مشاوره حقوقی وکیل متخصص در امور قراردادها می توانید تشخیص دهید که کدام یک از این خسارت ها را می توانید بر اساس قرارداد منعقد شده دریافت کنید.
شرایط مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد چیست؟
برای آنکه این خسارت ها قابل دریافت باشد، مانند هر نوع خسارت دیگری باید شرایط خاصی بر اساس قانون وجود داشته باشد که مطالبه این خسارت ها را مجاز می سازد. مهمترین شرایط لازم برای دریافت این خسارت ها به ترتیبی است که در این قسمت بیان می شود:
- مهمترین شرط برای دریافت این خسارت این است که صحت قرارداد منعقد شده احراز شود. در واقع، متعهد له زمانی می تواند خسارت ناشی از تاخیر یا عدم اجرای یک تعهد را بخواهد که قراردادی که به آن استناد می کند تمامی شرایط صحت مانند قصد و رضای طرفین، مشروع بودن جهت معامله و شرایط دیگر را که در قانون ذکر شده است را داشته باشد.
- دریافت این خسارت ها در صورتی امکان پذیر است که در قرارداد زمان مشخصی برای اجرای آن ها در نظر گرفته شده و شخص متعهد در زمان مشخص شده تعهد را انجام ندهد یا در انجام آن تاخیر کند. بنابراین اولا باید اثبات شود که انجام تعهد زمان مشخصی داشته است و ثانیا اثبات شود که شخص متعهد در آن زمان تعهد را انجام نداده است.
- خسارتی که توسط متعهد له ادعا می شود باید به طور مستقیم در نتیجه عدم انجام تعهد یا تاخیر در انجام آن باشد. در نتیجه، اگر فرد نتواند ورود خسارت به خود را ثابت کند و یا نتواند رابطه مستقیم میان ایراد خسارت و عدم انجام تعهد با تاخیر در اجرای آن را اثبات کند، این خسارت به او تعلق نمی گیرد.
- در صورتی که انجام تعهد به دلیل شرایط فورس ماژور یعنی شرایطی که خارج از اراده متعهد ایجاد می شود، منتفی شده باشد طرف مقابل نمی تواند به استناد عدم انجام تعهد یا تاخیر در انجام آن خسارتی مطالبه کند. در واقع مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد مستلزم این است که این نقض تعهد ناشی از اراده شخص متعهد باشد و نه عوامل خارجی که از اراده و اختیار او خارج هستند. برای مثال اگر کسی دچار حادثه رانندگی شود و در بیمارستان بستری شود و نتواند در موعد مورد توافق به تعهد خود عمل کند، طرف مقابل قرارداد نمی تواند از او خسارتی دریافت کند.
وجه التزام قراردادی چیست؟
وجه التزام به مبلغی گفته می شود که طرفین در قرارداد نسبت به آن توافق می کنند تا در صورت نقض تعهد از سوی متعهد یا تاخیر در انجام آن، شخص متعهد این مبلغ را به طرف مقابل پرداخت کند. این مبلغ در قراردادها به وجه التزام قراردادی معروف است که در صورت مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد از سوی متعهد له به او پرداخت می شود. در نتیجه، در صورتی که در خود قرارداد مبلغی تحت این عنوان در صورت نقض تعهد تعیین شده باشد، دادگاه نمی تواند مبلغی بیشتر یا کمتر از آن را به عنوان خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد تعیین کرده و به آن حکم بدهد. برای درج وجه التزام در قرارداد و مطالبه آن در صورت نقض تعهد از سوی متعهد بهتر است از وکیل متخصص در امور قراردادها استفاده کنید. همچنین در مقاله مطالبه ی وجه التزام قراردادی و شرایط آن چیست اطلاعات بیشتری در این رابطه آورده شده است که می توانید استفاده کنید.
نحوه مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد چگونه است؟
برای مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد مانند مطالبه هر خسارت یا انجام هر امر حقوقی دیگر مراحل و تشریفاتی وجود دارد که باید با آن ها آشنایی کامل داشته باشید. مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد بر اساس دادخواستی تحت همین عنوان یعنی دادخواست مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد انجام می شود. دادخواست به نوعی از درخواست حقوقی به دادگاه حقوقی گفته می شود که متضمن یک ادعا یا خواسته است و در قالب فرم و شکل مشخصی نوشته می شود که برای دادگاه حقوقی وظیفه رسیدگی به آن را ایجاد می کند. در تنظیم دادخواست برای مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد لازم است به اسناد و مدارک لازم مانند قرارداد منعقد شده که مدعی نقض آن از سوی متعهد هستید و همچنین ادله ای که خسارت وارد شده به شما و منشا آن را ثابت می کنند به دادگاه حقوقی ارائه دهید. دادگاه پس از ارائه دادخواست در صورتی که ایرادی در نگارش و تنظیم آن وجود نداشته باشد آن را ثبت کرده و به آن رسیدگی می کند. پس از تشکیل جلسه قاضی بر اساس ادله هر دو طرف تصمیم گرفته و در صورتی که خواهان یعنی مدعی خسارت را محق بداند حکم به پرداخت خسارت به او خواهد داد.
مرجع صالح برای مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد
مرجع صالح برای ثبت دادخواست مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد، دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده یعنی شخص متعهد در قرارداد و یا دادگاه محل انعقاد یا اجرای قرارداد است. برای تشخیص مرجع صالح بهتر است که وکیل دادگستری با تخصص ویژه در طرح دعاوی حقوقی استفاده کنید.
مشاوره حقوقی با وکیل امور قراردادها
همانطور که گفتیم، یکی از امور رایج در قراردادها مساله مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد است که حجم زیادی از دعاوی قراردادها را شامل می شود. برای مطالبه این خسارت ها از مرحله انعقاد و تنظیم قرارداد با طرف مقابل گرفته تا مرحله طرح دعوا و تنظیم دادخواست در دادگاه نیاز به استفاده از مشاوره حقوقی با وکیل امور قراردادها که دارای دانش و تخصص ویژه در حقوق قراردادها است خواهید داشت. بخش امور قراردادها در گروه وکلای تهران مدافع با در اختیار داشتن بهترین وکلای پایه یک دادگستری در تهران پاسخگوی انواع نیازهای شما عزیزان در زمینه قراردادها از جمله مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد است. برای استفاده از مشاوره حقوقی رایگان در این رابطه کافی است با گروه وکلای تهران مدافع تماس بگیرید.
سوالات متداول
خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد چیست؟
اگر متعهد یک قرارداد، تعهد یا تعهداتی را که به موجب قرارداد بر عهده گرفته در زمان مناسب آن انجام ندهد یا در انجام آن تاخیر کند، طرف مقابل می تواند به استناد این نقض تعهد از او خسارت بگیرد.
اگر متعهد به دلایلی غیر ارادی تعهد را انجام ندهد طرف مقابل می تواند خسارت بگیرد؟
خیر در صورتی که نقض تعهد متعهد به دلیلی خارج از اراده او یا اصطلاحا فورس ماژور باشد طرف مقابل نمی تواند خسارت بگیرد.
وجه التزام چیست؟
وجه التزام مبلغی است که طرفین در قرارداد برای فرضی که متعهد تعهد خود را انجام نمی دهد، پیش بینی می کنند تا به طرف مقابل پرداخته شود. دادگاه نمی تواند مبلغی بیشتر یا کمتر از این مقدار را به عنوان خسارت حکم بدهد.
مرجع صالح برای مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد کجاست؟
مرجع صالح برای این درخواست، دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده یا متعهد و یا دادگاه محل انعقاد یا اجرای قرارداد است.