الزام به ایفای تعهد یکی از دعاوی بسیار رایج در دادگاه های حقوقی است که در راستای یک قرارداد و توافق منعقد شده میان افراد و عدم اجرای تعهدات ناشی از آن از سوی یکی از طرفین مطرح می شود. در صورتی که طرف مقابل شما در یک قرارداد تعهدات قراردادی خود را در زمان معین ایفا نکرده باشد می توانید با طرح این دادخواست در دادکاه حقوقی و دریافت حکم قضایی از دادگاه او را ملزم به ایفای تعهداتش نمایید. در این مقاله از گروه وکلای تهران مدافع با موارد کاربرد دعوای الزام به ایفای تعهد و نحوه طرح آن در دادگاه توسط یک وکیل متخصص آشنا خواهید شد. برای آشنایی کامل با این دعوا همراه ما باشید.
الزام به ایفای تعهد به چه معناست؟
ایفای تعهد به اجرای وظایفی گفته می شود که طرفین قرارداد به موجب قرارداد آن ها بر عهده گرفته اند. برای مثال در یک قرارداد بیع طرف فروشنده متعهد به تسلیم مال مورد فروش و طرف خریدار موظف به پرداخت بهای مال است. حال اگر یکی از طرفین تعهدی را که به موجب قرارداد بر عهده او گذاشته شده را انجام ندهد دعوای الزام به ایفای تعهد موضوعیت پیدا می کند. الزام به ایفای تعهد یک دعوای حقوقی است که از یک قرارداد مشخص میان طرفین دعوا ناشی می شود. در واقع زمانی که یکی از طرفین تعهدات خود را بر اساس قرارداد انجام نمی دهد، طرف دیگر می تواند با طرح دعوا در دادگاه موجب اجرای تعهد به وسیله دادگستری و قوای اجرایی حکومت شود. طرح این دعوا باید با رعایت شرایط و مقررات قانونی باشد که در ادامه به آن ها پرداخته می شود.
موارد طرح دعوای الزام به ایفای تعهد
یکی از سوالات رایج در ارتباط با دعوای الزام به ایفای تعهد این است که این دعوا در چه مواردی قابلیت مطرح شدن دارد؟ همان طور که در بالا اشاره شد مهمترین مورد برای طرح این دعوا حالتی است که یکی از طرفین یک قرارداد تعهدات خود را در زمان لازم اجرا نمی کند. اما یکی دیگر از مواردی که می توان اقدام به طرح این دعوا کرد، زمانی است که نه بر اساس قرارداد بلکه به موجب حکم قانون، تعهدی بر عهده یک فرد گذاشته می شود و آن شخص آن تعهد را اجرا نمی کند. برای مثال اگر کسی مال دیگری را تلف کند بنا به حکم قانون موظف است مثل یا قیمت آن را به صاحب مال بدهد. در واقع منشا تعهدات افراد می تواند قانون یا قرارداد باشد که در هر مورد می توان در صورت عدم اجرای تعهد از سوی متعهد، دعوای الزام به ایفای تعهد را در دادگاه مطرح نمود.
شرایط دادخواست الزام به ایفای تعهد
برای طرح این دعوا ابتدا باید دادخواست الزام به ایفای تعهد را با کمک یک وکیل متخصص در حقوق تعهدات تنظیم و به دادگاه صالح که دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده یا دادگاه محل انعقاد قرارداد و یا دادگاه محل اجرای قرارداد است ارسال کنید. برای تنظیم این دادخواست باید بتوانید وجود قرارداد قانونی و معتبر و تعهدی که به موجب آن بر عهده خوانده قرار گرفته است را اثبات نمایید. در صورتی که منشا تعهد الزامات خارج از قرارداد مانند اتلاف مال باشد نیز باید وقوع آن و استنادش به خوانده اثبات شود. پس از اثبات تعهدی که بر عهده خوانده قرار گرفته باید عدم ایفای تعهد در زمان لازم به اثبات برسد تا نهایتا دادگاه حکم به الزام خوانده به ایفای تعهد مورد نظر بدهد.
خسارت ناشی از عدم ایفای تعهد
اگر عدم ایفای تعهد منجر به ایراد خسارت به فرد شود و برخی شرایط بر اساس وجود داشته باشد، خواهان می تواند علاوه بر درخواست الزام به ایفای تعهد، خسارت ناشی از عدم اجرای تعهد را هم از خوانده بخواهد. این شرایط شامل موارد زیر می شود:
- جبران خسارت ناشی از عدم ایفای تعهد در خود قرارداد یا در قانون و یا در عرف پیش بینی شده باشد.
- ایفای تعهد دارای مدت معینی باشد و مدت آن سپری شده باشد.
- عدم ایفای تعهد ناشی از واقعه ای خارجی که از اختیار متعهد خارج است نباشد.
برای درخواست خسارات ناشی از عدم ایفای تعهد می توان این درخواست را در ضمن دادخواست الزام به ایفای تعهد مطرح کرد یا آنکه به موجب دادخواستی مجزا آن را مطالبه نمود. برای آشنایی بیشتر با خسارت ناشی از عدم انجام تعهد و شرایط آن می توانید مقاله شرایط مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد و تفاوت های آن از گروه وکلای تهران مدافع را مطالعه کنید.
نحوه اجرای حکم
پس از آنکه حکم دادگاه مبنی بر الزام خوانده به ایفای تعهد صادر می شود، بسته به اینکه این تعهد از چه نوعی باشد اجرای آن متفاوت است. برای مثال اگر موضوع تعهد مال باشد و متعهد خودش حکم دادگاه را اجرا نکند، قسمت اجرای احکام دادگاه اگر مال مورد نظر عین معین باشد، همان مال را به نفع متعهد له توقیف می کند و به او می دهد و اگر موضوع تعهد وجه معین یا مال قیمی باشد به همان میزان از اموال محکوم علیه توقیف خواهد کرد.
دریافت حکم الزام به ایفای تعهد در گروه وکلای تهران مدافع
برای دریافت حکم الزام خوانده به ایفای تعهد از دادگاه نیاز به وکیل متخصص و مجرب در حوزه حقوق تعهدات دارید که بتواند دادخواستی مستدل و مستند به قوانین و مقررات موجود تنظیم نماید و با حضور در جلسات دادگاه از حقوق شما دفاع کند. اثبات تعهد بر عهده خوانده و عدم اجرای آن در زمان معین شده برای آن، تنها در تخصص یک وکیل پایه یک حرفه ای است که گروه وکلای تهران مدافع با بهترین هزینه و متناسب با توان مالی شما در اختیارتان خواهند گذاشت. گروه وکلای تهران مدافع، یکی از بهترین و حرفه ای ترین گروه های حقوقی در شهر تهران است که با ارائه انواع خدمات حقوقی در قالب بسترهای گوناگون پاسخگوی نیازهای حقوقی شما هستند. برای برخورداری از خدمات حقوقی این گروه در راستای دریافت حکم الزام به ایفای تعهد می توانید با متخصصان ما تماس بگیرید و متناسب با شرایط و ویژگی های پرونده خود راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.
سوالات متداول
الزام به ایفای تعهد چیست؟
منظور از الزام به ایفای تعهد یک دعوای حقوقی است که در صورت عدم اجرای تعهد از سوی فرد متعهد توسط خواهان در دادگاه طرح می شود تا متعهد را ملزم به اجرای تعهدش نماید.
در چه مواردی دعوای الزام به ایفای تعهد اقامه می شود؟
هر گاه یکی از طرفین قرارداد طبق شرایط ذکر شده در این مقاله به تعهدات خود بر اساس قرارداد عمل نکند و یا بر اساس قانون متعهد به امری باشد و آن را انجام ندهد، شخص ذی نفع می تواند با طرح این دعوا الزام او را به ایفای تعهد بخواهد.
مرجع صالح برای طرح این دعوا کجاست؟
مرجع صالح برای طرح این دعوا دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده، دادگاه محل انعقاد قرارداد و یا دادگاه محل اجرای قرارداد است.
آیا دریافت خسارت ناشی از عدم ایفای تعهد ممکن است؟
بله. در صورتی که خسارت ناشی از عدم ایفای تعهد در ضمن متن قرارداد یا به موجب عرف یا قانون پیش بینی شده باشد و تعهد موضوع قرارداد دارای مدت مشخصی برای اجرا باشد و شخص متعهد تعهد را در آن مدت انجام نداده باشد، متعهد له می تواند ضمن درخواست ایفا، خسارت ناشی از عدم اجرای آن را هم بخواهد.