درخواست طلاق از طرف زن در قانون نیز تابع شرایط خاصی است که در قانون مدنی به آن موارد پرداختهشده است. درخواست طلاق از طرف زوج میتواند بدون دلیل موجه مطرح میشود، اما درخواست طلاق از طرف زن شرایط و مراحل خاصی دارد که حتماً نیاز به آگاهی از این قوانین است. در این مقاله قصد داریم به شرایط و مراحل طلاق از طرف زن بپردازیم.
طلاق از طرف زن
برخی از زنان در زندگی مشترک دچار مشکلات و سختی های میشوند که حاضر به ادامه زندگی با همسر خود نیستند و تصمیم به طلاق میگیرند؛ اما به دلیل عدم آشنایی با شرایط درخواست طلاق، بر این باور هستند که درخواست طلاق فقط از طرف مرد امکانپذیر است و آنان هیچگونه حقی در این رابطه ندارند، درنتیجه گاهی مجبور به گذشتن از حقوق قانونی خود ازجمله بخشیدن مهریه میشوند در حالی که زن میتواند با قوانینی که اجازه طلاق از طرف زن را به او میدهد اقدام به دادخواست طلاق کند. البته باید این موضوع را در نظر داشت که ازنظر فقهی طلاق در صورت درخواست مرد اتفاق میافتد، اما زن نیز با داشتن شرایط لازم میتواند درخواست طلاق کند.
شرایط طلاق از طرف زن
برای طلاق از طرف زن در قانون شرایط و قوانین خاصی در نظر گرفته شده است و تنها با این شرایط امکانپذیر است. از شرایط طلاق از طرف زن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم پرداخت نفقه توسط شوهر
عدم پرداخت نفقه توسط شوهر یکی از شرایط طلاق است اما در ابتدا باید دادخواست مطالبه نفقه طرح شود. دادگاه میزان نفقه زن را مشخص کرده و شوهر مجبور به اجرای حکم میشود. درصورتیکه شوهر از پرداخت نفقه خودداری یا ناتوانی کند زن میتواند با استناد بهحکم دادگاه برای پرداخت نفقه درخواست طلاق کند.
عسر و حرج
عسر و حرج به معنای مشقت و سختی زیادی است که قابلتحمل نباشد. در تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی چندین مورد از عسر و حرج عنوان شده است اما قبل از ذکر این موارد لازم است که بدانید این موارد تنها چند مصداق از عسر و حرج است، دادگاه با احراز موارد دیگری که زن را در زندگی زناشویی ملزم به تحمل مشقت زیاد کند، نیز حکم طلاق را صادر میکند.
- اگر زوج به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه به صورت پشت سر هم در یک سال زندگی خانوادگی را بدون هیچ دلیل موجهی ترک کرده باشد.
- چنانچه زوج اعتیاد به مواد مخدر یا مصرف مشروبات الکلی داشته که اثرات آن باعث مشکلات خانوادگی شده باشد و زوج برای ترک اعتیاد خودداری کرده یا امکان اجبار کردن او برای ترک اعتیاد در زمان لازم به تشخیص پزشک وجود نداشته باشد.
- اگر زوج بهحکم دادگاه به مدت ۵ سال یا بیشتر حبس محکوم شده باشد.
- اگر زوجه توسط زوج مورد ضرب و شتم یا هر رفتار خلاف عرف قرار گرفته باشد که برای زوجه با توجه به وضعیت جسمی او قابل تحمل نباشد.
- ابتلا زوج به بیماریهای درمانناپذیر روانی، جسمی و سرایت کننده که زندگی مشترک را دچار مشکلات کند.
شرایط ۱۲ گانه ضمن عقد برای طلاق از طرف زن
در صورت احراز ۱۲ شرط عنوان شده در عقدنامه زن میتواند درخواست طلاق کند و در صورت تأیید دادگاه بدون موافقت و حضور شوهر با حکم دادگاه میتواند به دفترخانه برای ثبت طلاق مراجعه کند.
- خودداری زوج به مدت ۶ ماه از پرداخت نفقه به زوجه و همچنین در صورت اجبار زوج امکان پرداخت نفقه را نداشته باشد.
- سوء رفتار زوج در حدی که ادامه زندگی برای زوجه غیرقابلتحمل باشد.
- بیماری صعبالعلاج زوج که غیرقابل درمان باشد و ادامه زندگی مشترک زوجه را با مشکل مواجه کند.
- در صورتی که زوج دچار بیمارهای روحی و روانی که امکان کنترل و تصمیمگیری برای خود را نداشته باشد.
- شغل زوج به طوری باشد که به حیثیت و آبروی خانوادگی زن لطمه بزند.
- زوج به حبس ۵ سال یا بیشتر محکوم شده باشد.
- اعتیاد زوج به مواد مخدر به طوری که زندگی زناشویی را دچار مشکل کند.
- ترک زندگی و مسئولیتهای زندگی مشترک توسط مرد خانواده به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب بدون دلیل باشد.
- محکومیت زوج به دلیل ارتکاب به جرمی که برخلاف شئونات خانوادگی زن باشد.
- باگذشت ۵ سال از زندگی مشترک زوجه به دلیل ناباروری مرد بچهدار نشده باشد.
- مفقودالاثر شدن زوج و پس از گذشت شش ماه از مراجعه زوجه به دادگاه زوج برنگردد.
- زوج بدون رضایت زوجه ازدواج مجدد کرده باشد یا عدم اجرای عدالت بین همسران صورت گرفته باشد.(درخواست طلاق به دلیل خیانت همسر)
مراحل طلاق از طرف زن
زمانی که زوجه با در نظر گرفتن شرایط طلاق از طرف زن در قانون، قصد درخواست طلاق داشته باشد، ابتدا باید دادخواست طلاق را ثبت نماید. برای ثبت دادخواست طلاق میتواند با در دست داشتن اصل سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه به یکی از دفاتر الکترونیکی قضائی مراجعه کند. در هنگام ثبت دادخواست طلاق میتوان شعبه دادگاه خانواده زوجه یا محل اقامت زوج را ثبت کرد.
پس از ثبت دادخواست طلاق، زوجین به مراکز داوری برای ایجاد سازش و آشتی ارجاع داده میشوند در صورت عدم سازش گزارش داوری به دادگاه ارسال میشود. دادگاه با توجه به مدارک و گزارشهای موجود رای نهایی را صادر میکند.
هر یک از زوجین در صورت اعتراض به رأی دادگاه ظرف ۲۰ روز باید درخواست تجدیدنظر کنند که در این صورت پرونده به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال میشود. چنانچه هر یک از زوجین به رأی دادگاه تجدیدنظر معترض باشند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع داده میشود.
با تأیید حکم دادگاه توسط دیوان عالی کشور، حکم قطعی و لازمالاجرا است در صورت عدم تائید پرونده به دادگاه تجدیدنظر مرجوع میشود.
پس از اعلام رأی مجدد دادگاه تجدیدنظر، زوجین میتوانند تقاضای فرجامخواهی از دیوان عالی کشور کنند.
بعد از صدور حکم قطعی طلاق زوجین به مدت ۶ ماه مهلت مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق را دارند.
مدتزمان اعلام نتیجه دادگاه در صورت درخواست طلاق از طرف زن با توجه به شرایط و عدم اعتراض به رای در حدود ۵ الی ۸ ماه به طول میانجامد.
دادخواست طلاق از طرف زن
بعد از ثبت دادخواست در دفاتر الکترونیک قضائی، دادگاه باوجود شرایط لازم دادخواست را پذیرش میکند. در غیر این صورت قرار رد، عدم استماع یا عدم صلاحیت صادر میشود.
شرایط پذیرش دادخواست طلاق از طرف زن به شرح زیر است:
- شرکت در جلسات مشاوره
- ثبت شعبه دادگاه خانواده برای ادامه روند پیگیری دادخواست
- داشتن شرایط اصلی دادخواست، شامل درج مشخصات خواهان و خوانده، تعیین تقاضای خواهان از دادگاه و…
- داشتن یکی از شرایط لازم که برای زن حق طلاق به همراه دارد.
سخن نهایی
طلاق از طرف زن با توجه به شرایط ثبت شده در عقدنامه و احراز مواردی که منجر به عسر و حرج، اثبات غیبت زوج میشود میتواند صورت بگیرد. برای تسریع در رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن حکم طلاق از دادگاه از مشاوره با وکلای باتجربه و متخصص خانواده در موسسه حقوقی تهران مدافع بهره بگیرید. تهران مدافع با سالها تجربه درزمینه حقوقی میتواند شما در مسائل حقوقی خانواده راهنمایی کند. اگر نیاز به مشاوره حقوقی رایگان و کیفری دارید میتوانید به وبسایت مؤسسه حقوقی تهران مدافع مراجعه کنید، یا با شمارههای ذکرشده در سایت تماس بگیرید. همچنین شما میتوانید در صفحات اجتماعی، گروه وکلای تهران مدافع را دنبال کنید.
سوالات متداول
- شرایط درخواست طلاق از طرف زن چیست؟
در صورت وجود شرایط ۱۲ گانه در عقد نامه، عسر و حرج و غیبت زوج، درخواست طلاق میتواند از طرف زن صورت بگیرد.
- مدتزمان درخواست طلاق از طرف زن تا اعلام رای نهایی دادگاه چقدر به طول میانجامد؟
مدتزمان اعلام نتیجه دادگاه در صورت درخواست طلاق از طرف زن با توجه به شرایط و عدم اعتراض به رای در حدود ۵ الی ۸ ماه به طول میانجامد.
- در صورت وجود شرایط لازم برای ارائه دادخواست طلاق از طرف زن باید چهکاری کرد؟
در چنین شرایطی زوجه میتواند با در دست داشتن اصل سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه به یکی از دفاتر الکترونیکی قضائی مراجعه کند.
- آیا عسر و حرج تنها به موارد اشاره شده در ماده قانون مدنی ۱۱۳۰ اطلاق میشود؟
این موارد مصادیقی از عسر و حرج است زن با اثبات موارد دیگری که او دچار مشقت و رنج در زندگی میشود را عسر و حرج قرار داد.
سلام من خواهرم دوسال ازدواج کرده ولی شوهرش تاالان بهش خرجی نداده هروقت ازش میپرسیدیم میگفت محل کارم پول نداده ولی خانواده دامادمونم ظاهرباطنشون یکی نیست میدونن ولی قبول نمیکنن که تاالان خواهرم خرجی خانه میداده محل کارشوهرخواهرم رفتیم گفتن هرماه تسویه میکردن باهاشون الان میشه راهنمایی کنید
با سلام
درخصوص شکایت علیه همرس خواهرتون،شما نمیتوانید طرح دعوی کنید ولی خانم میتواند علیه همسرخود مطالبه ی نفقه و مهریه را مطرح نماید.
باسلام و خسته نباشید من حدوده ۸ماه هست که عقد هستم و بنابه دلایلی میخام از شوهرم طلاق بگیرم ابتدا درخواست نفقه کردم و ایشون رفتن درخواسته حق تمکین دادن و قبول شد و دیروز که دادگاهه رسیدگی به درخواسته نفقه بود شخصی که پرونده دستشه گفت که برایه دریافت نفقه شوهرم یک سری شرایط میگه و اگه من اون هارو بپذیرمنفقه بمن داده میشه و ایشون بمن گفت که اگه قصد صلح و ادامه به زندگی رو ندارم و میخام طلاق بگیرم دادخواست رو لغو کنم میخاستم ببینم حرفش درسته؟
با سلام
برای طلاق نیاز به اثبات شرایط عسروحرج می باشد ودر دادگاه مطالبه ی نفقه فقط این دادخواست رسیدگی می شود و حدود اختیار جهت نفقه می باشد.