ابتدا باید زمان و مکان و دادگاه صالح به این موارد مشخص گردد و پس از آن افراد ذینفع در درخواست مهر و موم و تحریر ترکه معین گردند. برای این منظور ابتدا تعریف و مواد قانونی هر یک را بررسی می نمایم. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با وکیل ارث تماس بگیرید.
مهر و موم ترکه
پس از فوت متوفی اموال او شامل تمامی جنبه های آن مثبت و منفی یعنی بدهی و طلب او و اموال منقول و غیر منقول تماماً با نام ماترک از او به جای می ماند که طبق موارد ۸۶۷ و ۸۶۸ قانون مدنی به مالکیت ورثه به صورت محضری می رسد ولیکن استقرار آن یعنی مالکیت حقیقی این اموال با پرداخت کلیه حقوق و دیدن به وراثت می رسد.
قبل از اقدام به تقسیم یا تحریر ترکه و هرگونه اقدامی ابتدا وراثت باید نسبت به اخذ گواهی انحصار و وراثت اقدام نمایند که در این خصوص با مراجعه به شورای حل اختلاف محل فوت متوفی و درخواست گواهی با مضمون تعیین وراثت و میزان سهام هر یک مشخص می گردد و در واقع پس اخذ این گواهی در ادارات و محاکم قضایی نسبت به امور حقوقی در خصوص ماترکه اعم از تقسیم ترکه و تحریر ترکه و سایر موارد رسیدگی صورت می پذیرد.
مهر و موم ترکه در واقع به معنای حفظ و نگهداری و جلوگیری از استفاده و یا حیف و میل آن توسط ورثه دیگر یا اشخاص ثالث است.
چه اشخاصی می توانند درخواست مهر و موم ترکه بدهند؟
طبق ماده ۱۶۷ قانون امور حسبی
- هر یک ورثه متوفی یا نماینده قانون آنها.
- موصی له، در صورتی که وصیت به جز مشاع شده باشد.
- طلبکار متوفی که طلب او مستند به سند رسمی با حکم قطعی باشد.
- کسی که از طرف متوفی به عنوان وصایت معین شده باشد.
برداشتن مهر و موم ترکه چگونه و با درخواست چه کسی امکان دارد؟
طبق ماده ۱۹۴ قانون امور حسبی کسانی که حق درخواست مهر و موم ترکه را دارند می توانند رفع مهر و موم را هم درخواست نمایند.
آیا همزمان امکان مهر و موم و تحریر ترکه وجود دارد؟
طبق ماده ۱۹۲ قانون امور حسبی بعد از تحریر ترکه درخواست مهر و موم قابل قبول نبوده ولیکن در صورتی که اموال تحریر نشده باشند امکان مهر و موم فراهم است شورای حل اختلاف محل مهر ترکه صالح به برداشتن مهر و موم آنها پس از بررسی موضوع است.
شورای حل اختلاف در زمان برداشتن مهر و موم ریز اموالی را که مهر و موم شده تنظیم می نماید و با درج مشخصات اموال منقول و غیر منقول و بهای آنها را مشخص می نماید.
تحریر ترکه
منظور از تحریر ترکه تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی است.
چه اشخاصی می توانند درخواست تحریر ترکه بدهند؟
طبق ماده ۲۰۷ قانون امور حسبی: درخواست تحریر ترکه از ورثه یا نماینده قانونی آنها و وصی برای اداره اموال پذیرفته می شود و برخلاف مهر ترکه طلبکاران امکان درخواست ندارند.
زمان رسیدگی به تحریر ترکه چقدر است؟
دادگاه (شورای حل اختلاف) برای تحریر ترکه وقتی را که کمتر از یک ماه و پیش از ۳ ماه از تاریخ نشر آگهی نباشد، معین کرده و در روزنامه کثیر الانتشار آگهی می دهد که ورثه یا نماینده قانونی آنها، بستانکاران و مدیونین به متوفی و کسان دیگری که حقی بر ترکه متوفی دارند در ساعت و روز معین در دادگاه برای تحریر حاضر شوند.
چه مواردی در تحریر ذکر می شود.
- توصیف اموال منقول با تعیین بهای آن
- تعیین اوصاف و وزن و عیار نقره و طلا آلات
- مبلغ و نوع نقدینه
- بها و نوع برگهای بهادار
- اسناد با ذکر خصوصیات
- نام رقبات غیر منقول
درخواست ترکه مهریه چگونه انجام می شود
با سلام
سوالتون مبهم می باشد ولی درخواست اجراییه ی مهریه از طریق دفترخانه وقوع عقد امکان پذیر می باشد.