گاهی اوقات بنا به شرایطی که برای مالک زمین پیش میآید و همچنین نیاز مالک به ساختمان، قراردادی ببن مالک و یک نفر سازنده منعقد میشود که بیان کننده مشارکت این دو در ساخت یک بنا و یا نوسازی یک بنا در ملک مالک است. مشارکت در ساخت نکات قانونی بسیاری که نیاز است تمامی این موارد در قرارداد مربوطه رعایت شود تا بعدا مشکلی برای مالک و برای سازنده به وجود نیاید. به همین دلیل وکیل مشارکت در ساخت میتواند به شما کمک نماید. به همین خاطر در این مقاله از نکات مربوطه را بیان میکنیم.
مشارکت در ساخت چیست؟
همانطور که در مقدمه بیان شد گاهی اوقات مالک زمین برای بازسازی بنایی که دارد و یا برای ساخت یک ساختمان جدید با یک فردی که سازنده ساختمان است قرارداد ساخت و یا نوسازی ساختمان را امضا میکنند.
گاهی اوقات به خاطر اختلافی که بین مالک زمین و سازنده آن به وجود میآید دعوای مشارکت در ساخت مطرح میشود. آسان ترین راه برای جلوگیری از دعاوی مربوط به ساخت و ساز شراکتی، تنظیم قرارداد به صورت صحیح و اصولی است که با داشتن وکیل مشارکت در ساخت میتوانید تمامی نکات آن را در قرارداد بگنجانید.
وکیل مشارکت در ساخت چه وظایفی دارد؟
همانطور که بیان شد لازم است برای جلوگیری از بروز اختلافات احتمالی ابتدا یک قرارداد که تمامی نکات در آن رعایت شده است را تنظیم کنید.
- یک وکیل مشارکت در ساخت وظیفه دارد قرارداد مربوطه را تنطیم کند.
- تمامی دعاوی مربوط به ساخت و ساز بین مالک با کمک یک وکیل متخصص رفع و حل و فصل میشود.
- توجه داشته باشید که استفاده از وکلایی که به صورت عمومی کار میکنند اشتباه است به این خاطر که این وکلا با حوزه ساخت و ساز ممکن است آشنایی زیادی نداشته باشند. بنابراین وکیل متخصص از تخصص و تجربه کافی برخوردار است.
- وکیل متخصص توجه میکند که تمامی ضمانت اجراهای مناسب را در قرارداد ذکر کند تا بعد مالک و یا سازنده دچار اختلافات بیشتر نشوند.
در ادامه به بررسی ضمانت اجرای یک قرارداد مشارکت در ساختن بنا میپردازیم.
اهمیت ضمانت اجرایی مشارکت در ساختن بنا
یکی از دغدغههایی که مالکان در هنگام تنظیم این گونه از قراردادها با آن مواجه هستند، تردید در ساخت ساختمان توسط مالک یا تاخیر در انجام ساخت است. علاوه بر آن ممکن است که سازنده ساختمان را بسازد اما بنای ساخته شده مطابق توافق بین مالک و سازنده نباشد.
در برخی موارد هم ممکن است سازنده تمامی کارهای مربوط به ساخت را بدون عیب و نقص انجام دهد اما مالک در پرداخت بهانه بیاورد و یا تخلفات دیگری انجام دهد. در چنین مواقعی بهترین راه استفاده از تضمینهایی است که در قرارداد نوشته میشود.
شاید با خود فکر کنید طرفین میتوانند به دادگاه برای جبران خسارت رجوع کنند اما رجوع به دادگاه نه تنها هزینههای زیادی در بردارد بلکه روند رسیدگی طولانی دارد. بنابراین گرفتن تضمین از سازنده و حتی مالک ضروری است که وکیل مشارکت در ساخت با توجه به توافقات شما تضمینات مناسب را در قرارداد بیان میکند.
روال قانونی تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت
اگر قصد دارید بدون استفاده از وکیل مشارکت در ساخت یک قرارداد مشارکت در ساختن یک بنا و ساختمان را انجام دهید باید حتما موارد قانونی ذیل را رعایت کنید:
- باید تعهدات مالک و یا مالکین را بنویسید. از جمله تعهدات مالکین میتوان به در اختیار گذاشتن مالک برای ساخت و همچنین ذکر جزئیات ملک در قرارداد اشاره کرد.
- تعهدات سازنده و یا سازندگان باید در قرارداد درج شود. همانطور که میدانید سازندگان وظیفه دارند ساختمان را بسازند و باید تمامی جزئیات مربوط به وظایف آنها، هزینههای مربوطه، اخذ مجوزات لازم و… را باید بیان کنید. حتما در قرارداد جزئیات مربوط به هزینهها را مشخص کنید تا از بروز اختلاف بعدی جلوگیری شود.
- برای قرارداد مدت قرار بدهید. مدت قرارداد به معنای مدت زمانی است که ساختمان باید ساخته و تحویل داده شود. این مدت با مدت شروع قرارداد متفاوت است.
گاهی در قرارداد ذکر میشود که سازنده مقداری از زمین را به نام خود میزند برای مثال دو دنگ از زمین بعد از پایان ساخت به نام سازنده زده میشود. بنابراین باید توجه داشته باشید که سهم مالک و یا مالکین و همچنین سازنده را نیز در قرارداد ذکر کنید.
انواع ضمانت اجرایی مشارکت در ساخت
درباره اهمیت ضمانت اجرایی قبلتر صحبت کردیم و در اینجا قصد داریم بخشی از ضمانت اجراهای مهم را که باید حتما توسط وکیل مشارکت در ساخت در قرارداد ذکر شود را بیان کنیم:
- ضمانت نامه بانکی: یکی از رایج ترین ضمانت نامههایی است که طرفین به خصوص در قراردادهای بینالمللی آن را به عنوان ضمانت اجرایی قرار میدهند.
- چک: سازنده میتواند برای انجام تضمین در انجام و اجرای قرارداد چک را نیز به عنوان یک ضمانت اجرا به مالک بدهد.
- وثیقه ملکی: در این نوع از ضمانت اجرا سازنده یک ملک را که به نام خود او است برای انجام حسن انجام تعهداتش به عنوان وثیقه در اختیار مالک میگذارد.
توجه داشته باشید که حتما در قرارداد ذکر کنید که این موارد به عنوان ضمانت انجام تعهدات قرارداده شده است. همچنین دو مورد از تضامینی که در قرارداد ذکر آنها مهم است و در برابر آنها ضمانت نامه اخذ میشود موارد ذیل است:
- تضمین حسن انجام کار: به این معنا که سازنده باید عملیات ساختمانی را به نحوه احسن انجام دهد.
- ضمانت تاخیر در انجام تعهد: سازنده که در اینجا شریک میباشد باید به خاطر هر روز تاخیر در انجام تعهد جریمه بپردازد.
مشارکت در ساخت ساختمان با گروه وکلای تهران مدافع
همانطور که ذکر شد تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت بسیار حیاتی و مهم است و بهتر است از وکیل مشارکت در ساخت استفاده کنید. به این خاطر که این وکیل تجربه و تخصص کافی دارد و به شما بهترین راهنماییها را میدهد.
پیشنهاد ما گروه وکلای تهران مدافع است به این خاطر که گروه تهران مدافع از وکلای متخصص مشارکت در ساخت تشکیل شده است که سالها تجربه در زمینه تنظیم و دعاوی مربوط به مشارکت در ساخت دارند.
همچنین پیشنهاد ما این است که قبل از هر اقدامی با وکیل ملکی گروه وکلای تهران مدافع مشورت نمایید به این خاطر که تهران مدافع خدمات مشاوره رایگان ارائه مینمایید و میتوانید با خیال راحت از مشورت وکلای متخصص بهره مند شوید.
جمع بندی
مشارکت در ساخت به این معنا میباشد که مالک و یا مالکین بر سر ساخت زمینی که دارند با یک سازنده شراکت مینمایند. استفاده از وکیل مشارکت در ساخت در تنظیم قرارداد مربوطه بسیار مهم و حیاتی است و نیاز است که تمامی نکات قرارداد ذکر شود تا بعدا طرفین دچار مشکل و اختلاف نشوند.
ضمانت نامه بانکی، چک و وثیقه ملکی از مهمترین ضمانت اجراهایی است که باید به عنوان ضمانت در قرارداد برای حسن انجام کار و تاخیر در انجام کار ذکر شود.
سوالات پایانی
اخذ مجوزهای لازم در قرارداهای مربوط به مشارکت در ساخت وساز با چه کسی است؟
دریافت مجوزهای لازم کاملا به توافق طرفین بستگی دارد اما معمولا شرط میشود که سازنده تمامی مجوزات را کسب نماید.
تنظیم قرارداد مشارکت برای ساخت در بنگاههای املاک از اعتبار برخوردار است؟
فرقی نمیکند که قررداد در بنگاههای املاک تنظیم شود و یا خیر، به هر حال از اعتبار سند عادی برخوردار است اما مهم است که حتما توسط یک وکیل متخصص تنظیم شود.