چک یک سند تجاری است که علاوه بر نمایش یک مطالبه، سندی دارای تضمین و پشتیبانی حقوقی است. قانون گذار، از این سند تجاری پشتیبانی می کند تا فعالیت های تجاری به روش مطمئن تری صورت گیرد. به همین دلیل درصورتی که مبلغ معامله را به صورت چک دریافت کردید، می توانید در زمان مقرر به بانک مراجعه نموده و آن را نقدا طلب کنید. درصورتی که حساب صاحب چک فاقد وجه مورد نیاز باشد، مطالبه گر می تواند از مراجع قانونی درخواست پیگرد نماید. این درخواست طلب می تواند به صورت های گوناگون انجام شود که یکی از آن ها وصول چک از طریق اجرای ثبت است. اطلاع از قوانین و مراحل قانونی که برای مطالبه حقوق خود باید طی کنید می توانند شما را در حصول به هدفتان یاری کند.
وصول چک از طریق اجرای ثبت
لازم است بدانید که چک صادر شده توسط مؤسسات اعتباری را نمی توان برای اجرای ثبت به جریان انداخت. چک باید الزاماً توسط بانک صادر شود. در این صورت برای وصول چک می توان به ادارات ثبتی مراجعه نمود تا برای وصول چک تقاضای صدور اجراییه صادر کرد. برای وصول چک از طریق اجرای ثبت ابتدا باید به بانک صادر کننده مراجعه نموده و درخواست صدورگواهی عدم پرداخت نمود. پس از دریافت گواهی عدم پرداخت، اصل سند را به همراه کپی برابر اصل آن و چک با همراه داشتن کارت ملی مطالبه گر به اداره ثبتی مراجعه نمایید. دقت نمایید که کبانک باید امضای روی چک را با نمونه امضای مشتری تطابق داده و این موضوع را در گواهی عدم استرداد اعلام کند. مشاوره حقوقی چک با وکلای تهران مدافع می تواند شما را در تهیه مدارک به رو صحیح و طی نمودن سریعتر و هدفمند این فرآیند یاری می کند.
مطالبه چک از طریق اجرای ثبت
شاکی باید با همراه داشتن این مدارک به یکی از شعب اداره ثبت اسناد مراجعه نموده و فرم درخواست صدور اجراییه چک را تکمیل کند. شعبه اراده ثبت باید در شهری واقع شده باشد که بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت در آن واقع شده است.
پس از صدور اجراییه، موضوع ثبت شکایت به صادر کننده چک ابلاغ می شود. از زمان دریافت ابلاغیه به صادرکننده ۱۰ روز زمان داده می شود تا نسبت به پرداخت مطالبه اقدام نماید. درصورت عدم توانایی پرداخت، صادر کننده چک می تواند با مطالبه گر صلح کند و یا دارایی هایی را برای توقیف اموال معرفی نماید. در غیر این صورت، پس از گذشت ۱۰ روز از زمان ابلاغ شاکی می تواند درخواست توقیف اموال از سوی اداره ثبت دهد. برای آشنایی با هزینه وکیل برای چک برگشتی به لینک مربوطه مراجعه کنید.
تفاوت وصول چک از طریق اجرای ثبت با شکایت کیفری در دادگاه
مطالبه چک از طریق اجرای ثبت یک روش سریع و زود حاصل است که نسبت به ثبت شکایت در دادگاه در زمان کمی به نتیجه می رسد. چنین درخواست هایی نیاز به صف طولانی و انتظار برای جلسه دادگاه ندارد و در حدود ۲ روز منجر به صدور ابلاغیه می شود. به علاوه نیازی به برگزاری جلسات کارشناسی و رسیدگی به مطالبه ی شاکی وجود ندارد و چک به تنهایی نشانه ی وجود مطالبه است.
با این حال این روش تنها به روش حقوقی و با پرداخت مبلغ بدهی به صورت نقدی و یا از طریق توقیف اموال به نتیجه می رسد. اما شاکی یک سال فرصت دارد تا اموالی از صادر کننده چک را به اداره ثبت معرفی کند در غیر این صورت ملزم به پرداخت هزینه اجراییه خواهد بود. هزینه ثبت اجراییه در ابتدای فرآیند از شاکی اخذ نمی شود اما این مبلغ بسیار بیشتر از هزینه دادرسی در دادگاه است. اما در صورت شکایت در دادگاه می توان نسبت به ممنوع الخروج کردن صادر کننده چک و درخواست صدور حکم جلب اقدام نمود.
بسیاری از چک ها به دلایل گوناگونی مانند گذشت زمان از تاریخ صدور، عدم مراجعه برای ثبت شکواییه در مدت زمان ۶ ماهه تعیین شده در قانون یا سفید امضا بودن چک امکان ارجاع به دادگاه برای شکایت کیفری را ندارند. برای چنین مواردی بهتر است نسبت به وصول چک از طریق اجرای ثبت اقدام نمود تا در زمان کمتری مبلغ چک وصول نشود.
استرداد لاشه چک از اجرای
در شرایط گوناگونی افراد نیاز دارند تا چک صادر شده خود را مسترد کنند. شرایطی مانند تحویل چک ضمانت، برای حسن انجام کار، اعلام تعهد و امثال آن مواردی هستند که پس از اتمام مدت تعهد، چک باید به صادر کننده بازگردانده شود. درصورتی که این چک به صاحب اصلی بازگردانده نشود، وی از طریق طرح دعوی می تواند درخواست استرداد لاشه چک نماید.
وضعیت استرداد لاشه چک از طریق اجرای ثبت، شرایطی است که مطالبه گر اقدام به مطالبه چک از طریق اجرای ثبت نموده است. مطابق با قانون در چنین شرایطی امکان طرح دعوی استرداد لاشه چک وجود ندارد و صادر کننده ابتدا باید مسئله را حل و فصل نموده و اجراییه را باطل نماید، سپس نسبت به استرداد لاشه چک اقدام کند. در چنین شرایطی مشورت با مشاوران و وکلای حرفه ای می تواند به شما کمک کند تا به روش صحیح و سریع تری نسبت به احقاق حق خود اقدام نمایید. برای دریافت نمونه دادخواست استرداد لاشه چک به لینک مربوطه مراجعه کنید.
جمع بندی
به طور کلی روال برگشت زدن چکی که پشتوانه مالی ندارد از طریق دریافت گواهی عدم اعتبار از بانک و ثبت شکواییه در دادگاه انجام می شود. با این حال درصورتی که مطالبه گر از وجود اموالی از صادر کننده چک که شرایط توقیف و نقد شوندگی داشته باشد اطمینان دارد، برای نقد نمودن سریع تر چک می تواند نسبت به وصول چک از طریق اجرای ثبت اقدام نماید.
سؤالات متداول:
- آیا به جز مراجعه به دادگاه روش دیگری برای وصول چک برگشتی وجود دارد؟
بله، می توان از طریق مراجعه به ادارات ثبت نسبت به استرداد وجه چک اقدام نمود.
- برای مطالبه چک از طریق اجرای ثبت چه مدارکی مورد نیاز است؟
اصل و کپی برابر اصل چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت صادر شده توسط بانک، کارت ملی شاکی و تکمیل فرم درخواست اجراییه
- آیا می توان اقدام به استرداد چکی نمود که اجراییه وصول برای آن ثبت شده است؟
تا زمانی که اجراییه چک ابطال نشود نمی توان نسبت به استرداد آن اقدام نمود.
- وصول چک از طریق اجرای ثبت چه مزیتی نسبت به ثبت شکایت در دادگاه دارد؟
این روش نیازی به انتظار نداشته و بسیار سریع به جریان می افتد. به علاوه هزینه دادرسی در ابتدا از شاکی اخذ نمی شود.