امروژه متاسفانه زوجین تمایل بیشتری دارند که به صورت توافقی از یکدیگر جدا بشوند. در صورتی که زوجین قصد داشته باشند از طریق طلاق توافقی جدا شوند نیاز است که نه تنها درباره طلاق که در رابطه با تمامی حقوق مالی یکدیگر توافق کنند. یکی از این حقوق مهریه است، به همین دلیل در این مطلب قصد داریم درباره طلاق توافقی و مهریه صحبت کنیم.
طلاق توافقی چیست؟
همانطور که در مقدمه بیان شد طلاقی که با توافق طرفین انجام شود، طلاق توافقی نام دارد. در این نوع طلاق زوجین بر سر تمامی حقوق مالی یکدیگر و همچنین تعهداتی که بر یکدیگر دارند توافق میکنند. ممکن است توافق زوجین بر انجام یا عدم انجام این تعهدات باشد. این توافق فقط شامل مهریه نمیشود و موارد دیگری از جمله نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت، حضانت فرزند و… را هم در بر میگیرد. آسان بودن شرایط طلاق توافقی هم باعث شده است که زوجین بیشتر به این نوع طلاق روی بیاورند.
شرایط مطالبه مهریه در این نوع طلاق
همانطور که پیش تر بیان شد در طلاقی که به صورت توافقی انجام میشود زوجین بر سر تمامی مسائل به خصوص مهریه توافق میکنند. بنابراین اگر زوجین توافق کنند که مهریه خانم پرداخت شود؛ باید طبق توافق آنها عمل شود و اگر توافق بر عدم پرداخت مهریه باشد، مهریه به خانم تعلق نمیگیرد. در واقع در طلاق توافقی و مهریه باید به توافقات طرفین توجه شود.
- بنابراین لازم است که ابتدا توافق زوجین درباره پرداخت یا عدم پرداخت مهریه مشخص شود.
- در صورتی که در توافقنامه بیان شده باشد که شوهر یا زوج موظف است در مواعد مشخصی مهریه خانم را بپردازد، لازم است که طبق آن عمل شود.
- گاهی اوقات زوجین توافق میکنند که زن در قبال مهریه چک یا سفته دریافت کند.
در تمامی موارد بالا اگر شوهر طبق توافق انجام شده عمل نکند، برای مثال اگر چکی که شوهر داده است وصول نشود، زن میتواند با استناد به آن درخواست توقیف اموال مرد را داشته باشد و از این طریق مهریهاش را دریافت کند.
مورد دیگر در جایی است که شوهر در موعد مقرر مهریه را پرداخت نکرده باشد. در اینصورت لازم است که زن دادخواست مطالبه مهریه تنظیم کند و از این طریق مهریهاش را دریافت کند. باید یاد آوری کنیم که اگر زوجه قصد دارد که حکم جلب شوهر را صادر کند فقط تا ۱۱۰ سکه این امکان وجود دارد و برای مابقی مهریه ملاک توانایی مالی شوهر است.
طلاق توافقی و مهریه در دوران عقد
گاهی اوقات پیش میآید که زن و شوهر در دوران عقد تصمیم به جدایی میگیرند. اگر طلاق توافقی در دوران عقد باشد، باز هم نیاز است زوجین در خصوص برخی مسائل با یکدیگر توافق کنند. به همین خاطر اگر توافق بر پرداخت مهریه باشد لازم است که مرد مهریه را بپردازد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که بحث طلاق توافقی و مهریه در دوران عقد متفاوت است. اگر در دوران عقد طلاق انجام میشود و اگر توافق زوجین بر پرداخت مهریه است، نصف مهریه به زن تعلق میگیرد.
دلیل اصلی این امر آن است که رابطه زناشویی یا به عبارتی نزدیکی بین زن و مرد اتفاق نیافتاده است اما اگر نزدیکی اتفاق افتاده باشد و زوجین بعد از آن بر طلاق توافق کنند امکان پرداخت تمامی مهریه فراهم میشود.
برخی تصور میکنند که اگر زوجه پس از پایان عده با شخص دیگری ازدواج کند؛ دریافت مهریه از شوهر سابق منتفی میشود. در حالی که این تصور غلطی است، حتی با ازدواج دوباره زوجه، همسر سابقش موظف است که مهریه او را بپردازد به این خاطر که توافق بر پرداخت مهریه بوده است.
بذل مهریه برای این نوع طلاق
در صورتی که در طلاق توافقی ، زن و مرد توافق کنند که زن مهریه خودش را بذل کند، امکان رجوع به ما آنچه که بذل کرده است وجود دارد. برای این منظور لازم است که زن هنوز در عده طلاق باشد و درخواست مطالبه مهریه را بدهد. دراینصورت طلاق از حالت بائن به حالت رجعی تبدیل میشود.
برای انجام این نوع طلاق باید ابتدا زوجین توافق خودشان را به صورت مکتوب بنویسند و سپس در سامانه تصمیم ثبت نام کنند. سپس باید در جلسات مشاوره شرکت کرده و گواهی عدم امکان سازش برای آنها صادر شود.
همچنین ارائه گواهی عدم بارداری و گواهی بکارت زوجه در صورتی که طلاق در دوران عقد است، نیاز است.
طلاق توافقی و مهریه با گروه وکلای تهران مدافع
برای انجام مراحل طلاق توافقی و مهریه بهتر است که ابتدا با وکلای متخصص مشورت کنید. وکیل متخصص متخصص طلاق توافقی؛ شما را راهنمایی میکند و در تمامی مراحل طلاق در کنار شماست. به همین دلیل لازم است که قبل از انجام مراحل طلاق توافقی با وکیل مشورت کنید.
توصیه ما این است که با گروه وکلای تهران مدافع مشورت کنید به این خاطر که گروه وکلای تهران مدافع از وکلای با تجربه طلاق توافقی تشکیل شده است که سالها تجربه دارند در این زمینه دارند. همچنین میتوانید از خدمات مشاوره رایگان گروه وکلای تهران مدافع استفاده کنید.
جمع بندی
بحث طلاق توافقی و مهریه یکی از مسائلی است که باید برای آن توافق انجام شود. به این معنا که مهریه در طلاق توافقی هم قابل مطالبه است و هم امکان عدم مطالبه آن وجود دارد. اگر زوجه قصد دارد که مهریه را مطالبه کند، لازم است که زوجین درتوافقنامه بیان کنند که مهریه باید پرداخت شود.
همچنین زوجی که در دوران عقد به سر میبرند و سپس تصمیم میگیرند که به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، اگر برای پرداخت مهریه توافق کرده باشند، امکان مطالبه نصف مهریه وجود دارد.
سوالات پایانی
شرایط طلاقی که به صورت توافقی انجام میشود چیست؟
اولین و مهمترین شرط برای طلاق توافقی این است که زن و مرد با یکدیگر توافق کنند. علاوه بر آن این توافق نه تنها برای انجام طلاق بلکه برسر تمامی حقوق مالی است.
تعیین نحوه پرداخت مهریه در طلاق توافقی با چه کسی است؟
برای دریافت مهریه لازم است که زن و مرد با یکدیگر توافق کنند. به همین دلیل تعیین نحوه پرداخت مهریه فقط با یکی از زوجین نیست.