گاهی اوقات، فرد چکی را صادر می کنند، اما به هر دلیل، در صدد استرداد آن بر می آید. حال اگر صاحب چک، از استرداد چک به صادرکننده سر باز بزند، معمولاً در این میان دعاوی خاصی مطرح شده و پرونده های آن مربوط به آن، گشوده می شوند. این دعاوی، با طرح دادخواستی به اسم «دادخواست استرداد لاشه چک» شناخته می شوند و معمولاً باید به دست وکلای متخصص، انجام بپذیرند.
فرآیند استرداد لاشه چک، فرآیندی است که نیازمند دانش و اطلاعات کافی است و همانطور که گفتیم، بهتر است توسط وکلای متخصص انجام شود. ما مؤسسه «تهران مدافع» هستیم. ما در این مقاله، قصد داریم تا شما را با روند استرداد لاشه چک، آشنا نماییم. به علاوه، به عنوان مشاورین حقوقی و برای پاسخ به سؤالات حقوقی شما، سعی کردیم تا نمونه دادخواست استرداد لاشه چک را نیز برایتان آماده کنیم و در کنار آن، نکات مربوط به استرداد لاشه چک را نیز مطرح نماییم. با ما همراه باشید.
چه زمانی دعوی استرداد لاشه چک مطرح می شود؟
به زبان ساده، دعوی استرداد لاشه چک زمانی مطرح می شود که صادرکننده چک بخواهد چکی که را که نوشته و به فردی تحویل داده است، پس بگیرد؛ اما فرد مقابل از پس دادن آن امتناع کند.
طرح دادخواست استرداد لاشه چک، در مواقع زیر ممکن خواهد بود:
- زمانی که صادرکننده مدعی پرداخت مبلغ چک باشد و اکنون لاشه چک را از صاحب آن طلب می کند،
- زمانی که چک به عنوان ضمانت یا امانت در درست فرد مقابل باشد و بعد از ادای دین، فرد از پس دادن چک امتناع کند،
- در صورت بروز هرگونه اختلاف بین دارنده و صادرکننده ی چک که منجر به طلب چک از جانب صادرکننده شود،
- و به طور کلی در هر شرایطی که دارنده ی چک، استحقاق داشتن چک را نداشته باشد و صادرکننده، چک صادره را طلب نماید.
در ادامه ی همین مقاله، با مطالعه نمونه لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک، با این موضوع بیشتر آشنا خواهید شد.
برای طرح دعوی استرداد لاشه چک به چه مراجعی باید مراجعه کرد؟
طبیعی است که برای تقدیم دادخواست استرداد لاشه چک، لازم است که به مراجع قضایی صالح مراجعه کرد و نمی توان آن را در هر محکمه ای طرح نمود. دو مرجع اصلی برای این امر، در ذیل، ذکر شده اند:
- شورای حل اختلاف محل اقامت دارنده ی لاشه چک (برای مبالغ زیر ۲۰ میلیون تومان)
- دادگاه عمومی محل افامت دارنده ی لاشه چک (برای مبالغ بالاتر از ۲۰ میلیون تومان)
توجه داشته باشید که اگر دارنده چک، بدون اخذ اجازه چک را به شخص ثالثی منتقل کند، یا برخلاف توافق های مابین خود و صادرکننده چک، از تسلیم لاشه چک امتناع ورزد، مرتکب خیانت در امانت شده و صادرکننده می تواند برای استرداد لاشه چک، دادخواست کیفری تنظیم کرده و از طریق مراجع کیفری اقدام نماید. این مورد نیز با مطالعه نمونه پرونده استرداد لاشه چک، قابل مشاهده خواهد بود.
مدارک لازم برای طرح دعوی استرداد لاشه چک چیست؟
- مدارک هویتی صادرکننده چک
- ارائه اسناد مربوط به امانی بودن چک، شهادت شهود، یا قراردادی که اثبات کند چک به عنوان تضمین صادر شده است.
- مدارک مربوط به اجرای تعهدات از جانب صادرکننده چک، که نشان دهد اگر چک تضمینی بوده، اکنون دیگر هیچ دینی بر گردن صادرکننده نیست.
- ارائه دلیل و مستندات محکمه پسند، مبنی بر اینکه مالکیت لاشه چک توسط دارنده ی آن، غیرقانونی است.
- تصویر اظهارنامه و نمونه دادخواست استرداد لاشه چک
نکاتی که لازم است قبل از طرح دادخواست لاشه چک بدانید
- بین استرداد لاشه چک و سفته، از نظر قانونی تفاوتی وجود ندارد.
- قبل از طرح دادخواست، یک اظهارنامه مبنی بر استرداد لاشه چک، برای دارنده ی آن ارسال نمایید.
- اگر دارنده پس از دریافت اظهارنامه، از تسلیم لاشه خودداری کرد، می توانید با طرح دادخواست خیانت در امانت در دادگاه کیفری، از او شکایت نمایید.
- تمامی مدارک مربوط به امانی بودن چک و یا تمامی مدارک مربوط به ایفای تعهد، باید ضمیمه پرونده شود که می توانید آن را در نمونه لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک، مشاهده نمایید.
- دعوی استرداد لاشه چک، می تواند به دو صورت مستقل و تقابلی مطرح شود.
سؤالات متداول:
- دادخواست استرداد لاشه چک چیست؟
اگر صادرکننده چک، به هر دلیل بخواهد چک صادر شده را از دارنده چک پس بگیرد و دارنده از تسلیم آن امتناع ورزد، دعوی دادخواست لاشه چک، مطرح می شود.
- برای طرح دادخواست استرداد لاشه چک، به چه مراجعی باید مراحعه کنیم؟
برای طرح دادخواست استرداد لاشه چک زیر ۲۰ میلیون تومان، به شورای حل اختلاف محل اقامت دارنده چک، و برای چک های بالای ۲۰ میلیون تومان، به دادگاه حقوقی عمومی در محل اقامت دارنده، مراجعه می کنیم.
- در چه صورت دادخواست استرداد لاشه چک را می توان در محاکم کیفری مطرح کرد؟
اگر دارنده چک، آن را به شخص ثالثی ببخشد، یا به هر دلیل از تسلیم آن به صادرکننده، امتناع بورزد، صادرکننده می تواند در دادگاه کیفری، طرح دعوی نماید.
- مدارک لازم برای طرح دعوی استرداد لاشه چک چیست؟
مدارک هویتی، ارائه اسناد مربوط به امانی بودن چک، شهادت شهود، مدارک مربوط به اجرای تعهدات از جانب صادرکننده، مدارک مربوط به غیرقانونی بودن مالکیت لاشه چک توسط دارنده و… .