... ...

مطالبه مهریه در طلاق توافقی در صورت باکره نبودن زوجه | مهریه دختر باکره در طلاق توافقی

  • 22 فروردین 1400
  • بروزرسانی: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۱
  • ۴ نظر
  • 7 دقیقه
  • 6771 بازدید

طلاق که همچنین به عنوان انحلال ازدواج نیز شناخته می شود، روند فسخ ازدواج یا پیوند زناشویی است که متاسفانه با آن خزان غم انگیز یک رابطه فرا می سد. بر اساس ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی، عقد دائم با فسخ یا طلاق منحل می شود. طلاق معمولاً مستلزم لغو یا سازماندهی مجدد وظایف و مسئولیت های قانونی طرفین ازدواج است. قوانین طلاق در سرتاسر دنیا و گاها به مجرد هر کشور به میزان قابل توجهی متفاوت است. اما در بیشتر کشورها، طلاق مستلزم رای دادگاه یا یک مرجع قضایی دیگر در یک روند قانونی است. طلاق انواعی دارد و گاهی به صورت توافقی رخ می دهد. در مناطق مختلف ایران، رسم پنهانی وجود دارد که رابطه کامل زناشویی تا بعد از برگزاری مراسم عروسی به تعویق می اندازد. در صورتی که در فاصله بین عقد و عروسی، طرفین تصمیم به طلاق بگیرند، باکره نبودن در طلاق توافقی در مطالبه و میزان دریافتی مهریه تاثیرگذار خواهد بود.

مطالبه مهریه در طلاق توافقی

طلاق توافقی در دوران عقد

ممکن است اختلافات بین زن و مرد پس از جاری شدن خطبه عقد و قبل از رفتن به زیر یک سقف آغاز گردد و با شدت گرفتن اختلافات، رابطه شان را به سمت جدایی و متارکه سوق دهد. در صورتی که زوجین به طلاق راضی باشند به اصطلاح برای طلاق توافقی اقدام می کنند اما در قانون چیزی به نام طلاق توافقی ثبت نشده است و در واقع در قانون، طلاقی به نام طلاق خلع داریم که قضات دادگاه  طلاق توافقی را به واسطه آن قانونی می دانند. از آن جا که مطابق با ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق با مرد است  (به جز در دوازده مورد که تحت عنوان شروط ضمن عقد نکاح، در عقدنامه درج شده) زنان معمولا همه یا بخشی از حقوق مالی خود را واگذار می کنند تا مرد به جدایی رضایت دهد. البته مواردی نیز وجود دارد که مرد نیز به اختیار، با جدایی موافق است.

به طور کلی در یک طلاق توافقی، زن و مرد در خصوص همه موارد طلاق به توافق می رسند، از جمله:

  • چگونه مسئولیت حضانت، زمان نگهداری از فرزند و مسئولیت والدین را با هم تقسیم کنند.
  • میزان و مدت زمان هرگونه حمایت از کودک
  • مقدار حمایت از همسر در زمان عده (نفقه)
  • تقسیم کل املاک و دارائی ها
  • شیوه استرداد جهیزیه
  • نحوه وصول مهریه

طرفین طلاق می بایست جزئیات این موارد را کتباً نوشته، تایید و به دادگاه جهت ضبط در پرونده تقدیم دارند. باکره نبودن در طلاق توافقی و باکره بودن زوجه نیز از مواردی است که در دادگاه ثبت می گردد. عموما رویکرد و رای دادگاه در مورد زوجینی که به این نوع از طلاق در ایران اقدام می کنند قدری  متفاوت است. در این شرایط، ملاک تصمیم گیری دادگاه بر اساس توافق بین طرفین بوده و معمولاً حکم طلاق به اصطلاح توافقی، سریع تر صادر می گردد.

مطلب مرتبط:  مهریه قسطی در طلاق توافقی چگونه است؟

مدارک لازم برای طلاق توافقی در دوران عقد

مدارک لازم برای طلاق توافقی در دوران عقد

به جهت ثبت طلاق، زوجین می بایست مدارک زیر را به پیوست دادخواست طلاق توسط خود یا وکیل خود به دادگاه ارائه نمایند:

  1. اصل عقدنامه یا رونوشت آن
  2. اصل شناسنامه مرد
  3. اصل شناسنامه زن
  4. کپی کارت ملی طرفین
  5. گواهی بکارت از پزشکی قانونی (در صورت عدم اعتراض زوجین به باکره نبودن در طلاق توافقی نیازی به این گواهی نیست.)
  6. وکالت نامه محضری طلاق (درصورتی که حق طلاق با زن باشد)
  7. توافق نامه مبنی بر توافقات زوجین بر سر مهریه، حضانت فرزندان و سایر موارد
  8. نظر واحد مشاوره دادگاه خانواده

مهریه دختر باکره در طلاق توافقی

طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی شرط مطالبه تمام مهریه توسط زوجه وقوع نزدیکی بین زوجین است. بنابراین قانون در صورت انجام نشدن عمل مواقعه و نزدیکی، زن صرفاً می تواند نصف مهریه خود را مطالبه کند. در این خصوص دادگاه به گواهی بکارت از پزشکی قانونی استناد می کند و پزشکی قانونی نیز ملاک عدم نزدیکی را دوشیزه بودن یعنی داشتن پرده بکارت زوجه می داند.

چنانچه در زمان عقد زوجه قصد جدایی نداشته باشد و صرفاً بخواهد مهریه خود را مطالبه کند به موجب قانون حق حبس، مرد موظف است تا کل مهریه را به همسر خود بپردازد. اما اگر او پس از گرفتن مهریه خود قصد جدایی کند و هنوز باکره باشد باید نصف مهریه را که از مرد گرفته است به وی برگرداند. همچنین اگر پس از وقوع طلاق، زوجه باکره باشد می تواند با مراجعه به دفتر پیشخوان و یا اداره ثبت احوال شناسنامه سفید دریافت کند. در مورد باکره نبودن در طلاق توافقی وصول مهریه اما تفاوت دارد.

نحوه دریافت مهریه در صورت باکره نبودن در طلاق توافقی

باکره نبودن در طلاق توافقی در دوران عقد از رایج ترین موارد اختلاف میان زوجین است. با توجه به سنت دیرینه ایرانی ها و وجود فاصله بین زمان عقد و برگزاری مراسم عروسی این مسئله زمانی مشکل ساز می گردد که به هر علتی میان زوجین اختلاف ایجاد می شود و تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند. در این شرایط باکره نبودن در طلاق توافقی در دوران عقد به مثابه مانعی برای زوجه خواهد بود.

مطلب مرتبط:  شک به همسر و چگونگی گرفتن پرینت مکالمات همسر به صورت قانونی

اگر باعث باکره نبودن زوجه هنگام طلاق توافقی، زوج فعلی او باشد، پرداخت تمامی مهریه به زوجه ضرورت دارد مگر اینکه زوجه خود بنا به دلایلی بخواهد بخشی از مهریه را به مرد ببخشد. پس از وقوع نزدیکی بین زن و مرد در هر دوره ای از زندگی زناشویی (عقد، زندگی مشترک و قبل از طلاق) که منجر به باکره نبودن در طلاق توافقی می گردد، این قانون لازم الاجراست. اما اگر مرد پس از عقد متوجه عدم بکارت زوجه گردد و به نوعی باکره نبودن زوجه دلیل طلاق توافقی باشد، در قانون مدنی تحت عنوان تدلیس بررسی می شود و در این مورد طبق ماده ۱۲۸ قانون مدنی  چون صفت خاص شرط شده (دوشیزگی) فاقد وصف مقصود بوده است، برای طرف مقابل حق فسخ نکاح (ماده ۱۱۲۱ الی ۱۱۳۲ قانون مدنی به فسخ نکاح اختصاص پیدا کرده است و عیوب مرد و زن که حق فسخ نکاح برای طرفین ایجاد می کند، کاملاً در آن درج گردیده است) خواهد بود. به عبارتی به دلیل باکره نبودن زوجه، هنگام طلاق توافقی مهریه به وی تعلق نمی گیرد. (طبق ماده ۴۳۸ قانون مدنی تدلیس عبارت است از عملیاتی که موجب فریب طرف معامله شود.)

نحوه دریافت مهریه در صورت باکره نبودن در طلاق توافقی

در خصوص خانمی که پرده بکارت خود را با عمل هایمنوپلاستی ترمیم کرده و درباره این مسئله چیزی به همسر خود نمی گوید و عقد آن ها، مبتنی بر این فرض که زوجه باکره است صورت می پذیرد، مشمول ماده ۶۴۷ تعزیرات می شود که بر اساس آن، از شش ماه تا دو سال حبس تعزیری در پی دارد که در این مورد نیز باکره نبودن زوجه در طلاق توافقی موجبات اختلافات خانوادگی را فراهم آورده است.

سوالات متداول

  1. درصورتی که زوجین در مورد عدم بکارت زن اعتراضی نداشته باشند آیا باز هم دادگاه زوجه را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد؟

در مواردی که طرفین در عدم باکرگی زوجه وفاق دارند نیاز به گواهی بکارت از پزشکی قانونی نیست. ولی به منظور اخذ گواهی عدم بارداری، دادگاه زوجه را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.

  1. اثبات باکرگی یا عدم اثبات آن هنگام طلاق توافقی چگونه بر حفظ عده طلاق تاثیرگذار است؟

باکره نبودن در طلاق توافقی نیاز به حفظ عده دارد اما حفظ دوشیزگی دختر پرداخت مهریه را نصف می کند و عده طلاق ندارد.

  1. آیا پس از بخشش مهریه توسط زن، امکان رجوع به مهریه وجود دارد؟

درصورتی که زوجه مهریه خود را بذل کند و طلاق در دادگاه ثبت گردد، زوجه دیگر حق رجوع به مهریه را نخواهد داشت.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
۴ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. محمد

    سلام اگروکیل مدارک شناسایی وعقدنامه زن وشوهروبعدازثبت دادخواست طلاق توافقی گم کرده باشدوموجب ضرروزیان شده باشدآیامیتوان ازوکیل به خاطرپس ندادن مدارک هویتی واینکه بعدازحکم دادگاه برای ثبت طلاق توافقی دردفترخانه ای که وکیل میخواهدبدون داشتن مدارک شناسایی وعقدنامه باپارتی بازی طلاق ماروثبت کنه تاتاریخ حکم دادگاه نگذشته قانونی میباشد؟اشکالی نداره که به مامیگه اینکاروانجام دهیم؟

    1. پدارم جهان فتحی کارشناس ارشد حقوق بین الملل کارشناس ارشد حقوق بین الملل

      با سلام

      بر اساس ماده یک قانون مسئولیت مدنی، وکیل باید خساراتی که بابت مفقود نمودن مدارک به شما وارد شده است را جبران نماید.
      البته شما باید با ارائه رسید یا هر دلیل و مدرک دیگر ثابت نمایید که مدارک را به وکیل تحویل داده‌اید.

      برای دریافت پاسخ سوال دوم لطفا با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس بگیرید

  2. غزاله زینی

    سلام من در نوجوانی با یه نفر رابطه داشتم و موقع ازدواج از همسرم این موضوع رو مطرح کردم و موافقت کرد الان دادخواست جدایی دادیم برای توافقی. تهدیدکرده اگه مهریه بخوای منم موضوع بکارتت رو میگم
    این امکان هست؟
    اگه پدرم این موضوع رو بفهمه خیلی برام بد میشه

    1. پدارم جهان فتحی کارشناس حقوقی کارشناس ارشد حقوق بین الملل

      با سلام
      با توجه به اینکه همسر شما مدرکی دال بر ادعای خود ندارد و با لحاظ اینکه در صورت عملی کردن تهدید خود به جرم قذف و شلاق محکوم می‌شوند، لذا بسیار بعید است که دست به چنین کاری بزنند و جای نگرانی وجود ندارد.

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312