... ...

طلاق از طرف مرد و آشنایی با مراحل و مدارک آن در سال 1403

  • 20 اردیبهشت 1400
  • بروزرسانی: ۵ فروردین ۱۴۰۳
  • ۳ نظر
  • 9 دقیقه
  • 6660 بازدید

متاسفانه درخواست طلاق از دادگاه خانواده در میان کلیه دعاوی طرح شده در دادگاه های حقوقی حجم زیادی را به خود اختصاص داده است. اما مواردی وجود دارد که زوجین تحت هیچ شرایطی نمی توانند به سازش برسند و زندگی مشترک خود را حفظ کنند؛ در نتیجه اقدام به طرح دادخواست طلاق در دادگاه خانواده می کنند. در این میان، به دلیل تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد با درخواست از طرف زن ابهامات زیادی از لحاظ قانونی برای هر یک از طرفین ایجاد می شود که چگونه می توانند درخواست خود را در دادگاه به شکل قانونی مطرح کنند و به نتیجه برسانند. در این مقاله از گروه وکلای تهران مدافع، تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد با درخواست از سوی زن ذکر شده و شرایط لازم برای هرکدام از این موارد به صورت کامل توضیح داده می شود. برای آشنایی با مراحل درخواست طلاق از طرف مرد بر اساس قوانین ایران در این مقاله با ما همراه باشید.

طلاق از طرف مر

دادخواست طلاق چیست؟

دادخواست نوعی تقاضای رسمی از دادگاه حقوقی است که در فرم و تشرفات مخصوصی نوشته شده و طی آن شخص متقاضی یا خواهان، ادعایی را علیه شخص دیگری مطرح نموده یا از دادگاه تقاضای صدور حکم خاصی را می نماید. با توجه به این تعریف، دادخواست طلاق به معنای ارائه تقاضای طلاق از دادگاه خانواده است که می تواند از سوی مرد یا زن انجام شود. رسیدگی به این دادخواست بر اساس اینکه درخواست طلاق از طرف مرد باشد یا زن متفاوت خواهد بود که در این مقاله به توضیح دقیق این تعریف می پردازیم.

درخواست طلاق از طرف مرد چگونه است؟

بر اساس قوانین ایران درمورد ازدواج و طلاق، مرد دارای حق طلاق است و می تواند به صورت یک طرفه و بدون دلیل موجه زن را طلاق دهد. در حالی که زن از حق طلاق برخوردار نیست و تحت شرایط خاصی می تواند از همسر خود طلاق بگیرد. البته زن می تواند با دریافت وکالت بلاعزل از سوی مرد تحت عنوان وکالت در طلاق، این خلا قانونی را جبران کرده و به نوعی مانند مرد از این امکان برای طلاق برخوردار باشد. اما نحوه طلاق دادن زن توسط مرد مانند گذشته نبوده و مرد نمی تواند بدون مراجعه به دادگاه و طرح دعوای طلاق اقدام به این کار کند. در واقع بدون مراجعه به دادگاه، مرد نمی تواند طلاق را در دفتر ثبت ازدواج و طلاق ثبت کند که این خود جرم محسوب شده و مشکلاتی را به لحاظ حقوقی برای فرد ایجاد می کند. طلاقی که با تقاضای مرد اجرا شده و به ثبت می رسد، از نوع طلاق رجعی بوده و معنای آن این است که مرد می تواند تا ۳ ماه پس از اجرای آن از طلاق صرف نظر کرده و به زندگی مشترک با همسرش رجوع کند. به همین دلیل زن در این مدت باید در اصطلاح حقوقی عده طلاق نگه دارد و معنی آن این است که نباید تا ۳ ماه با فرد دیگری ازدواج کند. نفقه زن در ایام عده مانند ایام زوجیت بر عهده زوج است. در ادامه مراحل قانونی رسیدگی به درخواست طلاق از طرف مرد ذکر می شود.

مراحل درخواست طلاق از طرف مرد

مردی که خواهان طلاق است باید در ابتدا به دادگاه خانواده محل اقامت خوانده یعنی همسر خود دادخواست طلاق ارسال کند. دادگاه خانواده پس از ثبت این دادخواست و بررسی آن پرونده را برای انجام صلح و سازش میان طرفین به داوری ارجاع می دهد. در صورتی که در روند داوری صلح و سازشی میان طرفین ایجاد نشود، دادگاه اقدام به صدور یک گواهی تحت عنوان گواهی عدم امکان سازش می کند که تا ۳ ماه اعتبار داشته و مرد متقاضی طلاق می تواند تا ۳ ماه با ارائه این گواهی به دفتر ثبت ازدواج و طلاق و سایر مدارک لازم طلاق را جاری ساخته و ثبت کند. البته با اینکه جاری ساختن صیغه طلاق یک امر شرعی است که بدون طی این تشریفات هم درست است اما ثبت طلاق و ایجاد آثار قانونی مربوط به آن مستلزم طی این تشریفات و همچنین پرداخت کلیه حقوقی مالی زن از جمله مهریه، اجرت المثل و … است. بدون طی این تشریفات، طلاق در دفتر ثبت ازدواج و طلاق ثبت نمی شود.

مطلب مرتبط:  جدا شدن یا طلاق در ازدواج موقت | مهریه در ازدواج موقت به چه شکل است؟

اگر نیازمند آشنایی بیشتر و دقیق تر با این مراحل هستید می توانید با مطالعه مقاله مشاوره حقوقی خانواده از نحوه کسب مشاوره حقوقی در این زمینه اطلاع پیدا کنید.

درخواست طلاق و تعیین تکلیف حقوق

تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد با درخواست از طرف زن

همانطور که گفتیم، تفاوت عمده در ارتباط با درخواست طلاق از سوی مرد و زن این است که مرد دارای حق طلاق است و می تواند بدون دلیل موجه زن را طلاق دهد اما زن برای طلاق گرفتن از مرد باید حتما به یکی از جهاتی که در قانون برای طلاق از مرد موجه شناخته شده است استناد کند. برای مثال زن می تواند به استناد عدم توانایی مرد برای پرداخت نفقه، غیبت مرد، اعتیاد مرد در صورتی که در زندگی خانوادگی ایجاد اختلال کند و یا عسر و حرج که مصادیق آن متفاوت بوده و باید توسط قاضی احراز شود درخواست طلاق بدهد. برای آشنایی بیشتر با موارد طلاق از طرف زن مقاله طلاق از طرف زن را بخوانید.

علاوه بر این موارد، در فرایند قانونی ای که پس از ثبت دادخواست طلاق طی می شود نیز تفاوت هایی وجود دارد. برای مثال زمانی که زن اقدام به ثبت دادخواست طلاق می کند، در صورتی که مراحل لازم برای صلح و سازش طی شود و دادگاه در نهایت درخواست طلاق را موجه تشخیص دهد، حکم طلاق صادر می کند که برای اجرا ۶ ماه زمان دارد و باید نهایی شود تا ارزش ثبت پیدا کند، در صورتی که اگر متقاضی طلاق مرد باشد و یا طلاق مبتنی بر توافق طرفین باشد که به آن طلاق توافقی گفته می شود، گواهی عدم امکان سازش صادر می شود که دارای ۳ ماه اعتبار برای مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق است و قطعی بودن آن یعنی صدور رای دادگاه تجدید نظر و یا طی شدن مدت تجدید نظر خواهی برای ثبت آن کافی است و نیازی به نهایی شدن رای یعنی طی شدن مدت فرجام خواهی در دیوان عالی کشور برای قابلیت ثبت آن وجود ندارد. در مقاله انواع طلاق در قانون به زبان ساده می توانید با انواع طلاق در ایران بیشتر آشنا شوید.

طلاق از طرف مرد چه مدت طول می کشد؟

همانطور که تا اینجا گفته شد، درخواست طلاق از طرف مرد به دلیل حق انحصاری مرد نسبت به طلاق دادن زن بدون دلیل موجه سریع تر و آسان تر به نتیجه می رسد. اما این درخواست ممکن است به علت دلایل گوناگون به طول انجامد. برای مثال هر چند رضایت زن از شرایط لازم برای طلاق نیست اما زن می تواند به عنوان خوانده از رای دادگاه بدوی تجدید نظر خواهی و از رای دادگاه تجدید نظر نیز فرجام خواهی کند زیرا دعوای طلاق از معدود موضوعات حقوقی است که امکان فرجام خواهی از آن ها در دیوان عالی کشور وجود دارد. در نتیجه، اعتراض زن به رای دادگاه بدوی خانواده می تواند پرونده را تا دیوان عالی کشور پیش ببرد و این مساله ممکن است چندین ماه زمان به خود اختصاص دهد. علاوه بر این، مرد برای ثبت طلاق در دفتر ازدواج و طلاق باید کلیه حقوق مالی زن از جمله مهریه و اجرت المثل و نفقه ایام عده را به او بپردازد و یا آنکه رضایت زن را برای بخشیدن این حقوق مالی جلب کند. در صورتی که مرد نتواند حقوق مالی زن را به او بپردازد و یا زن حاضر به بخشیدن این حقوق مالی نباشد، ثبت نهایی طلاق به طول می انجامد و زمان بیشتری می برد.

مطلب مرتبط:  بهترین وکیل خانواده در تهران و مشاوره به صورت تخصصی در امور خانواده

دریافت مشاوره حقوقی درمورد درخواست طلاق

درخواست طلاق در هر کشوری قوانین و مقررات مخصوص خود را دارد و در ایران هم قواعد خاصی بر این مساله حاکم است. در ایران، درخواست طلاق با توجه به اینکه از سوی مرد یا زن باشد و یا مبتنی بر توافق میان طرفین باشد احکام خاصی داشته و مراحل خاصی را به لحاظ قانونی و قضایی طی می کند. برای آشنایی با هر یک از این موارد و از جمله درخواست طلاق از طرف مرد بهتر است پیش از هر گونه اقدام حقوقی، با یک وکیل خانواده که دارای تخصص و تجربه کافی در طرع دعاوی طلاق است مشورت نمایید. در صورت استفاده از وکیل خانواده و اعطای وکالت به او نیازی به حضور شما در مراحل دادرسی نخواهد بود و وکیل خانواده به نیابت از شما کلیه مراحل ذکر شده در بالا را انجام می دهد. گروه وکلای تهران مدافع علاوه بر ارائه انواع مشاوره حقوقی درمورد درخواست طلاق، بهترین وکیل خانواده در تهران را در اختیار شما می گذارند. برای استفاده از خدمات حقوقی گروه وکلای تهران مدافع کافی است با ما تماس بگیرید.

حضانت فرزندان

سوالات متداول

آیا مرد می تواند بدون دلیل موجه تقاضای طلاق کند؟

بله بر اساس قوانین ایران، مرد می تواند بدون دلیل موجه پس از طی تشریفات قانونی همسر خود را طلاق دهد.

وکالت در طلاق چیست؟

وکالت در طلاق، نوعی وکالت است که مرد برای اجرای حق طلاق که منحصر به اوست به همسرش می دهد و زن می تواند بدون از طرف مرد خودش را طلاق بدهد.

گواهی عدم امکان سازش چیست؟

گواهی عدم امکان سازش یک گواهی مخصوص است که در پی درخواست طلاق از طرف مرد و یا درخواست طلاق توافقی صادر شده و تا ۳ ماه برای ثبت طلاق در دفتر ازدواج و طلاق اعتبار دارد.

آیا مرد می تواند بدون پرداخت مهریه زن را طلاق دهد؟

خیر، مرد برای ثبت طلاق در دفتر ازدواج و طلاق ابتدا باید کلیه حقوق مالی زن از جمله مهریه را بپردازد. اگر این حقوق مالی پرداخت نشود یا از سوی زن بخشیده نشود امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت.

3/5 - (2 امتیاز)
سوالات شما
۳ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. جهانى

    سلام، خانمى هستم ۳۵ ساله که ۱۵ سال ازدواج کردم، نزدیک به ۶ ماه پیش همسرم بخاطر یک بحث کوچیک من را به منزل پدرم بردن و با بهانه هاى مختلف که میومدن دنبالم بی حرمتى و توهین از برگشتن من خوددارى میکردن تا تمکین زدن و بعد از دادگاه خودم اعلام تمکین کردم و حالا هم بعد از کذشته ۲ هفته نمیخوام با ایشون زندگى کنم، توافق هم نمیکنن و اوضاع زندگى رو برام سخت کردن، چطورى میتونم دادخواست طلاق بدم که حداقل بخشی از مهریه ام رو بگیرم.ممنون

    1. شادی اصغری کارشناس حقوقی

      با سلام
      میتوانید نسبت به طرح دعوی مبنی بر مطالبه ی نفقه و مهریه اقدام نمایید.برای بهبود خدمات تماس حاصل فرمائید.

    2. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام شرایط طلاق در حال حاضر با توجه به ماده ۱۱۲۰ و ۱۱۳۰ قانون مدنی برای شما متصور نیست مگر اینکه عسر و حرج و یا اکراه شما به اثبات برسد.

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312