امروزه با شدت گرفتن آمار طلاق و پیش کشیده شدن بحث حضانت، یکی از مواردی که از قدیم الایام مورد اختلاف بوده است، خروج از کشور بدون اجازه پدر برای دختران مجرد است.
به صورت کلی خروج فرزندان زیر ۱۸ سال چه پسر و چه دختر، نیازمند اجازه پدر می باشد. حال موضوع مورد منزاعه، زمانیکه است که پدر و مادر فرزندان از یکدیگر طلاق یا طلاق توافقی گرفته اند و حضانت فرزندان با مادر و یا با هر قیمی جز پدر یا پدربزرگ آنان است. در اینجا مهم نیست که حضانت فرزندان با چه کسی باشد؛ در هرصورت دختر و پسر زیر ۱۸ سال برای خروج از کشور نیاز به اجازه ی پدر و مادر دارند و شخص قیم باید رضایت طرف مقابل را برای فرستادن فرزندان به مسافرت خارج از کشور، تحصیل و … داشته باشد. در این شرایط حتی پدر هم به تنهایی نمیتواند بدون اجازه ی مادر فرزندان را از کشور خارج کند. در غیر این صورت، طرفین باید صبر کنند تا فرزندان به ۱۸ سالگی رسیده و پس از آن خود آن ها مختارا تصمیم به انجام این عمل بگیرند.
درخصوص سن فرزندان، باید گفت تفاوتی میان صغیر ممیز یا غیرممیز وجود ندارد. حتی در مورد شخصی که به سن ۱۸ سال رسیده و حکم عدم رشد وی از سمت دادگاه صادر شده باشد، باز هم اجازه ی پدر برای خروج از کشور نیاز است. در این مورد ماده ۴۲ قانون حمایت از خانواده اظهار میدارد:
صغیر و مجنون را نمیتوان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذیحق این امر را اجازه دهد. دادگاه درصورت موافقت با خارج کردن صغیر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذینفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تامین مناسبی اخذ میکند.
همچنین طبق ماده ۱۸ قانون گذرنامه:
اشخاصی که کمتر از ۱۸ سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت می باشند با اجازه کتبی ولی ( پدر ) یا قیم آنان برای آنان گذرنامه صادر می گردد.
بنابراین در شرایطی که حق حضانت با مادر میباشد، خروج از کشور بدون اجازه پدر برای دختران مجرد امکان پذیرنیست و نیازمند اذن پدر است.
خروج از کشور دختران بدون اجازه ی پدر
در قانون قدیم، اصل بر این بود که پسران زیر ۱۸ سال برای خروج از کشور نیاز به اجازه ی پدر خواهند داشت و پس از آن، تصمیم گیری بر عهده ی خود آن ها خواهد بود. اما دختران پس از ۱۸ سالگی نیز برای خروج از کشور باید از سمت پدر خود مجوز خروج از کشور را اخد کنند.
سالیان زیادی است که از اصلاح این قانون میگذرد اما همچنان عده ی زیادی از مردم جامعه بر این باورند که دختران بالای ۱۸ سال بدون اجازه یپدر نمیتوانند از کشور خارج شوند. اما این نظر درست نیست و دختران بالای ۱۸ سال مجرد، بدون هیچ منعی و بدون نیاز به اذن پدر، میتوانند خاک کشور را ترک کنند.
حتی درمواردی دختران زیر ۱۸ سال نیز در صورت وجود شرایطی میتوانند با اذن دادگاه از کشور خارج شوند؛ برای مثال در شرایطی که والدین از یکدیگر طلاق گرفته و یا دسترسی به پدر و جد پدری امکان پذیر نباشد. همچنین در شرایطی که وضعیت روحی و روانی پدر خانواده از سمت دادگاه ناپایدار باشد و صلاحیت تصمیم گیری در خصوص این موضوع را نداشته باشد.
مدارک لازم برای خروج از کشور دختر مجرد
همانطور که گفته شد، یکی از اصلی ترین مدارک لازم برای خروج از کشور دختر مجرد زیر ۱۸ سال، اجازه ی پدر میباشد. این اجازه جنبه ی رسمی و قانونی داشته و عموما در دفتر اسناد ثبت میشود و به عنوان یک مدرک در کنار مدارک دیگر باید ارائه گردد تا گذرنامه صادر شود.
در موارد دیگر، در خصوص خروج از کشور دختر مجرد بالای ۱۸ سال، در صورتیکه به دلایلی از جمله محجوریت، منع قانونی خاصی برای خروج از کشور نیاز نباشد، مدارک عادی از جمله کلیه مدارک شناسایی، شناسنامه، کارت ملی و گذرنامه مورد نیاز است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره حقوقی رایگان در خصوص مبحث “خروج از کشور بدون اجازه پدر” با گروه وکلای تهران مدافع تماس حاصل فرمایید.
سؤالات متداول
اگر خروج از کشور دختر زیر ۱۸ سال به کمک ویزای و کمک هزینه ی تحصیلی باشد، باز هم اجازه ی پدر لازم است؟
بله. اخذ اذن پدر در خروج دختر زیر ۱۸ سال فقط در شرایطی است که دسترسی به پدر و هیچ شخصی از جد پدری وجود نداشته باشد و در باقی موارد، اجازه ی پدر لازم است.
خروج از کشور از سمت شخصی که حضانت در اختیار اوست، به چه شیوه ای انجام میشود؟
همانطور که گفته شد، در صورتیکه حضانت فرزندان با مادر آنان باشد، خروج هریک از فرزندان از کشور نیازمند اذن پدر خواهد بود. اما در شرایطی که به هر دلیلی دسترسی به پدر و جد پدری وجود نداشته باشد یا پدر در صلاحیت تصمیم گیری نباشد، دادگاه پس از بررسی شرایط، اذن خروج فرزندان توسط مادر یا قیم قانونی آن ها را صادر میکند. در این صورت، یک تامین از مادر یا پدر متقاضی خروج گرفته میشود و تنها پس از دریافت تامین، اجازه ی خروج از کشور توسط دادگاه صادر میشود. این تامین عموما به عنوان وثیقه و تحت قالب ملک یا یک حساب بانکی با ارزش مالی نسبتا بالا به دادگاه سپرده میشود.
سلام وقتتون بخیر من ۲۲ سالمه و مجرد هستم آیا برای گرفتن پاسپورت و خروج از کشور به اجازه پدرم نیاز هست ؟؟؟؟
سلام
خیر
سلام من دخترم ۲۸ سالمه برای پاسپورت میخام اقدام کنم رضایت پدر لازمه برای اخذ پاسپورت ؟؟
سلام خیر
برای خروح از کشور دختر مجرد بالای ۱۸ اجازه پدر لارم است؟
سلام
طبق قانون نیاز نیست
برای خروح از کشور دختر مجرد بالای ۱۸ اجازه پدر لارم است؟
سلام
اجازه خروج از کشور دختر بالای ۱۸سال با پدر نمیباشد
با در
ایا رضایت خروج فرزند برای یکبار و همان مورد است یا این رضایت, همیشگی تلقی می شود ?
سلام
اصولاً رضایت موردی است ،ولی بهتر است بعد از ورود به کشور به اداره گذرنامه مراجعه کنید و مراتب عدم رضایت خود را اعلام کنید
سلام من ۱۸ سالمه و از طریق تحصیل میخوام مهارجرت کنم به کانادا ایا اجازه ی پدر ضروریه؟یا بدون اطلاع هم امکان پذیره؟
سلام
بالای ۱۸سال اجازه نیاز نیست
برای خروح از کشور دختر مجرد بالای ۱۸ اجازه پدر لارم است؟
سلام
خیر
یه سوال دارم اگر پدر تو زندان باشه چی ؟ چطور میشه انجام داد
سلام
لطفا دقیقتر سوالتان را بپرسید
سلام من الان تو ۱۸ سالگی هستم الان توی ایران زندگی میکنم با اقامت در اصل بچه عراق هستم میخواستم بدونم برای برگشت به ایران چ تنها چ با مادرم میتونم وارد ایران بشم بدون اجازه پدر؟
سلام باید طبق قوانین عراق عمل کنید
در قانون ما بعد از اتمام ۱۸ سال میتوانید
سلام من الان ۲۰ سالمه و دانشجوی کارشناسی هستم میخوام برای ارشد به کره جنوبی مهاجرت کنم ولی پدرم اجازه نمیده آیا من میتونم بدون اطلاع به پدرم مهاجرت کنم یا خیر؟
چون یه شخصی به من گفت اگر اجازه پدرت نباشه اون میتونه تورو برگردونه و حتی دیپورتت کنه و گفتن ۶ ماه هم زندان داره آیا این درسته؟
سلام خیر بعد از ۱۸ سال نیازی به اجازه خروج نخواهید داشت
سلام وقت بخیر برای خروج دختر مجرد ۱۹ ساله نیاز به رضایت پدر هست بدون رضایت پدر نمیشه از کشور خارج شد؟
سلام
طبق قانون نیاز به اخذ رضایت نیست اما ممکن است رویه جور دیگری باشد
خیر، فرزندان بالای هجده سال نیازی به رضایت پدر جهت اخذ پاسپورت ندارند مگر دختری که ازدواج کند که در این صورت رضایت شوهر لازم است
سلام
کاملا درست است
سلام برای دختران بالای هجده سال آیا در هنگام گرفتن پاسپورت به حضور یا اجازه پدر نیاز هست؟
سلام
خیر طبق قانون نیاز نیست
سلام . من دختر مجرد ۳۱ ساله هستم پاسپورتم رو گرفتم. آیا برای هربار خروج از ایران به دلیل مسافرت آیا هربار پدرم باید دوباره اجازه بدهد؟؟ یا نیازی به اجازه نیست؟؟
سلام
خیر یکبار اجازه گرفتن پاسپورت کفایت میکند
ایا قانون جدیدی که در اوایل اسفند گفتن دختر مجرد بالای ۱۸ سال برای خروج از کشور به اذن پدر نیاز داره صحت داره؟و اگر جواب نه هست پس چرا گفتن تمامی زنان و دختران برای خروج باید از صاحب یا سرپرست خود اجازه بگیرن؟مگه این شامل دختر مجرد نمیشه؟ممنون میشم جواب بدین
سلام
این مورد خبر قطعی صادر نشده است.احتمالا طبق رویه قبلی عمل خواهد شد
قبلا گذرنامه داشته دخترم ولی اعتبارش تمام شده، ضمنا جد پدری هم ندارد و کلا از پدرش خبری نداریم. من چه طور میتونم دخترم رو با خودم از کشور خارج کنم؟
سلام
باید طی یک دادخواستی،اذن خروج را از دادگاه بگیرید،البته اگر سن وی زیر ۱۸ سال است
سلام دخترم ۱۰ سالشه و ۳ ساله که پدرش نه برای ملاقات اومده و هیچ نفقه ای پرداخت نکرده و حتی برای خرج مدرسه و تحصیلش گفته وظیفه من نیست،با هرکی که داره بزرگت میکنه هست،من قصد مهاجرت دارم و به هیچ وجه دسترسی به پدرش نداریم هرچی شماره هم از پدرش داشته زنگ زدیم و پاسخگو نبوده. منه مادر چه کار کنم حضانت دخترم هم تا ۱۵ سالگی بهم داده شده.
سلام
با بردن شاهد و ابلاغیه های قانونی وقتی مشخص شود که ایشان مفقود الاثر است،دادگاه این اجازه را به شما میدهد
سلام وقت بخیر
برای دختر زیر ۱۸ سال علاوه بر داشتن گذرنامه اجازه پدر لازمه؟ یعنی برای دریافت گذرنامه رضایت محضری رو دادند بازم لازمه برای خروج از کشور دوباره بگیریم؟
سلام اگر بالای ۱۵ سال باشد خیر
سلام ایا مصوبه جدید که همه زنان حتی مجرد های بالای ۱۸سال نیاز به اجازه قیم دارند درسته؟
با سلام
خیر.
به هیچ وجه صحت ندارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله موجود در همین سایت مراجعه نمایید.
سلام وقت بخیر ، من قراره دو هفته دیگه برم ترکیه از مرز زمینی و ۲۰ سال سن دارم باید اجازه پدرم رو داشته باشم حتما؟ و اگه لازم باشه داشته باشم باید چیکار کنم؟ من امروز از پلیس + ۱۰ شهرمون پرسیدم گفتن به ما هیچی ابلاغ نشده و مشکلی نخواهید داشت ممنون میشم کمکم کنید میترسم برم از مرز برگردونن
با سلام
این موضوع به هیچ وجه، تاکید میکنم به هیچ وجه صحت ندارد.
سلام ایا مصوبه جدید که همه زنان حتی مجرد های بالای ۱۸سال نیاز به اجازه قیم دارند درسته؟
سلام
این مورد هنوز خبر و تفسیر قطعی و دقیقی در دست نیست
منتظر اخبار جدید باشید
سلام ببخشید من لیسانسه هستم و ۲۴ سال سن دارم وبرای ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد قصد دارم خارج از کشور ادامه بدم اما پدرم اجازه نمیده میتونم بدون اجازه ایشون از کشور خارج شم؟ وادامه تحصیل بدم؟
سلام
به اجازه پدر نیازی نیست و مشکلی بابت خروج از کشور نخواهید داشت
باسلام دختری ۲۶ ساله و مجرد هستم که والدینم دوسال قبل متارکه کرده اند باپدر در ارتباط نیستم و دسترسی هم ندارم جهت اخذ پاسپورت و ویزا چگونه میتوانم تعیین سرپرست خود را خود یا مادرم از دادگاه بگیرم؟باسپاس
با سلام
دختر مجرد بعد از رسیدن به سن ۱۸ سالگی برای اخذ پاسپورت احتیاجی به اذن شخصی ندارد.
اما در صورت ازدواج نیازمند اجازه همسر است.
بنده کارگر یک شرکت خصوصی بود م و اکنون در شرف بازنشست۷گی و تسویه حسابم با توجه به قانون کار مواد ۵۶ .۵۸ حق شیفت میخواستم ببینم وضعیتم چگونه است بنده یک روز صبح کار یک روز شب کار و یک روز استراحت داشتم در طول ماه ساعت کاری از ۷ الی۱۹ در شیفت صبح و ۱۹ تا ۷ صبح در شیفت شب بوده اما حق شیفت ۱۵درصد بهم دادن ایا میتوانم اعتراض کنم
با سلام
از آنجایی که مورد شما نیاز به مداقه و بررسی ویژه دارد، به شما پیشنهاد میشود با شماره ۰۹۰۵۶۵۵۱۲۷۷ تماس بگیرید، و ضمن دریافت مشاوره رایگان، از تمامی حقوق و مزای دیگری که بر اساس قانون کار دارید نیز باخبر شوید.