اطلاع از حقوق قانونی در زندگی امروزی امر بسیار مهمی است. در شرایطی که پرونده های حقوقی در دادگاه های کشور بسیار زیاد شده و هر روز هم شاهد اضافه شدن به این پرونده ها هستیم، عدم داشتن اطلاعات کافی نسبت به حق و حقوق شخصی می تواند ضرر و زیان های زیادی را برای کاربران جامعه امروز رقم بزند. یکی از حق و حقوق هایی که معمولاً کاربران از آن اطلاع نداشته و در صورت صادر شدن رأی غیابی در دادگاه از آن استفاده نمی کنند، واخواهی است. چه برای دادگاه های کیفری و چه برای دادگاه های حقوقی می توان از این حق قانونی استفاده نمود. تمام ابزار مورد نیاز برای آن نیز یک نمونه واخواهی کیفری به همراه یک مشورت ساده با وکیل و مشاور حقوقی است. اگر به دنبال تنظیم نمونه لایحه واخواهی کیفری برای دفاع از حقوق خود در دادگاه هستید، در این مقاله با ما همراه بمانید.
در ادامه سعی داریم تا بررسی تمام جوانب مربوط به واخواهی کیفری شرایط استفاده از آن و نکات تنظیم آن را برای شما تبیین نماییم. در انتهای این مقاله شما خواهید توانست تا از یکی از حقوق قانونی خود برای دفاع در پرونده هایی که بدون حضور شما رأی علیه شما صادر شده استفاده نمایید. همچنین می توانید برای راحت تر شدن خیال خود خدمات مشاوره حقوقی ما در تهران مدافع را نیز در اختیار داشته باشید.
واخواهی کیفری چیست و اهمیت نمونه واخواهی کیفری
واخواهی در واقع یک نوع اعتراض به رأی صادر شده از سوی دادگاه است. اعتراض به رأی دادگاه در شرایط معمول باید به دادگاه بالاتر و مقام بالاتر تسلیم گردد. اما در واخواهی شرایط متفاوت است. واخواهی کیفری اعتراضی از سوی محکوم علیه غایب به رأی دادگاه به خود همان دادگاه در پرونده های کیفری است. در مواقعی که به هر دلیلی متهم در دادگاه کیفری حاضر نشده و نماینده قانونی وی نیز در دادگاه حضور به هم نرساند، این حق برای وی در قانون قائل شده تا با تنظیم و استفاده نمونه واخواهی کیفری برای اعتراض به رأی صادر شده اقدام نماید.
اهمیت استفاده از نمونه لایحه واخواهی کیفری در چنین مواقعی مشخص می شود که فرد خود را نسبت به رأی دادگاه محق دانسته اما به دلیل عدم حضور برای دفاع، قاضی با توجه به مدارک و شواهد موجود بر علیه وی رأی صادر کرده باشد. برای مسائل کیفری و یا حتی برای رسیدگی به چک برگشتی می توان از این حق قانونی استفاده نمود.
کاربرد نمونه لایحه واخواهی کیفری چیست؟
اشاره کردیم که استفاده از نمونه واخواهی کیفری تنها برای زمانی امکان پذیر است که رأی به صورت غیابی صادر شده باشد. اما اینکه رأی به صورت غیابی صادر شده و یا دادگاه رد رأی خود اشاره به غیابی بودن رسیدگی داشته باشد یا نداشته باشد، نکته ای است که اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند. در درجه اول باید بدانید که این موضوع باید به صورت خاص برای هر پرونده مورد بررسی قرار گیرد. اما به صورت عموم شما می توانید با استناد به تعریف رأی غیابی نسبت به استفاده از این نمونه لایحه واخواهی کیفری اقدام کنید. طبق قانون اگر متهم و یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته و هیچ دفاع کتبی را نیز در طول رسیدگی به پرونده تسلیم دادگاه نکرده باشد، رأی دادگاه غیابی تلقی می گردد.
واخواهی چک چیست؟
مورد دیگر از کاربردهایی که برای نمونه واخواهی کیفری به آن اشاره کردیم، برای واخواهی رأی چک برگشتی است. اگر رای مربوط به چک برگشتی در دادگاهی بدون حضور متهم صادر شده باشد، این امکان برای وی وجود خواهد داشت تا از طریق واخواهی چک نسبت به اعتراض به رأی صادر شده در صورت متضّرر شدن اقدام نماید. البته واخواهی چک زمانی قابل استفاده است که در جلسات دادگاه نه خود متهم و نه نماینده قانونی وی حضور نداشته و هیچ لایحه دفاعی نیز به دادگاه تسلیم نکرده باشد. در چنین مواقعی حق اعتراض با استفاده از این لایحه برای وی در قانون در نظر گرفته شده است.
سؤالات متداول:
- آیا شاکی پرونده نیز می تواند از نمونه واخواهی کیفری استفاده کند؟
معمولاً رأی پرونده های دادگاه همیشه بر علیه متهم صادر می شود و دادگاه رأی بر علیه شاکی صادر نمی کند که نیاز به استفاده از واخواهی داشته باشد.
- آیا نمونه لایحه واخواهی کیفری برای دادگاه ها و رأی حضوری نیز کاربرد دارد؟
برای رأی های حضوری و دادگاه هایی غیر غیابی نمی توان از این واخواهی استفاده کرد.
- برای واخواهی دادگاه های حضوری چه باید کرد؟
همان طور که در بالا اشاره کردیم، نمونه لایحه واخواهی کیفری برای رأی های غیابی کاربرد داشته و برای دادگاه ها و رأی های حضوری نمی توان از واخواهی استفاده کرد.
- شرایط استفاده از نمونه واخواهی کیفری برای دادنامه های کیفری به چه صورت است؟
برای دادنامه های کیفری هم به جز مواردی که دادنامه مربوط به جرایم حدی و حق الله باشد، می توان از نمونه واخواهی کیفری استفاده نمود.
باسلام و درود
اینجانب ۱۰سال پیش یک فقره چک ۲۰۰هزارتومانی به شخصی داده و چک درموعد مقرر برگشت شده و سال بعد مبلغ چک به فرد داده شده و اون فرد اعلام مفقودی چک برگشتی به ماراکرده ما نیز از طریق مراجع قانونی چک را مفقودی مسروقه اعلام نموده و به بانک اعلام کردیم تا چک ابطال شود، الان بعدازگذشت ۱۰سال فردی چک مفقود شده را پیداکرده و در دادگاه شکایت علیه ما کرده، درخواست وجه چک و خسارت تادیه کرده، دادگاه نیز برعلیه ما حکم داده، بانک میگه چک ابطال شده و چنین چکی وجود نداره، شورا حل اختلاف میگه وجه چک با خسارت تادیه به یابنده چک مفقودی پرداخت بشه، درضمن شورا نامه ای برای بانک نمی زنه تا اثبات حرف ما شود، دراینصورت چه قانونی وجود داره که قاضی را مجاب کنیم از رای غیابی علیه ما صرف نظر نموده و فرد شاکی ادعای چک مفقودشده را نداشته باشد، لطفا راهنمایی نمایید، شماره تماس؛ ۰۹۱۰۱۱۴۳۰۹۳
سلام
در چنین پرونده های حتما نیاز به وکیل دارید تا با تجربه و تخصص خویش بتواند کمکتان کند
اگر در تهران هستین با شماره ۰۹۹۲۴۷۴۵۵۰۷ تماس بگیرید