یکی از انواع دیونی که شوهر باید آن را در هنگامی که زن تقاضا میکند، پرداخت کند مهریه است. یکی از سوالاتی که میشود این است که آیا امکان دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر وجود دارد یا خیر؟
تصور عموم این گونه است که امکان دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر وجود ندارد. به همین خاطر ما دراین مقاله سعی داریم نکاتی در این باره بیان کنیم.
مهریه زن چیست؟
از جمله حقوق مالی است که مرد باید به همسر خود پرداخت کند مهریه است. برخی گمان میکنند باید حتما در هنگام طلاق، زن مهریه خود را مطالبه کند درحالی که زن میتواند در هر مرحلهای از زندگی مشترک درخواست مطالبه مهریه را داشته باشد. به محض اینکه عقد ازدواج صورت گرفت شوهر باید مهریه زن را پرداخت کند.
از طرفی پرداخت مهریه با توجه به استطاعت مالی مرد و با توجه به توافقی که بین زن و شوهر صورت گرفته است میتواند به دو صورت مهریه عندالمطالبه و مهریه عند الاستطاعه باشد. برخی گمان میکنند که اگر شوهر فوت کند دیگر لازم نیست مهریه زن پرداخت شود درحالی که این تصور غلطی است. فوت شوهر نمیتواند دلیلی منطقی برای عدم پرداخت مهریه باشد بنابراین وراث بایستی مهریه را از اموال متوفی پرداخت نماید.
تکلیف مهریه زن بعد از فوت شوهر
در صورت فوت زوج، زن به عنوان فردی که مالک مهریه است میتواند آن را درخواست کند به عبارت دیگر شوهر در هنگام عقد ازدواج تعهد داده است که مهریه زن را به صورت کامل پرداخت کند بنابراین اگر او فوت کند باید از مقدار اموالی که دارد مهریه زن پرداخت شود به این خاطر که مهریه از بدهیهای مرد محسوب میشود و نیاز است که تمام بدهی مرد به طور کامل پرداخت شود.
در صورتی که مرد از خود مالی ندارد ورثه میتوانند از اموال خود مهریه را پرداخت کنند و در این باره ممانعتی وجود ندارد. بنابراین پرداخت مهریه بعد از فوت شوهر هم در عقد دائم و هم در عقد موقت امکان پذیر است.
با اینحال پرداخت مهریه زوجه بر پرداخت سایر دیون برتری دارد به این معنا که اگر شوهر فوت شده، بدهیهای دیگری هم دارد باید ابتدا وراث مهریه زن را پرداخت نمایند و سپس باقی دیون را پرداخت کنند.
شرایط دریافت مهریه پس از فوت شوهر
برای دریافت مهریه ابتدائا بهتر است که از طریق مشاوره رایگان گروه وکلای تهران مدافع مشورت و راهنمایی دریافت کنید و در ادامه توجه داشته باشید که اگر مردی ارثیهای از خود به جا گذاشته باشد و در صورتی که زن قصد دارد مهریه خود را از اموال و ارثیه شوهر مرحومش دریافت کند میتواند از روشهای ذیل اقدام کند:
- دریافت مهریه از طریق دایره اجرای ثبت: در این روش باید ابتدا زن به دفاتر ثبت مراجعه کنند و تقاضای دریافت مهریه را از سردفتر مربوطه نماید سپس سردفتر یک ابلاغیه برای تمامی وراث میفرستد. به این معنا که باید زن به همراه سند ازدواج خود به دفتر ازدواجی که ازدواجشان ثبت شده است مراجعه کند و سپس از سردفتر بخواهد اجرائیه مهریه را صادر کند. سردفتر پس از صدور اجرائیه از زن میخواهد که اجرائیه را به وسیله پست سفارشی برای تمامی وراث ارسال کند.
پس از آن وراث باید پس از دریافت ابلاغیه ظرف ده روز مهریه زن را پرداخت کنند و در صورتی که مهریه پرداخت نشود ورثه و ترکه متوفی به صورت مهرو موم درمیآید. در این مرحله زن میتواند به اداره ثبت مراجعه کند و با دریافت یک گواهی از طریق دادگاه اقدام نماید.
- دریافت از طریق دادگاه: دراین روش زن باید دادخواست مطالبه مهریه بدهد که خوانده این دادخواست وراث است. البته باید توجه کرد که ورثه موظف هستند مهریه زن را از اموال و ماترک متوفی پرداخت کنند و زن نمیتواند از وراث بخواهد که مهریهاش را پرداخت کند. فقط تنها در صورتی که وراث رضایت به پرداخت مهریه داشته باشند امکان دریافت مهریه از وراث امکان پذیر است.
اگر اموال و ارثیه متوفی برای پرداخت تمامی دیون کافی نبود ترکه بین تمامی طلبکاران به نسبت دیونی که آنها دارد تقسیم میشود و البته حق تقدم پرداخت مهریه زن نیز همچنان در اولویت قرار میگیرد. نکتهای که باید توجه شود این است که همسر دائم متوفی علاوه براینکه میتواند مهریه خود را دریافت کند قادر به دریافت ارث خود از ترکه متوفی هم هست و این دو با یکدیگر قابل مطالبه اند.
نکتهای که باید توجه شود این است که مهریه از جمله دیون ممتاز متوفی است و پرداخت آن در اولویت قرار دارد.
جمع بندی
تصور عموم بر این است که پس از مرگ شوهر مهریه زن نیز خود به خود زایل میشود و دیگر نیازی نیست که ورثه متوفی از اموال متوفی مهریه زن را پرداخت کنند. با اینحال حقیقت این است که حتی اگر شوهر فوت کند باز هم همسر دائمی و موقت متوفی میتواند درخواست مطالبه مهریه را داشته باشد و بر این اساس باید ابتدا از طریق اجرای ثبت اقدام کند و سپس از طریق دادگاه خانواده.
نکتهای که باید حتما به آن توجه شود این است که زن نمیتواند از ورثه بخواهد مهریه او را پرداخت کند مگر وراث خودشان رضایت داشته باشند. به عبارتی دیگر مهریه زن بعد از فوت شوهر فقط از ترکه شوهر مرحوم قابل دریافت است.
مهریه زن بعد از فوت شوهر با گروه وکلای تهران مدافع
برای دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر بهتر است که با وکلای متخصص دراین زمینه مشورت کنید به این خاطر که وکلای متخصص بهترین و سریعترین روشها را به شما پیشنهاد میکند و میتواند در تمامی مراحل به شما کمک کند و حتی نیازی به حضور شما در مراحل دریافت مهریه نیست.
تیم وکلای تهران مدافع از وکلای متخصص تشکیل شده است و پیشنهاد ما این است که با گروه وکلای تهران مدافع تماس داشته باشید وازجلسات مشاوره رایگان حقوقی استفاده کنید.
سوالات متداول
آیا پرداخت مهریه در صورتی که زن فوت کند امکان پذیر است؟
در صورتی که زن فوت کند و شوهر زنده باشد، ورثه زن میتوانند درخواست مطالبه مهریه را داشته باشند. به این خاطر که زن مالک مهریه است و بعد از فوت زن، اموالش به ورثه تعلق دارد.
در صورتی که زن هنوز باکره باشد لازم است که تمامی مهریه پرداخت شود یا خیر؟
در حالت عادی و هنگامی که زن و شوهر قصد طلاق دارند باید نصف مهریه به زنی که هنوز باکره است پرداخت شود اما در هنگامی که شوهر فوت کند و زن هنوز باکره باشد میتواند تمامی مهریه خود را درخواست کند.