چک یک ابزار پرداخت بسیار رایج در معاملات تجاری و غیر تجاری است که به واسطه رواج و گسترش روز افزون خود، افراد زیادی را درگیر خود نموده است. آشنایی با ابعاد حقوقی صدور و استفاده از چک برای هر شخصی که از آن را استفاده می کند برای اجتناب از مشکلات حقوقی و بانکی ای که ممکن است ایجاد کند ضروری است. در این مقاله از گروه وکلای تهران مدافع می توانید پاسخ انواع سوالات خود را در ارتباط با چک برگشتی و مقررات جدیدی که در قانون جدید چک آورده شده است پیدا کنید. برای آشنایی با صفر تا صد قانون جدید صدور چک با ما همراه باشید.
چک چیست و چه انواعی دارد؟
چک یک ابزار پرداخت معتبر است که انتقال و جا به جایی پول را به زمان دیگری موکول می کند. در واقع چک یک سند لازم الاجرا است که صادر کننده اش به موجب آن به بانکی که در آن حساب جاری دارد دستور می دهد هنگام ارائه چک توسط دارنده در موعد مقرر به میزان مبلغی که بر روی آن درج شده به او پول پرداخت کند. چک فقط در قالب فرمی که بانک آن را معین می کند قابل صدور است و برای آنکه معتبر شمرده شود حتما نیازمند امضای صادر کننده است. برای آشنایی دقیق تر با چک می توانید این مقاله را مطالعه کنید: چک چه نوع سندی است؟ | نحوه صدور اجرائیه در قانون جدید چک
چک بر اساس میزان اعتبار و نحوه پرداخت انواع متفاوتی دارد که در ادامه ذکر می شوند:
چک عادی: این چک از راج ترین چک هاست که از سوی خود صادر کننده در وجه دیگران صادر می شود و از لحاظ اعتبار ضمانت خاصی ندارد.
چک تایید شده: به چکی که وجود مبلغ آن در حساب صادر کننده توسط بانک تایید شده است چک تایید شده می گویند.
چک تضمین شده: چکی که به درخواست صاحب حساب از سوی بانک دارنده حساب و در وجه همان بانک یا سایر شعب آن صادر می شود. به این چک به علت آن که پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می شود، تضمین شده می گویند.
چک رمزدار یا بین بانکی: به چکی گفته می شود که به تقاضای صاحب حساب در وجه بانک دیگری که می تواند در هر کجای کشور باشد صادر می شود. چک رمزدار یا بین بانکی باعث انتقال پول از بانکی به بانک دیگر می شود.
چک مسافرتی: ابن چک در واقع همان تراول چک است که توسط بانک در شکل های مشخصی صادر شده و وجه آن بر روی آن نوشته شده است.
تمامی این انواع در قانون جدید چک برگشتی عنوان شده و دارای اعتبار هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع چک مقاله آشنایی کامل با انواع چک و نکات مهمی که در هنگام صدور چک باید رعایت کرد را بخوانید.
چک صیادی در قانون جدید چک چیست؟
چک صیادی نوعی چک است که این روزها زیاد به گوش می خورد. این چک در واقع به چکی گفته می شود که در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه چک) به ثبت رسیده است. این سامانه مستقیما زیر نظر بانک مرکزی عمل می کند و به همین دلیل چک صیادی یعنی چکی که در این سامانه به ثبت رسیده است از اعتبار و امنیت بسیار بیشتری نسبت به چک های سنتی برخوردار است. بر اساس ماده ۶ قانون جدید صدور چک که در سال ۱۴۰۰ اصلاح شده است: بانک ها مکلفند برای ارائه دسته چک به مشتریان خود، صرفا از طریق سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دستهچک (صیاد) نزد بانک مرکزی اقدام نمایند. بنابراین بر اساس قانون جدید چک، چک هایی که پس از لازم الاجرا شدن این قانون صادر می شوند حتما باید صیادی باشند و در این سامانه به ثبت برسند.
چک برگشتی چیست؟
چک برگشتی یک عبارت رایج در امور بانکداری و حقوق تجارت است که لازم است با معنای دقیق آن به لحاظ حقوقی آشنا شوید. چک برگشتی به چکی گفته می شود که مبلغ آن به هر دلیلی از جمله کافی نبودن اعتبار مالی شخص در بانک محال علیه وصول نشده و اصطلاحا برگشت می خورد. بانک پس از برگشت خوردن چک یک گواهی تحت عنوان گواهی عدم پرداخت به دارنده چک تحویل می دهد که برای پیگیری جهت وصول چک در محاکم حقوقی یا کیفری و یا اداره ثبت لازم است. برای وصول چک در قالب هر یک از راه های پیش بینی شده در قانون شرایط ویژه ای وجود دارد که برای آشنایی با هر یک از آن ها لازم است با یک وکیل چک حرفه ای و آشنا با قانون جدید چک برگشتی مشورت کنید.
مقررات قانون جدید چک برگشتی
در قانون جدید چک، مقررات جدیدی تصویب شده است که تا حد زیادی از صدور چک برگشتی جلوگیری می کند. بر اساس ماده ۶ قانون صدور چک، صدور هر گونه چک باید در سامانه صیاد ثبت شود. این سامانه اعتبار مجاز هر شخص برای صدور چک را بر اساس سوابق قبلی او و میزان اعتباری که در بانک دارد اعلام می کند که توسط افراد قابل استعلام است. بنابراین اگر کسی سابقه صدور چک بلامحل داشته باشد، این سابقه در این سامانه ثبت شده و اعلام می شود. پس از ثبت صدور چک در این سامانه توسط صادر کننده، یک شناسه یکتا به آن چک تعلق می گیرد که هر گونه اقدامات بعدی را به واسطه آن شناسه یکتا می توان رهگیری نمود. بنابراین بر اساس قانون جدید چک برگشتی امکان برگشت خوردن چک با توجه به شفافیتی که سامانه صیاد نسبت به وضعیت صادر کننده آن ایجاد می کند بسیار کمتر از گذشته است. در مقاله مشاوره حقوقی چک توسط مجرب ترین وکلای پایه یک دادگستری می توانید راه های استفاده از وکیل چک برای آشنایی بیشتر با این سامانه را بخوانید.
مجازات صدور چک بلامحل در قانون جدید چک
بر اساس ماده ۷ قانون صدور چک، چک برگشتی در صورتی که حائز برخی شرایط باشد اصطلاحا چک کیفری محسوب می شود و در نتیجه قابلیت تعقیب کیفری و مجازات دارد. در صورتی که چک برگشتی مشروط، سفید امضا، موعددار نبوده و برای تضمین هم صادر نشده باشد وجه کیفری داشته و صادر کننده آن به شرح زیر که در قانون جدید چک برگشتی ذکر شده است، مجازات می شود:
الف – چنانچه مبلغ مندرج در متن چک کمتر از ده میلیون ریال باشد به حبس تا حداکثر سه ماه محکوم خواهد شد.
ب – چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال باشد از سه ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.
ج – چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از پنجاه میلیون ریال بیشتر باشد به حبس از شش ماه تا یک سال و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم خواهد شد و در صورتی که صادر کننده چک اقدام به صدور چکهای بلامحل نموده باشد مجموع مبالغ مندرج در متون چکها ملاک عمل خواهد بود.
در مقاله مجازات صدور چک بلامحل با جزئیات بیشتر درباره شکایت کیفری از صادر کننده چک آشنا می شوید.
وکیل چک برگشتی در گروه وکلای تهران مدافع
همانطور که در این مقاله گفتیم، آشنایی با مقررات و قانون جدید چک برگشتی به دلیل رواج روز افزونی که استفاده از چک در دنیای امروز پیدا کرده است، یک ضرورت انکارنشدنی است. وکیل چک به وکیلی گفته می شود که دارای تخصص در پیگیری حقوقی وصول چک از تمامی راه های قانونی ذکر شده در قانون و متناسب با پرونده خاص شماست. وکیل چک با مقررات مندرج در قانون جدید چک برگشتی آشنایی کامل داشته و می تواند به تناسب قانون جدید کلیه اقدامات حقوقی لازم را انجام دهد. برای استفاده از بهترین وکیل چک برگشتی در تهران کافی است با متخصصان ما در گروه وکلای تهران مدافع تماس بگیرید تا بر اساس شرایطتان شما را راهنمایی کنند.
سوالات متداول
چک رمزدار یا بین بانکی چیست؟
چک رمزدار یا بین بانکی به چکی گفته می شود که به تقاضای صاحب حساب از سوی یک بانک در وجه بانک دیگر صادر شده و موجب انتقال پول از بانک صادر کننده چک به بانک دیگر می شود. این چک از اعتبار بسیار زیادتری نسبت به چک عادی که توسط خود فرد صادر می شود، برخوردار است.
چک صیادی چیست؟
به چکی که در سامانه صیاد و زیر نظر بانک مرکزی ثبت می شود چک صیادی می گویند. بر اساس قانون جدید چک برگشتی، تمامی چک ها پس از لازم الاجرا شدن این قانون باید به صورت صیادی یعنی زیر نظر سامانه صیاد صادر شوند.
شناسه یکتا چیست؟
بر اساس قانون جدید چک برگشتی، پس از ثبت چک در سامانه صیاد، یک شناسه منحصر به فرد به نام شناسه یکتا به چک ثبت شده در این سامانه تعلق می گیرد که به آن شناسه یکتا گفته می شود و وضعیت حقوقی چک به واسطه این شناسه قابل استعلام است.
هزینه وکیل چک برگشتی چقدر است؟
هزینه استفاده از وکیل چک برگشتی با توجه به عوامل مختلفی مانند وجه چک و یا طریق وصول آن که می تواند شکایت در دادگاه کیفری، طرح دعوا در دادگاه حقوقی و یا مراجعه به اداره ثبت باشد تعیین می شود. گروه وکلای تهران مدافع خدمات خود را با بهترین قیمت به شما ارائه می دهند.
سلام، من چند تا چک برگشتی دارم از سال ۹۴ و ۹۵ اما چک ها راپرداخت کرده ام ( به صورت دستی ) و شاکی ندارم. ما متاسفانه لاشه چک ها مفقود شده است. چطور میتوانم حساب بانکی خود را رفع سوء اثر کنم و غعال کنم؟؟؟
با سلام
شما باید علیه افرادی که چکهای شما را برگشت زدهاند دعوی استرداد لاشه چک مطرح نمایید.
برای کسب اطلاع از مراحل بعدی لطفا بادما در ارتباط باشید:
09056551277