طلاق توافقی را میتوان یکی از سادهترین روشهای طلاق دانست چراکه زوج و زوجه در همان ابتدا بر سر تمامی مسائل با هم به توافق میرسند و سپس با مراجعه به دادگاه خانواده، دادخواست صدور گواهی عدم سازش را دریافت کرده و به دادگاه ارائه میدهند. مسائلی که در طلاق توافقی، زن و شوهر پیش از هر اقدامی در خصوص آن به توافق میرسند شامل: مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت فرزند و مواردی ازاینقبیل است. هزینه طلاق توافقی نیز یکی دیگر از مسائلی است که زوج و زوجه پیش از اقدام باید درباره نحوه پرداخت آن توافق کنند.
مراحل اقدام برای طلاق توافقی
بهمنظور اقدام برای طلاق توافقی، زن و شوهر با همراه داشتن شناسنامههای دو طرف و همچنین عقدنامه به دادگاه مراجعه کرده و فرم مربوط به درخواست طلاق را که شامل تمامی بخشهای مورد توافق ازجمله: مهریه، نفقه، اجرتالمثل، جهیزیه، حضانت فرزند و … است را پرکرده و تقدیم دادگاه میکنند. روال کار به این صورت است که دادگاه پس از دریافت دادخواست، به دو طرف، زن و شوهر اعلام میکند که باید داورانی از میان بستگان خود به دادگاه معرفی کنند تا آنها با زوجین صحبت کرده و با داوری بین آنها سعی کنند صلح را برقرار کرده و زن و مرد را از جدایی منصرف کنند.
در ادامه اگر افرادی که بهعنوان داور معرفی شدند، موفق به ایجاد مصالحه بین زوج و زوجه بشوند که پروسه طلاق توافقی عملاً از بین رفته و زن و مرد به زندگی بازمیگردند، در غیر این صورت گزارش داوران به دادگاه اعلام میشود و در پی آن گواهی عدم امکان سازش از جانب دادگاه برای زوجین صادر خواهد شد. این گواهی ۳ ماه اعتبار دارد. به این معنا که زن و مرد ۳ ماه فرصت دارند که با مراجعه به دفترخانه طلاق خود را ثبت کرده و صیغه طلاق را جاری کنند. اگر تا ۳ ماه این اتفاق نیفتد گواهی مذکور از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
موضوع قابلتوجهی که در طلاق توافقی وجود دارد این است که زن و شوهر برای اقدام، نیازی به ارائه دلیل به دادگاه ندارند و همینکه با توجه به وضعیت زندگی مشترک، به این نتیجه برسند که ادامه زندگی برای آنها میسر نیست و داوری میان آنها هم نتیجهبخش نباشد، کافی است.
زوج و زوجه مشترکاً در دادگاه خانواده حضور پیدا میکنند و برای دریافت گواهی عدم امکان سازش درخواست میدهند. همه شرایط و مسائلی هم که در خصوص آنها به توافق رسیدهاند در دادخواست درج خواهد شد. در واقع طلاق توافقی همانطور که از نام آن مشخص است، کاملاً به توافق صورتگرفته بین زوجین بستگی دارد و به همین دلیل هم میتوان گفت هزینه طلاق توافقی از انواع دیگر طلاق میتواند کمتر باشد.
برخی تغییرات جدید در مراحل قضایی طلاق
توجه به این نکته ضروری است که برخی شرایط و مراحل طلاق توافقی تغییراتی داشته است که البته این تغییرات روند کلی کار را تحت تأثیر قرار نمیدهد. شرایط جدید بهگونهای است که زوجین در مرحله اول باید که به سامانه نوبتدهی طلاق رفته و اطلاعات خود را در سامانه مذکور وارد کنند و نوبت غربالگری دریافت کنند.
در پی این اقدام، جلسات مشاوره برای ترغیب زوجین به انصراف از طلاق برگزار خواهد شد و اگر این مشاورهها نتیجهبخش نبود گواهی عدم انصراف از طلاق توسط مرکز مشاوره مربوطه صادر میشود که این گواهی نیز باید هنگام ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود. سپس دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست را ثبت کرده و به دادگاه خانواده ارجاع میدهد.
در واقع طبق شرایط جدید برای انجام مراحل طلاق توافقی باید در مرحله اول به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و سپس اقدام به ثبت دادخواست طلاق کرد. در پی این موضوع، زمان جلسه رسیدگی به دادخواست و تاریخ دادگاه به زوج و زوجه اطلاعرسانی میشود.
مدارک مورد نیاز
مدارکی که برای طلاق توافقی باید ارائه شود شامل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی طرفین و اصل و کپی عقدنامه است. ضمن اینکه به هنگام اجرای صیغه طلاق زوج در صورت باکره بودن باید گواهی سلامت خود را به دفتر ثبت طلاق ارائه دهد و اگر باکره نباشد باید که گواهی عدم بارداری در اختیار داشته باشد.
در مورد طلاق توافقی اقلیت های دینی در مطلبی جداگانه به این موضوع پرداخته ایم که میتوانید با کلیک بر روی لینک مربوطه به این مطلب مراجعه کنید
هزینه طلاق توافقی
یکی از مسائلی که پیش از اقدام برای طلاق توافقی توسط زوجین بررسی میشود، هزینه طلاق توافقی است.
این هزینهها معمولاً چند وقت یکبار دچار تغییراتی میشود اما فعلاً و در سال ۱۴۰۰ حدود هزینهها به شرح زیر خواهد بود:
- هزینه ۵ جلسه مشاوره اجباری حدود ۵۲۰ هزار تومان
- هزینه دادرسی حدود ۱۷۰ هزار تومان
- هزینه مشاوره ارجاع شده از سوی دادگاه حدود ۱۴۰ هزار تومان
- هزینه ثبت طلاق در دفترخانه متغیر و معمولاً از ۵۸۰ هزار تومان به بالا
- حقالوکاله وکیل در صورتی که زوجین اقدام به استخدام وکیل کنند از یک میلیون و پانصد هزار تومان به بالا برای هر وکیل
موضوعاتی مانند دریافت گواهی سلامت و یا انجام تست بارداری و همچنین هزینه ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز هزینههایی است که باید به موارد بالا اضافه شود.
از آنجا که همه چیز در این نوع طلاق بهصورت توافقی انجام میشود پرداخت هزینههای مربوطه نیز برعهده هر دو طرف به صورت مشترک است.
مزیتهای طلاق توافقی
یکی از مهمترین مزایای طلاق توافقی مربوط به هزینههای این نوع طلاق است. چراکه این نوع طلاق کمهزینهترین در میان انواع آن است. ضمن اینکه اگر سطح مشکلات و اختلافات چندان زیاد نباشد، طلاقی که به دور از جنگ و جدول و به شکل توافقی انجام میگیرد میتواند راهی برای بازگشت به زندگی و ادامه راه را برای زوجین بازبگذارد.
معایب طلاق توافقی
اگرچه در طلاق توافقی مراحل طلاق به آسانترین شکل ممکن پیش میرود اما این نوع طلاق معایبی هم دارد.
در این نوع طلاق، تمامی مراحل به سریعترین شکل ممکن پیش میرود و شاید همین موضوع را بتوان یکی از معایب طلاق توافقی دانست چراکه فرصتی برای تفکر دوباره در خصوص امکان زندگی در گیرودار طی مراحل طلاق برای زوجین وجود ندارد.
یکی دیگر از معایب طلاق توافقی این است که در این نوع طلاق لزوماً نیازی به حضور زوج در محضر پس از دریافت حکم طلاق وجود ندارد بنابراین اگر زن برای ملزم کردن شوهر به اجرای تعهدات توافقی از طریق دادگاه نیاز دارد باید حضور قطعی در محضر را هم جزو تعهدات توافق اعلام کند.
کلام آخر
اگرچه طلاق یکی از آسیبهای اجتماعی است و در اسلام، زوجین شدیداً از آن منع شده و تأکید بر این است که طلاق بهعنوان آخرین راهکار در نظر گرفته شود، اما طلاق توافقی در میان انواع دیگر آن راهی سادهتر و کم دردسرتر است که البته مضرات و معایب و مزایایی دارد که در بالا به بخشی از آنها اشاره شد.
مدارکی که برای طلاق توافقی باید ارائه شود شامل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی طرفین و اصل و کپی عقدنامه است. ضمن اینکه به هنگام اجرای صیغه طلاق زوج در صورت باکره بودن باید گواهی سلامت خود را به دفتر ثبت طلاق ارائه دهد و اگر باکره نباشد باید که گواهی عدم بارداری در اختیار داشته باشد.
هزینه طلاق توافقی نسبت به انواع دیگر آن کمتر است که این هزینهها بهصورت تفصیلی در بالا شرح داده شده است.
همواره وضعیت طلاق توافقی در حال تغییر می باشد که ما مطلبی به نام آخرین وضعیت طلاق توافقی داریم که همیشه در حال بروزرسانی می باشد و می توانید از انجا این موضوع را دنبال کنید.
سؤالات متداول
- جهت اقدام برای طلاق توافقی چه مدارکی لازم است؟
اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی طرفین و اصل و کپی عقدنامه. ضمن اینکه به هنگام اجرای صیغه طلاق زوج در صورت باکره بودن باید گواهی سلامت خود را به دفتر ثبت طلاق ارائه دهد و اگر باکره نباشد باید که گواهی عدم بارداری در اختیار داشته باشد.
- حدود هزینه طلاق توافقی چقدر است؟
فعلاً و در سال ۱۴۰۰ حدود هزینهها به شرح زیر خواهد بود:
هزینه ۵ جلسه مشاوره اجباری حدود ۵۲۰ هزار تومان، هزینه دادرسی حدود ۱۷۰ هزار تومان، هزینه مشاوره ارجاع شده از سوی دادگاه حدود ۱۴۰ هزار تومان، هزینه ثبت طلاق در دفترخانه متغیر و معمولاً از ۵۸۰ هزار تومان به بالا، حقالوکاله وکیل در صورتی که زوجین اقدام به استخدام وکیل کنند از یک میلیون و پانصد هزار تومان به بالا برای هر وکیل، ضمن اینکه موضوعاتی مانند دریافت گواهی سلامت و یا انجام تست بارداری و همچنین هزینه ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز هزینههایی است که باید به موارد بالا اضافه شود.
- آیا حضور در جلسات مشاوره اجباری است؟
بله طبق قوانین جدید، زوجین حتماً باید در جلسات مشاوره شرکت کنند و اگر این مشاورهها نتیجهبخش نبود گواهی عدم انصراف از طلاق توسط مرکز مشاوره مربوطه صادر میشود.
- اولین اقدام برای طلاق توافقی چیست؟
مراجعه به سایت بهزیستی و ثبت درخواست در سامانه برای معرفی به مراکز مشاوره.