پیگیری پرونده قتل شاید بتوان گفت یکی از مشکل ترین پرونده های کیفری است که وکلا در دادگاه باید به آن رسیدگی کنند. شنیدن کلمه قتل و کشتن همیشه با کمی ترس و وحشت همراه بوده است. به ویژه که فیلم های سینمایی جنایی و اخبار منتشر شده در این باره موجب شده اند که به این مسئله دامن زده شود. اما واقعیتی است که در هر جامعه ای به نسبت کم یا زیاد وجود دارد. البته میزان ترویج قتل در جامعه با بسیاری چیزها از جمله گسترش خشونت و خشم در جامعه رابطه مستقیم دارد،جهت کسب اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی رایگان ما در ارتباط باشید.
پیگیری پرونده قتل برای وکیل ها با چالش هایی همراه بوده است. تهران مدافع از مجموعه هایی است که به وکلای کیفری خبره، چیره دست و آشنا به قوانینی مجهز است که در چنین مواقعی می توان روی آن ها حساب کرد. قتل و کشتن به معنی سلب حیات و زندگی از یک انسان است. کسی که مرتکب امر کشتن می شود قاتل می نامند و کسی که کشته شده است مقتول می گویند. در باب سوم قانون مجازات اسلامی که به در سال ۱۳۹۲ به تصویب رسیده است، جرم قتل با عنوان باب قصاص مورد بررسی قرار می گیرد.
درباره انواع قتل
در پیگیری پرونده قتل مهم است که نوع قتل چه باشد. قتل به دو نوع عمدی و غیر عمدی تقسیم می شود. در قتل عمدی فرد با قصد سلب حیات از انسان دیگر کار را انجام می دهد. در واقع، او با علم به این موضوع علیه نفس دیگر اقدام می کند. حتی اگر از وسایلی استفاده کند که به طور معمول از آن ها برای کشتن استفاده نمی شود، اما به نتیجه خود برسد، باز هم مرتکب جرم شده است. این فرد بر طبق قانون به قصاص نفس محکوم می شود. در قتل غیر عمد فرد قصد سلب حیات و زندگی و کشتن کسی را نداشته است. ولی او از وسیله ای استفاده کرده است که به طور طبیعی منجر به قتل خواهد شد. در صورتی که او در دادگاه نتواند ثابت کند که از کشنده بودن آلت قتاله آگاه نبوده است، قاتل عامد خواهد بود، اما در غیر این صورت قاتل غیر عامد به حساب می آید و به مجازات تعزیری محکوم خواهد شد.
البته جنایت خطای محض نیز وجود دارد که وقتی رخ می دهد که افراد خواب، بیهوش، مجنون و صغیر آن را مرتکب شوند. مجازات چنین جنایت هایی صرفاً دیه است. در ضمن، فردی که به هیچ وجه نه قصد کشتن و نه قصد انجام فعل کشنده را داشته باشد، مرتکب قتل خطای محض شده است. مثل این که فردی به طور ناخودآگاه از ارتفاع روی فرد دیگری بیفتد و موجب کشته شدن او شود و در این موارد نیز ممکن است پیگیری با پیچیدگی هایی همراه باشد که در مشاوره حضوری اطلاعات لازم به شاکی داده خواهد شد.
نیاز به ادله اثبات قتل
پیگیری پرونده قتل نیاز به وجود ثبات ادله دارد. برای جرمی مثل قتل تنها یک بار اقرار کافی است تا به اثبات برسد. در ضمن، شهادت دو مرد عادل به قتل نیز می تواند از ادله محکمه پسند محسوب شود. در قتل از دلایلی برای اثبات جرم آن استفاده می شود که در هیچ جای دیگری کاربرد ندارند. قسامه دلیل مختص اثبات این جرم به شمار می رود. برای این که فضای استفاده از قسامه ایجاد شود، وجود لوث الزامی است. منظور این است که قاضی به ارتکاب جنایت متهم یقین هشتاد درصدی داشته باشد. وقتی که لوث اتفاق بیفتد، پنجاه مرد از بستگان مدعی می توانند برای متهم بودن قاتل سوگند یاد کنند.
صلاحیت مراجع قضایی در پیگیری پرونده قتل
صالحیت مراجع قانونی که پیگیری پرونده قتل را بر عهده می گیرند باید تأیید شود. صلاحیت ذاتی این مراجع بر طبق ماده ۳۰۲ به تصویب رسیده ۹۲ اصلاحی ۹۴ به جرایم موجب مجازات گرفتن زندگی در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. دادگاهی که صلاحیت آن برای رسیدگی به پرونده قتل شده تأیید شده است، دادگاه کیفری یک است.
اما در ماده های ۳۱۰ و ۳۱۱ قانون اساسی ذکر شده است که متهم باید در دادگاهی مورد محاکمه قرار گیرد که جرم در حوزه آن رخ داده است. بنابراین، دادگاه صلاحیت دار برای رسیدگی به قتل نفس دادگاهی است که جرم در محل آن به وقوع پیوسته است و دادگاهی صلاحیت رسیدگی دارد که در محل رفتار مجرمانه مرتکب جرم واقع شده باشد.
شیوه تقدیم شکواییه قتل
پیگیری پرونده قتل با تنظیم و تقدیم یک شکواییه آغاز می شود. یک فرم برای این کار طراحی شده است که به شاکی تحویل داده می شود و او می تواند شکایت خود را به طور کامل در آن شرح دهد. در ماده ۶۹ قانون اساسی در این باره آمده است که دادستان باید شکایت شفاهی و همچنین کتبی را همه وقت بپذیرد. شکایت های شفاهی باید در صورت جلسه ذکر شوند و شاکی باید پای آن ها را امضا کند یا اثر انگشت بزند. در صورتی که شاکی سواد خواندن و نوشتن نداشته باشد، مراتب در صورت جلسه ذکر می شود و در نهایت باید به تصدیق او برسد.
شکایت و اعلام درخواست رسیدگی به پرونده باید به وسیله اولیا دم یا دادستان انجام شود. در مواردی که پرونده قتل شاکی نداشته باشد، دادستان موارد شکایت را اعلام می کند. طرفی که مورد قتل به او نسبت داده شده است تا وقتی قرار مجرمیت او صادر نشده باشد، متهم است و در موقع صادر شدن قرار مجرمیت، محکوم علیه است. قتل جرمی است که جنبه عمومی دارد و اگر شاکی خصوصی از آن گذشت کند، همچنان پیگیری پرونده قتل ادامه می یابد. این قانون برای جرم قتل عمد و حسب مورد شبه عمد اعمال می شود. برای کسب اطلاعات در این باره می توانید با تهران مدافع تماس حاصل فرمایید.
تقدیم دادخواست به محکمه کیفری
اگر پیگیری پرونده قتل منجر به پرداخت دیه شود، باید به این نکته توجه داشت که دیه مالی تنها برای جبران خسارت نیست و نوعی مجازات نیز محسوب می شود. به همین دلیل، برای مطالبه آن به تقدیم دادخواست نیازی نیست. اما در صورتی که شخصی از اولیا دم مدعی خسارت و زیان باشد، می تواند دادخواستی را تقدیم کند و ضرر خود را مطالبه کند.
از آنجا که وکلا هر یک در زمینه کار خودشان تخصص دارند، نمی توان بررسی چنین پرونده هایی را به هر کسی واگذار کرد. می توانید برای درخواست وکیل متخصص امور کیفری با تهران مدافع تماس بگیرید.
سؤالات متداول:
۱- اگر پدری فرزند دختر یا پسر خود را بکشد، حکم او چه خواهد بود؟
اگر پدری فرزند دختر یا پسر خود را به قتل رسانده باشد، هرگز محکوم به اعدام نخواهد شد و ممکن است برای او محکومیت های دیگر به اجرا درآید.
۲- اگر پدربزرگی نوه خود را بکشد، حکم او چه خواهد بود؟
حتی اگر پدربزرگی نوه پسری خود را به قتل برساند، محکوم به قتل نخواهد شد. ولی اگر پدربزرگی نوه دختری خود را بکشد، قصاص خواهد شد.
۳- چه زمانی فرد شاکی می تواند برای شکایت مراجعه کند؟
در اولین فرصت باید این کار بکند. تعطیل بودن و شب هنگام بودن هیچ کدام مانعی برای طرح شکایت از طرف شاکی نیستند.
۴- رسیدگی به جرم شرکا و معاونان جرم در چه دادگاهی انجام می شود؟
شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه خواهند شد که صلاحیت پیگیری پرونده قتل و رسیدگی به اتهام متهم اصلی را داشته باشد.
باسلام و عرض ادب
چند وقت پیش پسر من که۸ ساله است بادو تا ازهم بازیهایش تو کوچه مشغول بازی بودند.یکی از همسایه ها که حدودا ۷۰_۸۰ سالش میشه میاد بیرون وبه بچه ها ناسزا میگه که چرا سروصدا میکنید
بچهها هم میان حدود صدمتردورتر بازیشونو ادامه میدن وبازهم پیرمرده باعصبانیت میاد سراغشون وپسرم ودوستاش از ترس فرار میکنند پیرمرد هم به سمتشون سنگ پرتاب میکنه بچه ها هم به تلافی به سمت پیرمرد سنگ میندازن.اونم دنبالشون میکنه وقتی از رسیدن به بچه ها ناامیدمیشه درحین برگشتن به زمین می افته وفوت میشوند.حالا یکی از پسرهاش رفته شاکی شده که این بچه ها پدرم روکشتن.ایا میتواندادعای خود رااثبات کند؟ضمنا یه تیکه فیلم ازدوربین مداربسته دارد که بچه ها درحال پرتاب سنگ هستند.
البته درگزارش پزشک اورژانس دلیل فوت سکته قلبی اعلام شدهاست.
باتشکر
سلام
خیر هیچ مشکلی متوجه پسر صغیر شما از بابت فوت نیست
باتشکر از پاسخگویی سریع شما🙏🙏🙏
ایا اداره آگاهی میتواند بدون ارسال پرونده به دادگاه پرونده رامختومه کند
وایا شرایطی برای اعاده حیثیت هست ؟
سلام اداره آگاهی فقط نتیجه تحقیقات را به دادسرای مربوطه میفرستد و بازپرس و دادستان اعلام نظر نهایی را خواهند داد
سلام آیا وقتی پرونده قتل هست بعضی از افراد خانواده میتوانن بامراجعه به پاسگاه یا پزشک قانونی از جزییات پرونده اطلاع پیدا کنن یا همه چیز موقعه دادگاه معلوم میشود
سلام اصولا در رویه اجازه مطالعه پرونده جز به وکیل داده نمیشود
سلام سال۱۳۹۹ مادرم درخانه خودش به دست زن برادرم با ضربات چاقو به قتل رسید
بعدازدستگیری به قتل عمداعتراف کرد ولی هنوزاعدام نشده.باتوجه به اعتراف ضمنی قاتل به تحریک ازطرف خانواده اش ایا میتوان ازانها به دادگاه شکایت کرد
سلام
تحریک به هیچ عنوان مانع قصاص نخواهد شد
سلام،طی یک درگیری مادرم در نبود بنده مسموم وسکته کرده و برادر و خواهرم چهار روز پنهان کرده وبعد گفتند سرماخوردگی است و خوب میشود وقفل خانه را عوض و خانه را ترک کردند و ۱۲ روزه فوت کرد در پاسگاه و پزشکی قانونی کارشکنی کردند لیکن سیتالوپرام در ادرار محرز شده و کالبدشکافی عامدانه زخم دست و ران و بخیه مشکوک سر را نادیده گرفته،متهمان اصلی پسر بزرگ و پسرش هستند و بازپرس بازی میدهد و روشن شده اول بردند بیمارستان و پزشک گفته زنده نمی ماند با اثر انگشت مصدوم ترخیص کرده و ترک وظیفه مراقبت هم احراز شده اما بازپرسی بازی میدهد،لطفا راهنمایی بفرمایید، با تشکر
سلام
مورد شما عجیب است که در سایت به دنبال راهنمایی هستید
حتما وکیل بگیرید و نگزارید خونی به ناحق ریخته شود
با شماره ۰۹۳۶۹۳۵۷۱۰۴ در ارتباط باشید
سلام
مادربزرگ من بیش از ۳۰ سال پیش در تهران به قتل رسیده است بعد از مدتی مادرم از پیگیری ان منصرف می شود اما اثرات سو این موضوع در خانواده باقیمانده. بنده به عنوان نوه چگونه می توانم پرونده را به جریان بندازم. سر نخ هایی هم وجود دارد که قابل پیگیری است. لطفا با واتس اپ من در تماس باشید ۰۹۱۲۱۵۸۳۲۵۵
سلام اگر پرونده مختومه نشده باشد میتوانید انرا به جریان اندازید و دلایل و سرنخ های جدید خود را ارائه کنید