برخی سوال میپرسند که هنگامی که زوجین تصمیم میگیرند از یکدیگر جدا شوند و به عبارتی طلاق را به صورت توافقی انجام دهند، آیا عدم حضور زوجه در طلاق توافقی ایرادی به وجود نمیآورد؟ در این مقاله در رابطه با این مسئله نکاتی را بیان میکنیم.
چگونه زوجین میتوانند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند؟
امروزه طلاق توافقی به این دلیل که سریعترین راه طلاق است؛ شهرت بیشتری پیدا کرده است. معمولا این دسته از طلاقها با توافق زوجین انجام میشود به همین دلیل به آن توافقی میگویند. زن و شوهری که قصد دارند به صورت کاملا توافقی از یکدیگر جدا شوند نیاز است ابتدا با یکدیگر توافقات لازم را انجام دهند و سپس درخواست طلاق را در سامانهای که مخصوص طلاق به صورت توافقی است، ثبت نمایند.
توافقات افراد منوط به طلاق نباید باشد بلکه مواردی مانند مهریه و حضانت فرزندان و سایر حقوق مالی زن و شوهر باید با توافقات هر دو طرف مشخص شود. به این صورت هر دو طرف میتوانند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند.
عدم حضور زوجه در طلاق توافقی به چه معناست؟
گاهی اوقات با این که توافق در خصوص طلاق انجام شده است اما زن ترجیح میدهد که دیگر در مراحل وجود نداشته باشد یا این که در هنگام ثبت طلاق در دفاتر ثبت برای انجام مرحله نهایی حضور پیدا نکند. بنابراین سوالی که دارد این است که آیا عدم حضور زوجه در طلاق توافقی امکان دارد یا خیر؟
در این صورت پاسخ مثبت است اما باید زن به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت بدهد. حضور زن یا نماینده قانونی او الزامی است بنابراین اگر زن نمیتواند در دادگاه حضور داشته باشد باید از نماینده قانونی خود بخواهد که در دادگاه به جای او حاضر شود.
وکیل زن در طلاق توافقی نه تنها در دادگاه بلکه میتواند در دفترخانه هم حاضر باشد و عدم حضور زن در دفترخانه برای ثبت طلاق مشکلی ایجاد نمیکند. یکی از نکاتی که باید توجه داشته باشید این است که فقط در مرحله مشاوره باید زوجین حاضر باشند اما در بقیه مراحل، وکیل میتواند مراحل طلاق را انجام دهد. توجه داشته باشید که در صورتی که زن وکالت در طلاق داشته باشد هم نیازی به حضور او در دادگاه و دفتر خانه طلاق نیست.
مراحل انجام طلاق بدون حضور زوجه
برای انجام مراحل طلاق نیاز است که ابتدا زن توافقات خود را با مرد انجام بدهد و پس از این که زن و شوهر توافق انجام دادند در سامانه نوبت دهی طلاق که همان سامانه تصمیم نام دارد؛ درخواست طلاق را به ثبت برسانند. اگر زن نمیخواهد خودش در مراحل طلاق حضور داشته باشد وکیل او باید تمامی این مراحل را انجام دهد. پس از این که جلسات مشاوره انجام شد؛ وکیل زن بدون نیاز به حضور زن، در جلسات دادگاه میرود و پس از این که رای نهایی صادر شد میتواند بدون نیاز به حضور او جهت ثبت طلاق در دفترخانه حاضر شود.
عدم حضور زن در دفتر خانه
پس از این که رای دادگاه مبنی بر طلاق توافقی صادر شد نیاز است که زن و مرد هر دو در دفترخانه برای ثبت طلاق حضور داشته باشند. در واقع بعد از ۳ ماه از طلاق باید ثبت در دفترخانه انجام شود و در صورتی که ثبت نشود باید از ابتدا مراحل طلاق را انجام دهید.
گاهی اوقات با وجود این که زن و مرد هردو بر انجام طلاق توافق میکنند اما نه زن و نه وکیل قانونی او در دفترخانه حاضر نمیشود. در این مواقع که نه زن و نه وکیل او حاضر نشود چه اتفاقی میافتد؟ عدم حضور زوجه در طلاق توافقی و در دفترخانه باعث میشود که سردفتر ابتدا به مدت یک هفته به زن فرصت میدهد و در صورتی که زن در این مدت بازهم در دفترخانه حضور پیدا نکرد؛ یک اخطاریه برای او ارسال میشود.
پس از ارسال اخطاریه اگر زوجه در دفترخانه حاضر شد؛ طلاق ثبت میشود ولی اگر باز هم او برای ثبت طلاق حاضر نشود؛ طلاق بدون حضور او انجام میشود و صیغه طلاق جاری میگردد. توجه کنید که این طلاق با طلاق غیابی متفاوت است به این خاطر که در طلاقی که به صورت غیابی صادر میشود، یکی از زوجین در مراحل رسیدگی در دادگاه حضور ندارد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق به صورت توافقی چیست؟
برای انجام این طلاق نیاز است که ابتدا توافقنامهای را که نشان دهنده توافق زوجین در خصوص تعهدات یکدیگر میباشد، تنظیم کنید. میتوانید از وکیل طلاق در گروه وکلای تهران مدافع هم مشورت بخواهید. توافقنامه را باید به همراه سند ازدواج یا رونوشت سند ازدواج و مدارک شناسایی زوجین در دفتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانید.
نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که در طلاق توافقی امکان دریافت مهریه هم وجود دارد و گاهی اوقات زن و شوهر با یکدیگر توافق بر پرداخت میکنند که زوج مهریه را به صورت کامل یا حداقل نصف مهریه یا بخشی از مهریه را پرداخت کند. برخی به اشتباه گمان میکنند که طلاق به صورت توافقی به معنای بخشش مهریه است که این به صورت اشتباه در بین مردم رواج پیدا کرده است. بیشتر به این خاطر است که توافقات زن و شوهر در خصوص عدم پرداخت مهریه است.
عدم نیاز به حضور زوجه در طلاق توافقی با گروه وکلای تهران مدافع
برای این انجام مراحل طلاق به صورت توافقی بهتر است که ابتدا با وکیل متخصص مشورت کنید و پس از این که توصیههای وکیل را شنیدید تصمیمی آگاهانه در خصوص طلاق بگیرید و نه یک تصمیم از روی احساسات. اگر بر طلاق اصرار داشتید؛ یکی از وکلایی که میتواند به شما در انجام مراحل طلاق کمک کند گروه وکلای تهران مدافع است. تهران مدافع از وکیل متخصص طلاق تشکیل شده است که ابتدا به شما مشاوره رایگان حقوقی میدهد و سپس تمامی مراحل طلاق را بدون نیاز به حضور زوجه در دادگاه انجام میدهد.
جمع بندی
انجام مراحل طلاق بدون نیاز به حضور زن در دادگاه امکان پذیر است. در چنین مواردی وکیل و یا نماینده قانونی زن به جای او در دادگاه و دفترخانه حاضر میشود و تمامی مراحل طلاق را انجام میدهد. در صورتی که زن و یا نماینده قانونی او در دفترخانه حضور پیدا نکنند سردفتر باید اخطاریه صادر کند و یک هفته پس از آن بدون حضور زوجه، طلاق را ثبت میکند. بنابراین به طور کلی عدم حضور زوجه در طلاق توافقی به شرط وجود وکیل مشکلی ایجاد نمیکند.
سوالات متداول
عدم حضور زوجه در طلاق توافقی به معنای انصراف از طلاق است؟
خیر، وکیل زوجه در دادگاه باید حضور داشته باشد و او حکم طلاق را دریافت میکند.
پشیمانی زوجه در صدور حکم طلاق تاثیری دارد؟
بله، اگر هنوز قاضی حکم عدم سازش را صادر نکرده باشد قطعا دادگاه رسیدگی را ادامه نمیدهد ولی اگر حکم صادر شده باشد شوهر میتواند برای ثبت طلاق به تنهایی به دفترخانه طلاق مراجعه کند و طلاق را به ثبت برساند.