... ...

در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟

  • 27 فروردین 1400
  • بروزرسانی: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • ۲ نظر
  • 5 دقیقه
  • 7757 بازدید

امروزه بیشتر سوالی که از وکلای متخصص می‌شود این است که در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد همانطور که می‌دانید به محض اینکه عقد نکاح صورت گرفت، زن مالک مهریه می‌شود. زن حتی اگر مرتکب خیانت به همسرش شود هم بازهم مالک مهریه است و باید شوهر مهریه او را پرداخت کند. اما گاهی اوقات و با دارا بودن برخی شرایط زنان مستحق دریافت مهریه نیستند که در این مقاله به طور مختصر بیان می‌نماییم.

مهریه به این زنان تعلق نمی‌گیرد

مهریه چیست؟

قبل از پرداختن به اینکه در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد لازم است که ابتدا مهریه را تعریف کنیم. مقدار مالی که به موجب عقد نکاح چه به صورت دایم و چه به صورت موقت، به مالکیت زن درمی‌‌آید مهریه نام دارد. به محض عقد نکاح زن مالک تمام مهریه می‌شود و بهتراست که در هنگام وقوع عقد نکاح تمامی مهریه به زن داده شود.

همانطور که میدانید زن نمی‌تواند هر چیزی را به عنوان مهریه قرار بدهد بلکه لازم است ویژگی‌ها و خصوصیات ذیل را داشته باشد:

  • به صورت مال مشخص و در دسترس باشد
  • اگر یک منفعت است باید این منفعت مشخص باشد
  • در صورتی که انجام عملی یا کاری را به صورت مهریه قرار می‌دهید باید مشخص کنید که منظورتان چه نوع کار یا عملی است.

در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد

از مهمترین شرایطی که باعث می‌شود مهریه به زن تعلق نگیرد موارد ذیل است:

  • اگر عقد نکاح باطل باشد: در صورتی که نزدیکی بین مرد و زن صورت نگرفته باشد و همچنین عقد نکاح باطل باشد مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد. به این خاطر که در این شرایط عقد نکاح و تعیین مهریه به درستی صورت نگرفته است. اگر زن مهریه خود را گرفته باشد مرد می‌تواند تقاضای استرداد مهریه را داشته باشد.
  • در صورتی که عقد نکاح فسخ شود: اگر به هر دلیلی عقد نکاح فسخ شود و بین زن و مرد رابطه جنسی رخ نداده باشد زن نمی‌تواند مهریه خود را از مرد بگیرد. البته توجه داشته باشید که اگر عدم برقراری رابطه جنسی به خاطر ناتوانی مرد باشد، زن می‌تواند نصف مهریه خود را دریافت کند. به این معنا که مرد عنن باشد، یعنی توانایی عمل زناشویی و نزدیکی را نداشته باشد.
  • در برخی موارد اگر زن و مرد در هنگام عقد نکاح مهریه تعیین نکرده باشد و اگر زن قبل از اینکه مهریه تعیین کند فوت نماید، وراث زن نمی‌توانند درخواست مهریه از مرد نماید به این خاطر که در این موارد مرد الزامی به پرداخت مهریه ندارد. در این موارد اگر رابطه جنسی بین زن و مرد اتفاق بیافتد ورثه می‌توانند تقاضای مهرالمثل را از زن داشته باشند.
مطلب مرتبط:  لایحه تجدید نظرخواهی اعسار نوشته شده توسط وکیل پایه یک دادگستری

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که در طلاق توافقی پرداخت مهریه بستگی به توافق طرفین دارد. بنابراین می‌توان توافق کرد که مهریه‌ای به زن تعلق نگیرد همچنین  در طلاق از طرف زن هم، زن باید بخشی یا همه‌ی مهریه خود را ببخشد تا بتواند طلاق بگیرد.

گاهی اوقات ممکن است زن و مرد بخواهند در دوران عقد از یکدیگر جدا شوند. در چنین شرایطی اگر رابطه جنسی صورت نگرفته باشد، زن می‌تواند نصف مهریه خود را دریافت کند.

اگرچه که این مورد نمی‌تواند پاسخ به پرسش در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد باشد، اما یکی از مواردی است که مرد مهریه کمتری پرداخت می‌کند.

انواع مهریه کدامند؟

مواردی که مهریه به زن تعلق می‌گیرد

پس از آشنایی با پاسخ سوال در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد لازم است به مواردی که مهریه به زن تعلق می‌گیرد بپردازیم، اصل بر این است که مهریه به زن تعلق می‌گیرد و عدم تعلق مهریه فرع است. بنابراین شرایط عدم پرداخت مهریه استثناست و در باقی موارد مهریه به زن تعلق می‌گیرد.

گاهی اوقات علاوه براینکه پرسیده می‌شود؛ در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد، این سوال هم می‌شود که آیا زنانی که خیانتکار‌اند هم باید مهریه را دریافت کنند؟ در پاسخ باید بیان کرد که زن مالک مهریه است و حتی اگر خیانت کرده باشد، بازهم مرد باید مهریه را که به عنوان دینی بر مرد است پرداخت کند.

در ذیل انواع مهریه را بیان می‌نماییم:

  • مهریه از لحاظ پرداخت به دو نوع عند‌الاستطاعه و عند‌المطالبه تقسیم می‌شود.
  • از لحاظ زمان تعیین مهریه هم می‌توان بیان کرد که مهرالمسنی، مهر‌المثل، مهرالمتعه و مهر‌السنه تقسیم می‌گردد.
  • یکی دیگر از مواردی که به عنوان مهریه در قرآن نام برده شده است نحله می‎‌باشد.
مطلب مرتبط:  گرفتن مهریه از پدر شوهر و آشنایی با روش های قانونی آن

در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد/ گروه وکلای تهران مدافع

در برخی موارد لازم است همیشه قبل از پرداخت مهریه با وکلای متخصص مشورت کنید. چرا که ممکن است عقد شما به صورت باطل و یا فسخ شده باشد و نیازی به پرداخت مهریه نباشد. بنابراین بهتر است که حتما بهتر است که با وکلای متخصص مشورت کنید.

گروه وکلای تهران مدافع متشکل از وکلای متخصص در زمینه مهریه می‌تواند به شما کمک فراوانی کند. همچنین شما می‌توانید از مشاوره رایگان گروه وکلای تهران مدافع استفاده کنید.

در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟

جمع بندی

همیشه پرداخت مهریه به عنوان مالی که برای زن است اولویت داشته. اما پاسخ به این سوال که در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد هم مهم است. به عنوان یک جمع بندی کلی در مواردی که عقد نکاح باطل باشد، عقد ازدواج فسخ شود، و زن قبل از تعیین مهریه فوت کند، مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد.

البته باید توجه داشت که در تمامی موارد نزدیکی نباید صورت گرفته باشد و همچنین زنانی که با رضایت خودشان مهریه‌شان را می‌بخشند و یا اینکه از دریافت مهریه صرف‌نظر می‌کنند هم مستحق دریافت مهریه نیستند.

سوالات پایانی

آیا نشوز زن می‌تواند دلیلی برای عدم پرداخت مهریه باشد؟

خیر، حتی اگر زن ناشزه باشد و از شوهرش نافرمانی کند، بازهم مرد موظف است که این حق زن را به طور کامل پرداخت کند.

تا چه زمان پس از عقد، زن مالک مهریه می‌شود؟

بلافاصله پس از صیعه عقد زن مالک تمام مهریه مهریه است و بهتر است که مرد تمامی آن را بلافاصله پرداخت کند. اما معمولا در جامعه این گونه است که در هنگام طلاق زنان مهریه خود را درخواست می‌کنند.

4/5 - (4 امتیاز)
سوالات شما
۲ دیدگاه

سوالات خود را می توانید مطرح کنید تا در اسرع وقت به پاسخ برسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. محمد رضایی
    1. سجاد روزبهانی وکیل پایه یک دادگستری

      سلام
      جدای از بحث اسلامی و دینی،ازدواج منجر به تقسیم فشارهای روانی خواهد شد و شراکت در تمام امور زندگی نیز زیباست

... ...
مشاوره تلفنی رایگان
(فقط استان تهران و البرز)
09369357104 02191001312